Back to top

Nemespapagájok két évtizede hazánkban

Mintegy húsz ével ezelőtt igen nagy lendületet vett a hazai díszállattenyésztés: hónapról hónapra érkeztek addig nálunk szinte ismeretlennek számító madár- és kisemlősfajok hazánkba, melyek tartása, tenyésztése nagy és izgalmas kihívást jelentett, még a tapasztalt szakemberek számára is. Ekkor tűntek fel a nemespapagájok is.

A nemespapagájok sokak szerint a legszebb nagypapagájok közé tartoznak, ahol az ivari kétalakúság – rokonaikkal ellentétben – olyannyira szembetűnő, hogy sokáig a hímet és a tojót az ornitológusok külön-külön fajként írták le. Ugyanis a hímek alapszíne élénkzöld, csőrük narancssárga, ugyanakkor a tojók tollazatának döntő hányada vörös, csőrük pedig fekete. Hatalmas elterjedési területtel bírnak, mely magába foglalja Indonézia, Pápua Új-Guinea és Ausztrália jelentős részét. Mintegy kilenc alfaja ismeretes, melyek méretben, színezetben jelentős eltérést mutatnak. Bár hazánkba már a ’90-es években importáltak Európa más országaihoz hasonlóan nemespapagájokat, ezek nem tudtak akklimatizálódni a hazai viszonyokhoz.

Fotó: Tóth Zsigmond
Az áttörést az ezredforduló utáni behozatalok jelentették, amikor is egy állatorvos kereskedő délkelet-ázsiai tenyészfarmokon tanulmányozta, miképpen kell elhelyezni, takarmányozni ezeket a szemet gyönyörködtető tollasokat. 2000-ben érkezett Ferihegyre az a madárszállítmány, mely 9 egyedből állt, s a célzott, de kíméletes antibiotikumos kezelés mellett eleinte vitaminokat is kapott, hogy a szállítás okozta stresszt és az azt követő beszoktatási időszakot könnyebben viseljék el. Kezdetben a hazájukban megszokott rizzsel és nagyobb mennyiségű napraforgóval etették a madarakat, majd a második hét eltelte után kezdték almával és sárgarépával kínálni a messziről jött állatokat.

Az almától az első időszakban idegenkedtek, hiszen a trópusokon ez különösen ritka és drága gyümölcs, így számukra teljesen ismeretlen volt.

Ezért eleinte ezt banándarabokkal keverve kapták, így sikerült rászoktatni őket a zamatos szabolcsi almára. Annyira sikeres voltak e mesterfogások, hogy 2000 és 2003 között mintegy 250 nagy értékű nemespapagájt sikerült így Magyarországra hozni, s innen Európa más országaiba Albániától kezdve Svájcig reexportálni. Mindez nem történhetett volna meg a kiváló magyar állatorvosok szakmai rálátása nélkül.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a mezőre – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Nébih: biztonságosak a húsvéti sonkák, de jelölési hibák előfordultak

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

Mit tegyen a sertéstartó a koronavírusos időkben?

A koronavírus elterjedése miatt világszerte olvashatunk praktikus tanácsokat arról, mit tehetünk a vírus terjedésének megakadályozása vagy lassítása érdekében. Ugyan a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a Covid-19 nem terjedhet emberről állatra, a Minnesota Egyetem kutatói praktikus listát állítottak össze állattenyésztők számára arról, mit tegyenek, illetve ne tegyenek mostanság.

Milyen tojást keltessünk?

A koronavírus okozta új élethelyzetben sokan veszik elő a már feledésbe ment keltetőgépet a kamrából, mások kotlót ültetnek meg, némi nosztalgiával, hiszen vannak, akik ezzel legutóbb gyerekként, nagyszülők vezetésével próbálkoztak. A tojások kiválogatásánál máris szembesülhetünk a nagy kérdéssel, mekkora tojásból fog a megfelelő naposcsibe kibújni, mely a napjainkban megszokott méretűre nőhet.

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

Nébih: szigorú feltételekkel vágható a madárinfluenzás területről a baromfi

Madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területről csak szigorú szabályokkal fogadhatnak baromfit azonnali vágásra a vágóhidak, és a húsértékesítésre is rendkívüli előírások érvényesek – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatóból.

A fehér színű tojások kevésbé agresszív tyúkoktól származnak?

Egy téves hiedelem miatt a brit vásárlók évtizedek óta előnyben részesítik a barna színű tojásokat a fehér színűekkel szemben, a tojás színe az azt tojó tyúkok fajtájától függ. Általánosan fogalmazva, a fehér tollú tyúkok fehér tojást raknak, míg a barna színűek barnát, bár a fül színe megbízhatóbb indikátor.