Back to top

"Dolgozunk, amíg tudunk"

A koronavírus felbukkanása mindenki életét megváltoztatja. A korábbitól más munkamenetet követel meg, és ez alól a zöldség-gyümölcs ágazat szereplői sem kivételek. Hazánk legnagyobb laskagomba-termesztője, a Pilze-Nagy Kft. egyik ügyvezetője, Somosné dr. Nagy Adrienn szerint a helyzet kezelése óriási kihívás.

A friss zöldség-gyümölcs ágazat egyik szereplőjeként megszokták, hogy egyik napról a másikra dolgoznak, hiszen a megrendelés és a kiszállítás között legföljebb 24 óra telik el. Ez nem egy kényelmes tempó. Ennek ellenére a koronavírus okozta piaci változások még számukra is nehezen kezelhetők.

"A termelés fenntartása mellett 48 óra alatt kellett kidolgoznunk a cég minden területére vonatkozó új működési rendet, hogy minimálisra csökkentsük a dolgozóink és ügyfeleink közötti személyes érintkezéseket és ezzel együtt a megfertőződés és a fertőzés továbbadásának a kockázatát. " - nyilatkozta Somosné dr. Nagy Adrienn. 

Mindeközben a piacok hullámvasút szerűen változnak, hiszen az éttermek, közkonyhák egyik napról a másikra leálltak, a kiskereskedelmi megrendelések azonban 30-40 százalékkal megnövekedtek a fogyasztók hirtelen megváltozott vásárlási szokásainak köszönhetően.

Az áruforgalom még működik, az EU tagországai között, de ebben sem lehetünk hosszú távon biztosak. Van olyan határ, ahol várakozás nélkül lehet áthaladni, de sajnos olyan is, ahol a friss termékkel is fél napot veszteglünk. A helyzet nehéz, de addig dolgoznak, amíg tudnak, hangsúlyozta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Kevesebb hulladék, több tápanyag, avagy zöldségtermesztés közvetlenül az étteremben

Egy német étteremlánc eltökélt szándéka, hogy minden egységében helyben termelt zöldségekkel és csíranövényekkel szolgálják ki a vendégeket. Számos fenntarthatósági érv szól az ötlet mellett, a vendégek pedig garantáltan friss és egészséges ételeket fogyaszthatnak.

Németországban élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztetnek a feldolgozók

Az árak emelkedése alapján élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztettek és cselekvésre szólították fel a feldolgozóipari vállalatok szervezetei Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztert. „Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, hanem az, hogy egyáltalán kapunk-e még" - mondta Christian von Boetticher, a Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elnöke egy, a Bild Zeitung által idézett nyilatkozatában.

Négy ok, amiért érdemes több gombát fogyasztanunk

A gombák népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, bár az emberek már évszázadok óta járják a világ mérsékelt égövi domboldalait e mikológiai csemegék után kutatva. Lehet, hogy csak a kedvenc táplálékuk után kutattak, de az sem kizárt, hogy felfedezték ezeknek a növényeknek a számtalan egészségügyi előnyét.

Mitől bűzlik a fokhagyma-piac?

Brüsszelig mennek a spanyol fokhagyma-ágazat képviselői. Szerintük ugyanis a Kínából kvótán kívül és igen alacsony importvámokkal behozott fagyasztott fokhagymát valójában friss áruként adják el, és ezzel tönkreteszik az európai termelők piacát.