Back to top

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

A réz az egyik legrégibb hatóanyag a növényeket támadó gombák ellen, ám mind a mai napig nem ismert ellene rezisztencia. Mivel a növény felületén fejti ki hatását, így csak megelőző jelleggel hatékony, tehát a kórokozó támadása előtt kell kijuttatni.

Szabó Árpád
Fotó: Török Levente

A réz esszenciális mikroelem, azaz kis mennyiségben a növényeknek, állatoknak, sőt a gombáknak is szüksége van rá az életműködésükhöz, nagyobb mennyiségben viszont minden biológiai szervezetet mérgez.

A több mint egy évszázada felhasznált hatóanyagunk, a réz gombaölő hatásának szakirodalma javarészt meglehetősen koros, poros. Szerencsére akad modern korunkból származó kutatási eredmény is a réz hatásmódjával kapcsolatban, sőt ez döntő fontosságúnak mutatkozik a réztartalmú gombaölő szerek megítélésében.

Korábban a réztartalmú szerek felhasználásakor azt gondoltuk, hogy legyen is az bármilyen rézforma - rézhidroxid, rézszulfát stb. -, mindig a szemcsékből kioldódó szabad rézion (Cu2+) tehető felelőssé a gombaölő hatásért.

Korunk szakirodalma ugyanakkor rávilágít, hogy a szabad rézion hatásán túl maga a gomba is felelős a gombaölő tulajdonságért.

A gomba a fertőzés megindulásakor bizonyos anyagokat bocsát ki, amelyek segítik a gombát, hogy behatolhasson a növénybe, de egyúttal a rézkristályokból is felszabadítják a rézionokat, s ezek végül a támadó gomba pusztulását eredményezik. Tehát a gomba maga teszi a szilárd rézszemcséket gombaölő szerré.

Magyarország talajainak művelt rétegében kevés (5,4 mg/kg), de általában elegendő réz található a növények szükségletének kielégítéséhez. A réz, miután jól kötődik a szervesanyaghoz, így a kijuttatás következtében a talaj felső, néhány tíz centiméteres rétegében halmozódik fel. Mélyebbre is kerülhet, ha elsavanyodik a talaj vagy mély talajművelést végeznek.

Amennyiben a talajban megnövekszik a réztartalom, akkor a növények szervezetében is megfigyelhető a réz feldúsulása. Erősen szennyezett talajon akár fitotoxicitást is tapasztalhatunk.

Ez a jelenség ott karakteresebb, ahol a talaj kémhatása savanyú és kicsi a kationcserélő kapacitása. A toxikus szint 6-nál kisebb kémhatású, homokos talajon 25 mg/kg, agyagos talajon 100 mg/kg. Karbonátos talajon általában nincs fitotoxikusság, hiszen ott a réz kicsapódik hidroxid- és karbonátformában.

A növényekben mérhető rézfeldúsulás érdekes módon nem azonos minden növényi részben. Sok esetben a gyökérzet az, amelyik megköti a rezet, leginkább pedig a hajszálgyökerek mutatnak jelentős rézakkumulációt. A gyökér sejtjeit vizsgálva megállapítható, hogy a réz a sejtfalban található kötött formában.

A rézszennyezés a talajéletet is befolyásolja, nem csak a növényvilágot érinti, hanem az állatokat és mikroorganizmusokat is.

A földigilisztákra toxikus, míg a mikroorganizmusokra gyakorolt hatás nem egyértelmű. Egyes megfigyelések szerint a mikroorganizmusok aktivitása csökken a talaj növekvő réztartalma következtében, mások szerint nincsen szoros összefüggés a réztartalom és a mikroorganizmusok hosszú távú aktivitása között.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

Németország: beutazási tilalom a szezonális munkavállalóknak

A koronavírus-járvány elleni harcban, a vírus terjedését megállítandó a berlini szövetségi belügyminisztérium március 25-én megtiltotta a mezőgazdaság szempontjából nélkülözhetetlen szezonális munkavállalók beutazását. Menekültekkel és hazai munkaerővel pótolnák a hiányt.

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.

Friss és feldolgozott zöldségek és gyümölcsök a kórház dolgozóinak

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felhívására a magyar zöldség-gyümölcs termelők is hozzájárulnak a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak friss és feldolgozott zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásához. Az első felajánlás a kiskőrösi Juice Products Zrt.-től érkezett, a vállalat 100 liter gyümölcslevet ajánlott fel a kórház dolgozói számára.

Repülővel viszik a román napszámosokat spárgát szedni

Veszélyeztetik a spárga betakarítását Németországban a koronavírus-járvány okozta határzárak és egyéb szigorítások. A spárgaszedést évek óta kizárólag vendégmunkásokkal oldják meg a német gazdák. Most repülőgépeket béreltek a munkások szállításához.