Back to top

Miért veszélyesek a téli álmukból korábban felébredt medvék?

A medvék a világ minden táján korábban ébrednek téli álmukból. Ez megzavarja a természet rendjét és a medvék viselkedését is.

A medvék az év ezen időszakában általában még nem láthatóak, téli álmukat alusszák. Ez támogatja az energiamegtakarításukat, és segít túlélni a telet kevés élelemmel. A klímaváltozás hatása miatt idén volt a legmelegebb telünk Európában, de az Egyesült Államokban is a szokásosnál magasabb volt a hőmérséklet december és január folyamán – írja a 021.rs hírportál. Ez a szokatlan nagy meleg lehet az oka annak, hogy a medvék kissé korábban ébredtek téli álmukból.

Alan Wright vadon szakértő szerint sem a medvéknek, sem az embereknek nem tesz jót ez a korai ébredés.

Hogyan hat a medvékre?

A téli álomból való korai ébredés után a legnagyobb gondot az élelemszerzés jelenti.

„Elkezdik keresni az élelmet, de nem találnak majd sokat, mert a növények többsége és a kisebb állatok még nincsenek a megszokott élőhelyükön.” - mondta a szakértő.

A medvéknek hibernáció után gyorsan táplálékra van szükségük, hisz kezdetét veszi a párzási időszak. A vadon szakértő szerint sok olyan medvebocs születik, akiket a szülei nem tudnak majd ellátni megfelelő táplálékkal, ezért egy részük valószínűleg nem éri meg a tavaszt.

Ez a helyzet az ember és a medve gyakoribb találkozásához vezethet, ami nem olyan jó hír számunkra sem. Normál esetben a medvék csak a saját dolgaikkal foglalkoznak, nem szeretnének az emberekkel semmilyen kapcsolatba kerülni. Viszont, ha nincs elegendő táplálékuk, távolabb is keresgélnek, és így jutnak el a közelünkbe.

„Olyan területekre mennek, ahol az emberek élelmiszert tartanak, és azt meg is szeretnék szerezni.”- mondta Wright.

Lehet olyan történetek hallani, hogy a medvék autókat törnek fel, vagy az ember élőhelyére rontanak. Ez akkor történik a szakértő szerint, amikor már nagyon kétségbeesettek az éhség miatt, vagy a kölykeiknek szeretnének táplálékot szerezni.

Mit tegyünk, ha összefutunk velük?

Ha összefutnánk velük, maradjunk tőlük távol. Alan Wright szerint alap esetben nem akarnak az emberre támadni, csak akkor, ha úgy érzik akadályozzák őket valamiben. Mindenkit óva int attól, hogy a közelükbe menjen, mert sokszor kiszámíthatatlanok.

A legjobb, amit tehetünk, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, kitérünk előlük és hívjuk az illetékes hatóságokat. Az sem árt, ha van nálunk medveriasztó spray.

Wright semmiképp nem szeretné, ha az emberek félnének a téli álmukból korábban felébredő medvéktől. Ijesztő lehet a helyzet, de ugyanakkor szomorú és kétségbeejtő is.

„Az a legfontosabb, hogy megértsük, mit miért tesznek, és milyen nehéz helyzettel kell most szembenézniük.” - javasolta a szakértő.

Forrás: 
021.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fegyveres harc kezdődik a Balatonnál a vaddisznók ellen

Ki kellett lőni a kutyára támadó vadakat Szepezden. Van, aki viszont hagyja lakmározni őket a kert végében lévő komposztból, addig sem támadnak.

Lóhúsos fagyit ettek a Szegedi Vadaspark tigrisei

A nagy hőségben az állatok is vágynak egy kis hűsölésre, ezért a Szegedi Vadaspark szibériai tigriseit fagyival kínálták meg a gondozóik. A nagymacskák természetesen nem csoki, pisztácia vagy vanília ízeket kóstolhattak, sokkal inkább olyan „édességet”, amibe beleborzong az ember.

A klímaváltozás átalakítja a madarak méreteit

Érdekes megállapításra jutott egy spanyol kutatócsoport, miután két fülemüle populációban vizsgált egyedek szárnyfesztávolságát mérték. A vizsgálatok szerint az eddigi adatok alapján csökkent ezen énekesmadarak szárnyfesztávolsága, amit a kutatók a felmelegedésre vezettek vissza.

Lesz-e magyar óriásvidra?

Az óriásvidra az összes menyétféle legnagyobbika, már ami a testhosszt illeti: nem ritkák ma sem a 170 centiméteres állatok. Állománya ma már csak töredéke a hajdaninak, mivel régebben a vadászat, míg napjainkban az élőhely­pusztítás tizedeli.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Alirét vadászház

A Balaton déli partján, Siófok közelében fekszik a nemrégiben felújított Alirét Vadászház. A dombvidéki erdőktől ölelt völgyben meghúzódó elegáns szálláshelyet a SEFAG Zrt. üzemelteti.

Farkaskölyök a Bükkben

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. egyik munkatársa készített felvételt egy farkaskölyökről 2020. augusztus 3-án dél körül, a Bükk hegységben.