0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Elsődleges célunk az élelmiszerbiztonság biztosítása

Az európai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány idején Európában mindenki biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszerekhez jusson – áll három, az élelmiszer-ellátási lác szereplőit tömörítő szervezet közleményében.

A FoodDrinkEurope, a Copa & Cogeca és a CELCAA közleménye szerint ezekben a nehéz időkben elkötelezettek a közösségek támogatása mellett, kollektív erőforrásaik, találékonyságuk és az elkötelezett kollégáik is ezen dolgoznak. 

„Együtt hangsúlyozzuk a jól működő élelmiszer-ellátási lánc fontosságát a Covid-19 elleni küzdelemben és garantáljuk a polgárok élelmezésbiztonságát.”

„Az emberi egészség a legfontosabb – áll a közleményben. – Tagjaink arra utasították munkavállalóikat, hogy tartsák be az illetékes hatóságok hivatalos ajánlásait annak érdekében, hogy megvédjék magukat és másokat a koronavírus ellen.”

Az EU-tagállamok sürgősségi intézkedései nyomán viszont egyre növekvő nehézségeket okoznak a lezárt határokon való átjutás a mezőgazdasági és ipari termékek, valamint a csomagolóanyagok szállításakor. Ugyanakkor a termelők aggódnak amiatt is, hogy a személyforgalom korlátozása miatt munkaerőhiány alakul ki.

Mivel az agrár-élelmiszer-ellátási lánc erősen integrált és határokon átnyúlóan működik, az alapanyagellátás és a munkavállalók mozgásának korlátozása elkerülhetetlenül zavart okoz működésben.

„Az a képességünk, hogy mindenki számára élelmet biztosítsunk, az EU egységes piacának megőrzésétől függ. Ezért sürgetjük az Európai Bizottságot, hogy működjön együtt velünk, és tegyen meg minden tőle telhetőt – egy következetes és világos stratégiával – a mezőgazdasági termékek, az élelmiszer- és italkészítmények, valamint a csomagolóanyagok folyamatos áramlásának biztosítása (pl. „zöld sávok” biztosításával), valamint a munkaerőhiány megelőzésére és kezelése érdekében, hogy az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyan működjön.” – olvasható a felszólítás.

Főbb elvárások:

  • Az egységes piac megőrzése a legjobb megoldás a stabil és biztonságos élelmiszer-ellátási lánc és az élelmezésbiztonság biztosításához mindenki számára Európában és azon túl. Mint első lépést, üdvözöljük a Bizottság közelmúltbeli iránymutatásait a határigazgatásról. Ezen iránymutatások ellenére továbbra is súlyos zavarokkal kell szembenéznünk.
  • Azt tanácsoljuk, hogy a Bizottság sürgősen működjön együtt a tagállamokkal az agrár-élelmiszeripar támogatásának érdekében, mert az ágazat már most is és továbbra is óriási pénzügyi nyomás alá került. A Bizottság különösen az elkövetkező hetekben és hónapokban figyeljen Európa 11 millió gazdálkodójára, 4,7 millió feldolgozóipari munkavállalójára, 294 000 élelmiszer- és italgyártó vállalkozására (ideértve 22 000 agrár-szövetkezetet) és 35 000 kereskedelmi vállalkozást.

  • Sürgetjük, hogy a Bizottság működjön együtt a tagállamokkal a munkavállalók (ideértve az idénymunkásokat is) potenciális hiányának és a termelésre gyakorolt hatásának felmérsében, valamint készenléti tervek készítésében. Az élelmiszer-ellátási láncot alapvető ágazatnak kell tekinteni valamennyi EU-tagállamban.
  • Felszólítjuk a Bizottságot, hogy ellenőrizze a alapanyagok és a szállítás árát, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat.
  • Felszólítjuk a Bizottságot, gondoskodjon arról, hogy minden intézkedés tudományosan megalapozott legyen. A Bizottságnak nyilvánosságra kell hoznia és népszerűsítenie kell az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentését, amelyben leírják, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek esetleg a vírus terjedésében szerepet játszanának. Ezért a COVID-19 világjárvány ellenére az agrár-élelmiszeripar továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztonságos, tápláló, kiváló minőségű és megfizethető élelmiszereket biztosítson valamennyi EU-polgár számára.
  • Tekintettel az európai élelmiszer- és takarmányipari piacok integrációjára, elengedhetetlen az európai szintű folyamatos és fokozott koordináció. Ebben a tekintetben teljes mértékben támogatjuk az európai intézmények által már elvégzett munkát, és hangsúlyozzuk az élelmiszer-ellátási lánc alapvető szerepét.
Forrás: Copa-Cogeca