0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az árvácska növényvédelme

Az ibolyafélék családjába tartozó árvácska (viola x wittrockiana) gyakran ültetett kétnyári dísznövény. Nagy- és kisvirágú változatai parkokban, kertekben, balkonládákban igen kedves színfoltot adnak. Egyik őse a nálunk is vadon élő háromszínű árvácska.

Nemesítését a 14. században a franciák, majd az angolok kezdték. Ennek köszönhetően rengeteg változatos színű, virágméretű és termetű változat látta meg a napvilágot. Sajnos néhány kórokozó és kártevő is fölfedezte.

Vírusos betegsége az árvácska tarkacsíkosság, aminek kórokozója az uborka mozaik vírus (Cucumber Mosaic Virus). A fertőzött növények fiatal levelei halványabbak, sárgulnak, az idősebb leveleken világos- és sötétzöld mozaikosság mutatkozik. A sötétebb virágú (piros, kék, lila) fajták sziromlevelein világos színű csíkosság látható. A vírust az áttelelő növényekről vegetációban a levéltetvek terjesztik, ellenük kell védekezni. A beteg növényeket távolítsuk el!

A gombás betegségek közül levélfoltosságot több gombafaj (Cercospora violae, Phyllosticta violae, Ramularia agrestis) is okozhat.

A cerkospórás levélfoltosság 4-12 mm átmérőjű, halványsárga foltokat okoz, amelyek közepe szürke és rajtuk barna színű gyep (konídiumtartó csomók) fejlődik.

A fillosztiktás levélfoltosság 1-3 mm átmérőjű kerek, vizenyős foltokat okoz, amelyek később megbarnulnak. Bennük apró fekete pontok, piknídiumok fejlődnek. A foltok később kitöredeznek.

A ramuláriás levélfoltosság 5-8 mm átmérőjű sárga, majd kifehéredő foltokat okoz. A levél fonákán, a foltok szélén sárgásfehér színű konídiumtartó gyep képződik.

Szükség esetén foltbetegségek ellen hatásos fungiciddel ismételten permetezzünk.

A lisztharmat kórokozója (Erysiphe cichoracearum) a levél színén – néha a fonákján és a száron is – fehér, lisztes bevonatot képez. A bevonatban kis csoportokban fekete gömbök (kleisztotéciumok) fejlődnek. Erős fertőzés esetén az egész növény elpusztul.

A betegség kialakulásának kedvez a csapadékos időjárás. A tünetek megjelenésétől 2 hetente permetezzünk lisztharmat elleni gombaölő szerrel.

A kártevő állatok közül a gyökérgubacs fonálférgek (Meloidogyne-fajok) károsításának hatására a növények levele beteges, fonnyadt. Erős fertőzés esetén a növény elpusztul. A gyökereken megvastagodások, gubacsok találhatók, amelyek alatt a gyökerek elhalnak.

Az ilyen növényeket semmisítsük meg! A talajt csak fertőtlenítés után hasznosíthatjuk újra. A cserepeket, virágládákat is csak alapos fertőtlenítés után használjuk ismét.

A levéltetvek közül leggyakrabban az uborka levéltetű (Aphis gossypii) szívogatja a növényünk összes földfeletti részét. Táplálkozása következtében a tövek legyengülnek, torzulnak.

A legsúlyosabb kárt azonban a vírusos betegségek terjesztésével okozza. Már kis egyedszám észlelésekor védekezzünk ellene!

A közönséges (kétfoltos) takácsatka (Tetranychus urticae) fellépése is gyakori. Szívogatása nyomán a levél felszínén apró, világos foltok jelennek meg, amelyek később az egész levéllemezre kiterjednek. A levél fonákján szövedék látható, amelybe beletapadnak a levetett lárvabőrök és porszemek. A levelek elsárgulnak, elszáradnak, végül az egész növény elpusztul.

Az első tünetek észlelésekor azonnal kezdjük meg a védekezést!

Gyomnövényeket ne tűrjünk meg a környéken, mert azokon gyorsan felszaporodnak az atkák. Virágzó növényeknél a gyérítő hatású kénporozás is alkalmazható.

Forrás: Kerti Kalendárium