Back to top

"Harcostársként" állhatnak helyt a brit szupermarketek a vírus ideje alatt

A brit kormány bejelentette intézkedéscsomagját, mely az új koronavírus-járvány idejére ad lehetőséget a szupermarketeknek arra, hogy együttműködjenek a lakosság élelmiszerek és egyéb háztartásbéli termékek iránti szükségleteinek kielégítése érdekében.

A brit sajtóban olvasható, a kormány lépése révén az élelmiszerboltok egyebek mellett megoszthatják egymással a készleteikre vonatkozó adatokat, illetve segíthetik egymást az áruk raktározásában és szállításában is. Hogy a keresletet zökkenőmentesen tudják kielégíteni, ideiglenes jelleggel az alkalmazottak egy részét is áthelyezhetik abba a boltba, ahol éppen a legnagyobb szükség van rájuk.

George Eustice környezetvédelmi államtitkár elmondta, az intézkedéseket az Egyesült Királyság piacvezető szupermarketeinek vezérigazgatóival és az élelmiszeripari ágazat képviselőivel együttműködve hozták meg. Szavai szerint, hogy a sofőrök több élelmiszert szállíthassanak a boltokba, a kormány enyhített a kötelező pihenőidőre vonatkozó szabályokon is. Az intézkedéscsomag részeként ideiglenesen megszüntették az online vásárláskor fizetendő zacskódíjat is.

„Példátlan körülmények között kell most helyt állnunk, de a kormány minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy senki ne szenvedjen hiányt élelmiszerből” – hangsúlyozta az államtitkár.

Alok Sharma, a brit munkaügyi minisztérium foglalkoztatási államtitkára arról beszélt, rendkívül fontos, hogy az ellátást nehezítő minden akadályt elhárítsák, annál is inkább, mivel Egyesült Királyság-szerte sok az idős, beteg ember. Mint mondta, az intézkedésekkel amellett, hogy lehetővé teszik az élelmiszerboltoknak az együttműködést, a versenyellenes magatartást is szigorúbban szankcionálják majd.

Forrás: 
southwestfarmer.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Az élelmiszerlánc európai szereplőinek közleménye

A Copa-Cogeca, az FoodDrinkEurope és az EuroCommerce képviselik az európai élelmiszer-ellátási lánc legfontosabb szereplőit: mezőgazdasági termelőket és agrár-szövetkezeteket, élelmiszer- és italgyártókat, valamint a nagy- és kiskereskedelmi forgalmazókat. Az élelmiszerlánc európai szereplőinek közleményét közöljük.

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Szigorú fellépést sürget az élelmiszerek túlárazása miatt az agrárminiszter

Fellépést és ellenőrzéseket sürget az élelmiszerek árának helyenkénti drasztikus emelése miatt Nagy István agrárminiszter. A politikus elfogadhatatlannak tartja a drágulást és kéri a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenerőzzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.