Back to top

Hasít az uniós tejipar

Jó évet zártak az Európai Unió tejfeldolgozói és az európai tejipari exportőrök többsége, hiszen 2019-ben több árut tudtak eladni harmadik országokban, mint az előző évben. A legkeresettebb a sovány tejpor és a sajt.

Az Európai Bizottság előzetes adatai szerint a sovány tejpor értékesítése 146 ezerrel tonnával növekedett, vagyis 17,9 %-kal,

ezzel 962 ezer tonnára emelkedett, ami egyúttal új rekordot is jelent.  

A legnagyobb vevő Kína volt 126 ezer tonnával ami, 37,6 %-kal haladja meg az előző évi mennyiséget. Indonézia, a Fülöp-szigetek, Nigéria és Szaúd-Arábia szintén sokkal több sovány tejport vett az EU-tól, mint korábban. Algéria, amely korábban a legfontosabb vevője volt a Közösségnek, a második helyre esett vissza, a tavaly 100 ezerre t tonnát sikerült neki eladni.

A sajtok tekintetében sem lehet panasz, az EU-tagállamok sajtkivitele továbbra is növekedett 2019-ben. Összesen 888 ezer tonna került harmadik országba, ami 47 ezer tonnás növekedést jelent, azaz 5,7 %-os emelkedést az előző évhez képest. És itt is rekord született, mert ez a valaha elért legjobb eredmény.  A 2019 októberében kivetett vámszankciók ellenére az USA továbbra is a sajt fő vevője az EU-ban 4,1 %-os bővülést sikerült elérni 2018-hoz képest, és ez a mennyiség 139 ezer tonnát jelent.

A legnagyobb relatív növekedést azonban az Ukrajnába irányuló kivitel esetében tapasztalták, amely csaknem 70 %-al ugrott meg, 24 ezer tonnára.

Japán, az EU második legfontosabb sajtimportőre, 114 tonna sajtot vásárolt, ami 7% -os növekedés.

A vaj exportja szintén jelentősen növekedett 2019-ben, pontosan 52 ezerrel  tonnával, azaz 40,9 %-kal. Az USA vásárolta meg a vaj egyötödét az EU-ban 33 ezer tonnányi mennyiségben.

A tejtermékek egészét tekintve 10 ezer tonna beszerzési volumennel Törökország új, fontos vevővé vált az EU beszállítói számára.

A teljes zsírtartalmú tejpor azon kevés termékek egyike volt, amelyek értékesítése harmadik országokban csökkent, ennek okát az új-zélandi erős expanzióban látják.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Lengyelországban megnyitják az ukrán vendégmunkások karantén központját

Két karantén központot nyitottak Gdańskban és Łódźban ukrán vendégmunkások számára, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyükre.

Aktuális jogi kérdés: mi is az a „vis maior”, alkalmazható-e járvány idején?

Az elmúlt hetekben-napokban a világ egy olyan problémával szembesült, amihez csak kevés hasonló fordult elő az elmúlt évtizedekben. Magyarországon is vészhelyzet alakult ki, mely a mezőgazdaságban érdekelteket is érinti. Felmerül a kérdés, hogy ez a helyzet tekinthető-e ún. „vis maior”-nak. A vis maior régi római jogi fogalom, amit a mai jogrendszerek is átvettek, jelentése: ellenállhatatlan erő.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

Az erjedés folytatódik

Borászok szemszögéből nem csak az alapanyag, azaz a szőlő – annak mennyisége és minősége - jelent nagy kérdést, legalább ilyen fontos a borászati segédanyagok hozzáférhetősége. Ezen készítmények nagy része importból származik, így jogos az aggodalom, hogy a bizonytalan ideig eltartó koronavírus krízis ellenére is kéznél legyenek.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.