Back to top

Száz éves a magyar óriásnyúl

Egy évszázaddal ezelőtt kezdődött el hazánkban az első világháború és a forradalmak okozta összeomlás eredményeképpen az a folyamat, melynek során kialakulhatott a magyar óriásnyúl. Eleink minden bizonnyal szívesen lemondtak volna róla, hiszen a nélkülözés, a kényszer szülötte.

Ma, amikor kiállításainkon megcsodálhatjuk a fajta szebbnél szebb példányait, gondoljunk arra, hogy éhezések, nélkülözések közepette, olykor reményt vesztve nemesítette, tartotta fenn az akkori generáció a ma élő egyetlen őshonos nyúlfajtánkat. (Voltak más nyúlfajtáink is a XX. század viharos évtizedeiben, de ezek jellemzően az 1980-as évekre teljesen eltűntek.)

Hazánkban az 1900-as évek elején a nyúlállomány több mint 90 százalékát az úgynevezett magyar parlagi nyulak alkották,

melyek leginkább üregi nyulakhoz hasonlítottak, bár testük erőteljesebb volt, tömegük nagyobb, de színük a klasszikus vadas maradt. Ritkán fordult elő köztük vöröses, szürke s olykor-olykor egy-egy bársonyos fekete példány.

Az első világháborút megelőzően jelentős mennyiségű belga óriásnyulat importáltak hazánkba Európa több országából, melyek nagy közkedveltségnek örvendtek. A kifejlett bakok súlya jellemzően 5-7, a nőstényeké 6-7 kilogramm volt, testhosszuk 65-75 centiméter között változott. Leggyakoribb színváltozatuk a szürke, a vadasszürke és a vasderes volt nálunk, de a fehér sem számított ritkaságnak. A belga óriásnyúl gyorsan növekvő, jó takarmányhasznosító fajtaként volt ismeretes, melyet saját fogyasztásra éppúgy szívesen tartottak a falusi és városi családok, mint eladásra, hiszen a Monarchia más országaiba sok élő nyulat szállítottak hazánkból.

Fotó: Tóth Zsigmond
Az első világégés során azonban a belgaóriás-állomány vészesen összezsugorodott, genetikailag beszűkült, így 1920-tól már egyértelműen jellemzővé vált a magyar parlagi nyúllal való keresztezése az országban. Ezek a nyulak egyre jobban terjedtek, közkedveltté váltak, s hamarosan a nagytestű példányokkal elindult az a tervszerű munka, melynek eredménye a magyar óriásnyúl kialakulása lett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Tindalláció a konyhában

Mit tegyünk, ha már nincs hely a fagyasztóban? Arra az esetre van egy régóta ismert, de ritkán alkalmazott módszer, amellyel megmenthetjük a felesleges húsételeket, hosszú távra tartósíthatjuk, és tehetünk az élelmiszer pazarlás ellen.

„Annak adjuk el, akinek tudjuk” - 500 darabos merinó állomány kettős hasznosítással

A jelenlegi vírusos helyzetben lassan az egész magyar mezőgazdaság ugyanarra a taktikára kényszerül, mint azok, akik a birkák gyapját is értékesíteni akarják. Papp Zsolt ha nem is hármas, de legalább kettős hasznosítással tartja Tószegen az 500 darabos merinó állományát. Az áprilist pedig birkanyírással kezdték.

Hogyan gazdálkodunk járvány idején? - gazdasági vezetőket kérdeztünk

Manapság elfogadott, sőt kötelező viselkedésforma a távolságtartás, 2020 telének végére, tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről, a modus vivendiről gazdasági vezetőket szólaltat meg a Magyar Mezőgazdaság e heti, 15. száma.

Nébih: a tenyésztők átmenetileg nem szállíttathatnak Olaszországba kutyát és macskát

Miután az olaszországi kisállat-kereskedések a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, Magyarországól sem lehet oda szállítani macskát és kutyát értékesítésre, az állatok adás-vételét a kijárási tilalom sem teszi lehetővé - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel, miután egyeztetett az olasz hatósággal.

KSH: márciusban 3,9 százalékkal nőttek az árak

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

A húsellátás biztosított

A hirtelen felvásárlás miatt kialakult átmeneti tőkehúshiány kezelésére a logisztikai rendszerek képtelenek voltak, de mostanra sikerült stabilizálni a tőkehúsellátást és -beszállítást. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a hazai "húshelyzetről".

Egy jámbor baromfiritkaság: a houdan

Nálunk kevésbé elterjedt, ritka vagy akár egyáltalán nem előforduló baromfifajtákat mutattunk be az utóbbi hónapokban. Ide tartoznak többek között a ritka viador típusú baromfifajták. Sorozatunkat a houdan tyúk bemutatásával folytatjuk.

Hiánycikk lett a csibe és a tojás

Húsvét előtt általában megugrik a kereslet a tojások és az élő baromfi iránt. Arra viszont nem volt még példa, ami most Amerikában történik: nem lehet kiscsibét vásárolni.