Back to top

Miért veszélyesek a téli álmukból korábban felébredt medvék?

A medvék a világ minden táján korábban ébrednek téli álmukból. Ez megzavarja a természet rendjét és a medvék viselkedését is.

A medvék az év ezen időszakában általában még nem láthatóak, téli álmukat alusszák. Ez támogatja az energiamegtakarításukat, és segít túlélni a telet kevés élelemmel. A klímaváltozás hatása miatt idén volt a legmelegebb telünk Európában, de az Egyesült Államokban is a szokásosnál magasabb volt a hőmérséklet december és január folyamán – írja a 021.rs hírportál. Ez a szokatlan nagy meleg lehet az oka annak, hogy a medvék kissé korábban ébredtek téli álmukból.

Alan Wright vadon szakértő szerint sem a medvéknek, sem az embereknek nem tesz jót ez a korai ébredés.

Hogyan hat a medvékre?

A téli álomból való korai ébredés után a legnagyobb gondot az élelemszerzés jelenti.

„Elkezdik keresni az élelmet, de nem találnak majd sokat, mert a növények többsége és a kisebb állatok még nincsenek a megszokott élőhelyükön.” - mondta a szakértő.

A medvéknek hibernáció után gyorsan táplálékra van szükségük, hisz kezdetét veszi a párzási időszak. A vadon szakértő szerint sok olyan medvebocs születik, akiket a szülei nem tudnak majd ellátni megfelelő táplálékkal, ezért egy részük valószínűleg nem éri meg a tavaszt.

Ez a helyzet az ember és a medve gyakoribb találkozásához vezethet, ami nem olyan jó hír számunkra sem. Normál esetben a medvék csak a saját dolgaikkal foglalkoznak, nem szeretnének az emberekkel semmilyen kapcsolatba kerülni. Viszont, ha nincs elegendő táplálékuk, távolabb is keresgélnek, és így jutnak el a közelünkbe.

„Olyan területekre mennek, ahol az emberek élelmiszert tartanak, és azt meg is szeretnék szerezni.”- mondta Wright.

Lehet olyan történetek hallani, hogy a medvék autókat törnek fel, vagy az ember élőhelyére rontanak. Ez akkor történik a szakértő szerint, amikor már nagyon kétségbeesettek az éhség miatt, vagy a kölykeiknek szeretnének táplálékot szerezni.

Mit tegyünk, ha összefutunk velük?

Ha összefutnánk velük, maradjunk tőlük távol. Alan Wright szerint alap esetben nem akarnak az emberre támadni, csak akkor, ha úgy érzik akadályozzák őket valamiben. Mindenkit óva int attól, hogy a közelükbe menjen, mert sokszor kiszámíthatatlanok.

A legjobb, amit tehetünk, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, kitérünk előlük és hívjuk az illetékes hatóságokat. Az sem árt, ha van nálunk medveriasztó spray.

Wright semmiképp nem szeretné, ha az emberek félnének a téli álmukból korábban felébredő medvéktől. Ijesztő lehet a helyzet, de ugyanakkor szomorú és kétségbeejtő is.

„Az a legfontosabb, hogy megértsük, mit miért tesznek, és milyen nehéz helyzettel kell most szembenézniük.” - javasolta a szakértő.

Forrás: 
021.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illatos erdei szőnyeg

Az odvas és az ujjas keltike tavasszal pompás lila-fehér virágszőnyeget borít az erdő aljára. Az odvas keltike állománya talán kissé sűrűbb és tömöttebb, de ettől eltekintve mind a két virág látványa és illata is megkapó.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Erdész hivatás egy életen át

A nagyon idős erdészeknek a hallgatásuk és tekintetük is teli van bölcselettel. Sok mindent láttak és tapasztaltak, és meg kell becsülni, ha ezeket a tanulságokat megosztják velünk. Szerencsénkre sikerült szóra bírni a 91 éves Olaszy Istvánt, a kiváló erdész szakembert.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Valamit már sejtünk az aranysakálról

Az aranysakál térhódítása egyre komolyabb potenciális veszélyforrás a hazai vadfajfaunára. A vélhetőleg Horvátországból eredő új „bevándorlásuknak” köszönhető, hogy a ’90-es években a Dráva menti déli határvidéken szaporodó példányokat véltek megfigyelni. Azóta állandó állományuk alakult ki az ország déli megyéiben, de mára már az ország minden térségéből beszámoltak jelenlétükről.

ASP: a vadaskertek űzött vadja lett a vaddisznó

Az afrikai sertéspestis továbbra is jelentős gazdasági és vadgazdálkodási problémát okoz hazánkban, és egyelőre úgy tűnik a vadászatra jogosultak intézkedései nem elégségesek a kór megfékezésére. Ennek értelmében az országos főállatorvos új határozatot hozott az ASP féken tartására, amely intézkedések drasztikus lépéseket hordoznak magukkal.

"Önképző" növényhatározó applikációk

A mobiltelefonok a telefonálás mellett már rengeteg más dolgot is tudnak. Fényképezőgépként, diktafonként, rádióként, útvonaltervezőként, zseblámpaként, zenelejátszóként, sőt akár vérnyomásmérőként is használhatjuk őket, és még számos más eszközt is helyettesítenek. Miért ne használhatnánk növényhatározásra is telefonunkat?

"Infrás kasza", mely védi a fűben lapuló őzgidákat

A kaszálások idején különféle vadfajok lapulnak meg a számukra biztonságosnak vélt magas kultúrákban. A vadriasztó lánc nem olyan hatékony, mint ahogyan azt elvárják a termelők. A Pöttinger fejlesztette SENSOSAFE berendezés lényege egy olyan infravörös optikai rendszer, amely a kasza előtti sávot pásztázza és észleli a vad jelenlétét.