Back to top

A repce helyett a földiepret látogatják a méhek

Egy német tanulmány górcső alá vette a méhek gyűjtési szokásait repcevirágzás idején. Azt híhetnénk, hogy repcevirágzáskor a méhek főleg azt látogatják, de kiderült, hogy ha pl. bőségesen virágzik a földieper a környéken, a méhek inkább arra tájolnak.

A háziméhek táncának videós elemzése alapján német kutatók arra jutottak, hogy a háziméhek a repce helyett a földieper virágokat részesítik előnyben, még akkor is, ha az előbbi tömeges virágzásnak indult. A repcét a háziméhek csak akkor látogatták, ha már az bőségesen mézelt és nem volt számottevő földiepervirág a környéken.   

A vadméhek ezzel ellentétben kizárólag a földiepret látogatták.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vadméheknek fontos szerepük van bizonyos növények megporzásban. De azt is levonhatjuk a kutatásból, hogy a repcének háziméhekre van szüksége.

Ez a friss kutatás megerősíti a magyar monitoring vizsgálatok eredményét is, miszerint a repcevirágzásakor a méhek számos más pollent is gyűjtenek.

A kutatás a göttingeni, sussexi, würzburgi egyetemek közös munkája. A teljes tanulmány itt található:

Svenja Bänsch et al, Foraging of honey bees in agricultural landscapes with changing patterns of flower resources, Agriculture, Ecosystems & Environment (2019). DOI: 10.1016/j.agee.2019.106792 

Ajánljuk még:

Az amerikai költésrothadás újabb típusú spóráját fedezték fel

A méhek képesek "kiszimatolni" a betegségeket

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Hazai méhlegelők (13. rész): fehér eper

Évtizedeken át jellegzetes fája volt a hazai tájnak a nem őshonos fehér eper. Mára szinte teljesen eltűnt, pedig több okból érdemes lenne ültetését újból felkarolni: kérge, levele, termése a gyógyászatban használatos, faanyaga kiváló szerszámnak, pálinkáshordónak és nem utolsósorban virágait látogatják a méhek a virágporáért