Back to top

Az árvácska növényvédelme

Az ibolyafélék családjába tartozó árvácska (viola x wittrockiana) gyakran ültetett kétnyári dísznövény. Nagy- és kisvirágú változatai parkokban, kertekben, balkonládákban igen kedves színfoltot adnak. Egyik őse a nálunk is vadon élő háromszínű árvácska.

Árvácska
Árvácska

Nemesítését a 14. században a franciák, majd az angolok kezdték. Ennek köszönhetően rengeteg változatos színű, virágméretű és termetű változat látta meg a napvilágot. Sajnos néhány kórokozó és kártevő is fölfedezte.

Árvácska tarkacsíkosság tünete
Árvácska tarkacsíkosság tünete
Vírusos betegsége az árvácska tarkacsíkosság, aminek kórokozója az uborka mozaik vírus (Cucumber Mosaic Virus). A fertőzött növények fiatal levelei halványabbak, sárgulnak, az idősebb leveleken világos- és sötétzöld mozaikosság mutatkozik. A sötétebb virágú (piros, kék, lila) fajták sziromlevelein világos színű csíkosság látható. A vírust az áttelelő növényekről vegetációban a levéltetvek terjesztik, ellenük kell védekezni. A beteg növényeket távolítsuk el!

Cerkospórás levélfoltosság
Cerkospórás levélfoltosság
A gombás betegségek közül levélfoltosságot több gombafaj (Cercospora violae, Phyllosticta violae, Ramularia agrestis) is okozhat.

A cerkospórás levélfoltosság 4-12 mm átmérőjű, halványsárga foltokat okoz, amelyek közepe szürke és rajtuk barna színű gyep (konídiumtartó csomók) fejlődik.

A fillosztiktás levélfoltosság 1-3 mm átmérőjű kerek, vizenyős foltokat okoz, amelyek később megbarnulnak. Bennük apró fekete pontok, piknídiumok fejlődnek. A foltok később kitöredeznek.

A ramuláriás levélfoltosság 5-8 mm átmérőjű sárga, majd kifehéredő foltokat okoz. A levél fonákán, a foltok szélén sárgásfehér színű konídiumtartó gyep képződik.

Szükség esetén foltbetegségek ellen hatásos fungiciddel ismételten permetezzünk.

Lisztharmat tünete árvácskapalánta levelén
Lisztharmat tünete árvácskapalánta levelén

A lisztharmat kórokozója (Erysiphe cichoracearum) a levél színén – néha a fonákján és a száron is – fehér, lisztes bevonatot képez. A bevonatban kis csoportokban fekete gömbök (kleisztotéciumok) fejlődnek. Erős fertőzés esetén az egész növény elpusztul.

A betegség kialakulásának kedvez a csapadékos időjárás. A tünetek megjelenésétől 2 hetente permetezzünk lisztharmat elleni gombaölő szerrel.

A kártevő állatok közül a gyökérgubacs fonálférgek (Meloidogyne-fajok) károsításának hatására a növények levele beteges, fonnyadt. Erős fertőzés esetén a növény elpusztul. A gyökereken megvastagodások, gubacsok találhatók, amelyek alatt a gyökerek elhalnak.

A levéltetvek a vírusok terjesztésével okozzák a legnagyobb kárt
A levéltetvek a vírusok terjesztésével okozzák a legnagyobb kárt

Az ilyen növényeket semmisítsük meg! A talajt csak fertőtlenítés után hasznosíthatjuk újra. A cserepeket, virágládákat is csak alapos fertőtlenítés után használjuk ismét.

A levéltetvek közül leggyakrabban az uborka levéltetű (Aphis gossypii) szívogatja a növényünk összes földfeletti részét. Táplálkozása következtében a tövek legyengülnek, torzulnak.

Súlyos takácsatka-kártétel
Súlyos takácsatka-kártétel
A legsúlyosabb kárt azonban a vírusos betegségek terjesztésével okozza. Már kis egyedszám észlelésekor védekezzünk ellene!

A közönséges (kétfoltos) takácsatka (Tetranychus urticae) fellépése is gyakori. Szívogatása nyomán a levél felszínén apró, világos foltok jelennek meg, amelyek később az egész levéllemezre kiterjednek. A levél fonákján szövedék látható, amelybe beletapadnak a levetett lárvabőrök és porszemek. A levelek elsárgulnak, elszáradnak, végül az egész növény elpusztul.

Az első tünetek észlelésekor azonnal kezdjük meg a védekezést!

Gyomnövényeket ne tűrjünk meg a környéken, mert azokon gyorsan felszaporodnak az atkák. Virágzó növényeknél a gyérítő hatású kénporozás is alkalmazható.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2020/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

Patagondok

Jön a tavasz, évszakváltás. Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a lovasoknak lovaik patáját illetően, hogyan lehet zökkenőmentessé tenni az átmenetet? Milyen veszélyek leselkednek lovaink patájára?

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ha görénynél működik, talán az embernél is

Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A CSIRO az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

Az oroszok már a spájzban vannak

A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert „az oroszok már a spájzban vannak.”

Mit tegyen a sertéstartó a koronavírusos időkben?

A koronavírus elterjedése miatt világszerte olvashatunk praktikus tanácsokat arról, mit tehetünk a vírus terjedésének megakadályozása vagy lassítása érdekében. Ugyan a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a Covid-19 nem terjedhet emberről állatra, a Minnesota Egyetem kutatói praktikus listát állítottak össze állattenyésztők számára arról, mit tegyenek, illetve ne tegyenek mostanság.

Vírusok, baktériumok, méhbetegségek

Mik a vírusok? Hogyan okoznak károkat? Melyik ma Magyarországon az a vírus, amelyik a legnagyobb gondot okozza a méheknél? Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanárral, állatorvos-virológussal, méhésszel beszélgettem vírusokról, baktériumokról, méhbetegségekről.