Back to top

Idénymunkások helyett az egyetemistákra és a nyugdíjasokra számít az olasz mezőgazdaság

Az élelmiszer ellátás fennakadásának megelőzése miatt az egyetemistákat és a nyugdíjasokat is bevetnék Olaszországban a külföldi idénymunkások helyett.

Olaszországban a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra egyre nagyobb nyomást gyakorol a koronavírus járvány. A legtöbb taggal rendelkező olasz mezőgazdasági szervezet, a Coldiretti aggodalmának adott hangot az idénymunkások hiánya miatt. Felszólította a kormányt, hogy radikálisan egyszerűsítse a munkavállalók, például az egyetemi hallgatók és a nyugdíjasok foglalkoztatását. A lehető leghamarabb intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy a kialakult helyzet ne veszélyeztesse az élelmiszer ellátást.

Olaszországban a mezőgazdasági ágazat rendszeresen külföldi munkavállalókat alkalmaz a betakarítási időszakokra. Legtöbbjük Romániából érkezik, de Marokkóból, Albániából, sőt még Indiából is jönnek dolgozni a földekre.

A szervezet továbbá felszólította a kereskedőket is, hogy támogassák a kisgazdaságok termeléséből származó élelmiszerek árusítását, és támaszkodjanak az olasz termékekre és alapanyagokra. Aggodalmuknak adtak hangot az export miatt is, hiszen a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 60 %-át százalékát külföldre szállítják.

A mezőgazdasági áruk szállításával foglalkozó szervezet, a Confagricoltura felszólította a kormányt a határellenőrzés szigorításának uniós szintű összehangolására annak érdekében, hogy az egyes tagállamok aránytalan és egyoldalú intézkedéseit kiküszöböljék.

Különösen a romlandó termékek esetében, aminek a szállításával nem lehet késlekedni.

A mezőgazdasági miniszter ígéretet tett arra, hogy az olasz kormány mindent megtesz az áruk zökkenőmentes áramlásának biztosítása érdekében, ezért felkérte a Közösség vezetőit, hogy kövessék figyelemmel a helyzetet. Valamennyi tagállamnak be kell tartania a belső piacot érintő szabályozást, és együtt kell működnie. A tisztességtelen gyakorlatok nem jelenthetnek további terhet az olasz gazdaság számára.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Az élelmiszerlánc európai szereplőinek közleménye

A Copa-Cogeca, az FoodDrinkEurope és az EuroCommerce képviselik az európai élelmiszer-ellátási lánc legfontosabb szereplőit: mezőgazdasági termelőket és agrár-szövetkezeteket, élelmiszer- és italgyártókat, valamint a nagy- és kiskereskedelmi forgalmazókat. Az élelmiszerlánc európai szereplőinek közleményét közöljük.

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Szigorú fellépést sürget az élelmiszerek túlárazása miatt az agrárminiszter

Fellépést és ellenőrzéseket sürget az élelmiszerek árának helyenkénti drasztikus emelése miatt Nagy István agrárminiszter. A politikus elfogadhatatlannak tartja a drágulást és kéri a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenerőzzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.