Back to top

Elsődleges célunk az élelmiszerbiztonság biztosítása

Az európai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány idején Európában mindenki biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszerekhez jusson – áll három, az élelmiszer-ellátási lác szereplőit tömörítő szervezet közleményében.

Európában mindenki biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszerekhez jusson!
Fotó: pixabay.com

A FoodDrinkEurope, a Copa & Cogeca és a CELCAA közleménye szerint ezekben a nehéz időkben elkötelezettek a közösségek támogatása mellett, kollektív erőforrásaik, találékonyságuk és az elkötelezett kollégáik is ezen dolgoznak. 

„Együtt hangsúlyozzuk a jól működő élelmiszer-ellátási lánc fontosságát a Covid-19 elleni küzdelemben és garantáljuk a polgárok élelmezésbiztonságát.”

„Az emberi egészség a legfontosabb – áll a közleményben. - Tagjaink arra utasították munkavállalóikat, hogy tartsák be az illetékes hatóságok hivatalos ajánlásait annak érdekében, hogy megvédjék magukat és másokat a koronavírus ellen.”

A személyforgalom elől lezárt Ártánd-Bors határátkelőhely a magyar-román határon 2020. március 17-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az EU-tagállamok sürgősségi intézkedései nyomán viszont egyre növekvő nehézségeket okoznak a lezárt határokon való átjutás a mezőgazdasági és ipari termékek, valamint a csomagolóanyagok szállításakor. Ugyanakkor a termelők aggódnak amiatt is, hogy a személyforgalom korlátozása miatt munkaerőhiány alakul ki.

Mivel az agrár-élelmiszer-ellátási lánc erősen integrált és határokon átnyúlóan működik, az alapanyagellátás és a munkavállalók mozgásának korlátozása elkerülhetetlenül zavart okoz működésben.

„Az a képességünk, hogy mindenki számára élelmet biztosítsunk, az EU egységes piacának megőrzésétől függ. Ezért sürgetjük az Európai Bizottságot, hogy működjön együtt velünk, és tegyen meg minden tőle telhetőt - egy következetes és világos stratégiával - a mezőgazdasági termékek, az élelmiszer- és italkészítmények, valamint a csomagolóanyagok folyamatos áramlásának biztosítása (pl. „zöld sávok” biztosításával), valamint a munkaerőhiány megelőzésére és kezelése érdekében, hogy az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyan működjön.” – olvasható a felszólítás.

Vágóhíd - az élelmiszerellátáshoz szükség van a szakképzett munkaerőre
Fotó: pixabay.com

Főbb elvárások:

  • Az egységes piac megőrzése a legjobb megoldás a stabil és biztonságos élelmiszer-ellátási lánc és az élelmezésbiztonság biztosításához mindenki számára Európában és azon túl. Mint első lépést, üdvözöljük a Bizottság közelmúltbeli iránymutatásait a határigazgatásról. Ezen iránymutatások ellenére továbbra is súlyos zavarokkal kell szembenéznünk.
  • Azt tanácsoljuk, hogy a Bizottság sürgősen működjön együtt a tagállamokkal az agrár-élelmiszeripar támogatásának érdekében, mert az ágazat már most is és továbbra is óriási pénzügyi nyomás alá került. A Bizottság különösen az elkövetkező hetekben és hónapokban figyeljen Európa 11 millió gazdálkodójára, 4,7 millió feldolgozóipari munkavállalójára, 294 000 élelmiszer- és italgyártó vállalkozására (ideértve 22 000 agrár-szövetkezetet) és 35 000 kereskedelmi vállalkozást.

Az élelmiszerellátást biztosítani kell a szántóföldtől az asztalig
Fotó: pixabay.com

  • Sürgetjük, hogy a Bizottság működjön együtt a tagállamokkal a munkavállalók (ideértve az idénymunkásokat is) potenciális hiányának és a termelésre gyakorolt hatásának felmérsében, valamint készenléti tervek készítésében. Az élelmiszer-ellátási láncot alapvető ágazatnak kell tekinteni valamennyi EU-tagállamban.
  • Felszólítjuk a Bizottságot, hogy ellenőrizze a alapanyagok és a szállítás árát, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat.
  • Felszólítjuk a Bizottságot, gondoskodjon arról, hogy minden intézkedés tudományosan megalapozott legyen. A Bizottságnak nyilvánosságra kell hoznia és népszerűsítenie kell az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentését, amelyben leírják, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek esetleg a vírus terjedésében szerepet játszanának. Ezért a COVID-19 világjárvány ellenére az agrár-élelmiszeripar továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztonságos, tápláló, kiváló minőségű és megfizethető élelmiszereket biztosítson valamennyi EU-polgár számára.
  • Tekintettel az európai élelmiszer- és takarmányipari piacok integrációjára, elengedhetetlen az európai szintű folyamatos és fokozott koordináció. Ebben a tekintetben teljes mértékben támogatjuk az európai intézmények által már elvégzett munkát, és hangsúlyozzuk az élelmiszer-ellátási lánc alapvető szerepét.
Forrás: 
Copa-Cogeca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egerészölyv, vörös vércse - Tollas segítőink

A határban leggyakrabban megfigyelhető ragadozó madarak az egerészölyv és a vörös vércse. Nap mint nap láthatjuk őket vitorlázni, egy helyben szitálni, majd lecsapni, mégis keveset tudunk róluk, pedig a hasznunkra lehetnek.

8 millió forint értékben rendelünk házhoz pizzát, hamburgert és alkoholt

Átlagban csaknem napi négy rendelést adott le április-májusban a leggyakrabban NetPincérező, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában. Népszerű lett a reggeli rendelés, este pedig az alkohol házhoz szállítás. A pizza még mindig az elsőszámú hazai kedvenc, de rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést.

Személyi okok miatt kerül közvetlen miniszteri irányítás alá az élelmiszerlánc-felügyelet

Október elsejétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel majd.

Nem jönne jól a megállapodás nélküli kilépés az Egyesült Királyságnak

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerint nem jönne jól az Egyesült Királyságnak, ha nem sikerülne megállapodást kötnie az Európai Unióval, mert akkor "sokk érné" a gazdaságot.

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.

Kikapcsolódás biztonságban? Irány az erdő!

Az idegenforgalom egyike a pandémia által leginkább sújtott ágazatoknak, nem csoda, hogy sok országban kihívást okoz a turizmus vonzerejének visszaállítása. Magyarországon azonban az eddiginél is nagyobb érdeklődés övezi a természetközeli pihenési formákat, így az erdei turizmust is.

A prügyi szójabemutató oldalágai

Évek óta Prügy a meghatározó hazai szójabemutatók egyik helyszíne. Kiváló feltételeket teremt hozzá a helyi mezőgazdasági zrt. és annak elkötelezett elnök-vezérigazgatója, Rácz László. Vegyes termőhelyi adottságok mellett gazdálkodnak, általában akkor sikeres az évük, ha nem túl csapadékos.

Az innováció a kulcs a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság eléréséhez

Anne Alonzo vitaindító beszédet mondott a Politico Agriculture and Food Summit - Mezőgazdaság és élelmiszer konferencián. A Corteva Agriscience 2021 júniusában fogja ismertetni a működéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló tervét, hangzott el egy kiemelt jelentőségű rendezvényen, amelyen politikai döntéshozók és a mezőgazdasági ágazat képviselői voltak jelen.