Back to top

Elsődleges célunk az élelmiszerbiztonság biztosítása

Az európai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány idején Európában mindenki biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszerekhez jusson – áll három, az élelmiszer-ellátási lác szereplőit tömörítő szervezet közleményében.

Európában mindenki biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszerekhez jusson!
Fotó: pixabay.com

A FoodDrinkEurope, a Copa & Cogeca és a CELCAA közleménye szerint ezekben a nehéz időkben elkötelezettek a közösségek támogatása mellett, kollektív erőforrásaik, találékonyságuk és az elkötelezett kollégáik is ezen dolgoznak. 

„Együtt hangsúlyozzuk a jól működő élelmiszer-ellátási lánc fontosságát a Covid-19 elleni küzdelemben és garantáljuk a polgárok élelmezésbiztonságát.”

„Az emberi egészség a legfontosabb – áll a közleményben. - Tagjaink arra utasították munkavállalóikat, hogy tartsák be az illetékes hatóságok hivatalos ajánlásait annak érdekében, hogy megvédjék magukat és másokat a koronavírus ellen.”

A személyforgalom elől lezárt Ártánd-Bors határátkelőhely a magyar-román határon 2020. március 17-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az EU-tagállamok sürgősségi intézkedései nyomán viszont egyre növekvő nehézségeket okoznak a lezárt határokon való átjutás a mezőgazdasági és ipari termékek, valamint a csomagolóanyagok szállításakor. Ugyanakkor a termelők aggódnak amiatt is, hogy a személyforgalom korlátozása miatt munkaerőhiány alakul ki.

Mivel az agrár-élelmiszer-ellátási lánc erősen integrált és határokon átnyúlóan működik, az alapanyagellátás és a munkavállalók mozgásának korlátozása elkerülhetetlenül zavart okoz működésben.

„Az a képességünk, hogy mindenki számára élelmet biztosítsunk, az EU egységes piacának megőrzésétől függ. Ezért sürgetjük az Európai Bizottságot, hogy működjön együtt velünk, és tegyen meg minden tőle telhetőt - egy következetes és világos stratégiával - a mezőgazdasági termékek, az élelmiszer- és italkészítmények, valamint a csomagolóanyagok folyamatos áramlásának biztosítása (pl. „zöld sávok” biztosításával), valamint a munkaerőhiány megelőzésére és kezelése érdekében, hogy az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyan működjön.” – olvasható a felszólítás.

Vágóhíd - az élelmiszerellátáshoz szükség van a szakképzett munkaerőre
Fotó: pixabay.com

Főbb elvárások:

  • Az egységes piac megőrzése a legjobb megoldás a stabil és biztonságos élelmiszer-ellátási lánc és az élelmezésbiztonság biztosításához mindenki számára Európában és azon túl. Mint első lépést, üdvözöljük a Bizottság közelmúltbeli iránymutatásait a határigazgatásról. Ezen iránymutatások ellenére továbbra is súlyos zavarokkal kell szembenéznünk.
  • Azt tanácsoljuk, hogy a Bizottság sürgősen működjön együtt a tagállamokkal az agrár-élelmiszeripar támogatásának érdekében, mert az ágazat már most is és továbbra is óriási pénzügyi nyomás alá került. A Bizottság különösen az elkövetkező hetekben és hónapokban figyeljen Európa 11 millió gazdálkodójára, 4,7 millió feldolgozóipari munkavállalójára, 294 000 élelmiszer- és italgyártó vállalkozására (ideértve 22 000 agrár-szövetkezetet) és 35 000 kereskedelmi vállalkozást.

Az élelmiszerellátást biztosítani kell a szántóföldtől az asztalig
Fotó: pixabay.com

  • Sürgetjük, hogy a Bizottság működjön együtt a tagállamokkal a munkavállalók (ideértve az idénymunkásokat is) potenciális hiányának és a termelésre gyakorolt hatásának felmérsében, valamint készenléti tervek készítésében. Az élelmiszer-ellátási láncot alapvető ágazatnak kell tekinteni valamennyi EU-tagállamban.
  • Felszólítjuk a Bizottságot, hogy ellenőrizze a alapanyagok és a szállítás árát, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat.
  • Felszólítjuk a Bizottságot, gondoskodjon arról, hogy minden intézkedés tudományosan megalapozott legyen. A Bizottságnak nyilvánosságra kell hoznia és népszerűsítenie kell az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentését, amelyben leírják, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek esetleg a vírus terjedésében szerepet játszanának. Ezért a COVID-19 világjárvány ellenére az agrár-élelmiszeripar továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztonságos, tápláló, kiváló minőségű és megfizethető élelmiszereket biztosítson valamennyi EU-polgár számára.
  • Tekintettel az európai élelmiszer- és takarmányipari piacok integrációjára, elengedhetetlen az európai szintű folyamatos és fokozott koordináció. Ebben a tekintetben teljes mértékben támogatjuk az európai intézmények által már elvégzett munkát, és hangsúlyozzuk az élelmiszer-ellátási lánc alapvető szerepét.
Forrás: 
Copa-Cogeca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Több géppel többet dolgoznak a földeken, mint tavaly

Ez derül ki a flottakövetési szolgáltatást is nyújtó i-Cell járműkövető rendszerének adatai alapján. Az adatok természetesen az i-Cell ügyfeleinek járműmozgását mutatják, így tendenciákra lehet belőlük következtetni, de nem tekinthetők országosan reprezentatívnak.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

FruitVeB: a március végi fagy a barackfák virágzásában okozta a legnagyobb kárt

A március végi fagy 40-90 százalék közötti virág- és rügykárt okozott a kajszibaracknál fajtától és régiótól függően, az őszibaracknál a virágkár 30-60 százalékra becsülhető, de ettől akár még átlagos is lehet a termés - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel hétfőn.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

A pékek spájzolnának

A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–20 százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.