A hummuszt mártogatósként vagy kenyérfeltétként fogyasztják. Csicseriborsóból és tahiniből (szezámpüréből) készül, citromlé, fokhagyma, olívaolaj és só hozzáadásával. Mindenki a maga ízlése szerint fűszerezheti: tehetünk bele pirospaprikát, borsot vagy magvakat. Egyre kevesebben készítik otthon, inkább az üzletekben készen vásárolják.

A Közel-Kelet népszerű étele hódít a Földközi-tenger térségében, Európában és Észak-Amerikában is. A vegán és a vegetáriánus diéta egyik legfontosabb összetevője, mivel fontos fehérjeforrás. Világszerte egyre népszerűbb ez a krémes állagú, egészséges étel. Az alapanyagából, a csicseriborsóból, viszont évről évre nagyobb a hiány. Hummusz-válság van.
Nagy-Britanniát sújtja leginkább a hiány
Nagy-Britannia az egyik legnagyobb hummusz fogyasztó ország. Az egészséges táplálkozás iránti igény növekedésével párhuzamosan nőtt a hüvelyes iránti kereslet. Az elkövetkező években várhatóan ez tovább fokozódik. Mára körülbelül 140 millió dollár értékű iparággá fejlődött a kilencvenes évek óta egyre bővülő piac. A briteket ezért különösen nehezen érinti a csicseriborsó körüli válság.
A vásárlók komoly áremelkedéssel szembesülhettek az utóbbi hetekben, 12 százalékkal nőtt a hummusz ára. A globális hummusz-hiány miatt az árak várhatóan tovább emelkednek.Nagy-Britanniában nem ez az első hummusz-krízis. 2017-ben több élelmiszerlánc visszavonta a polcairól, mert a vásárlók szokatlan, furcsa ízvilágra panaszkodtak. A problémát gyorsan orvosolták, és a termékek újra forgalomba kerültek.
Az éghajlatváltozás az emelkedő árak oka?
A megnövekedett fogyasztói igény, valamint az indiai csicseriborsó-hiány együttesen vezetett az árak gyors emelkedéséhez. India a csicseriborsó egyik legnagyobb fogyasztója és termelője is. Az utóbbi években megcsappant a terméshozam az egyre kevesebb eső miatt.
A csicseriborsó termesztése nagyon vízigényes. Becslések szerint a globális csicseriborsó-termelés mintegy 40 százalékkal esett vissza az aszály miatt.A hiány miatt India arra kényszerült, hogy importálja a hüvelyest, ezzel is nyomást gyakorolva a globális kínálatra és növelve az árakat.
A további hiány elkerülése végett a tudósok Etiópiában és Skóciában is azon dolgoznak, hogy kifejlesszék az aszályálló csicseriborsót.


