Back to top

Szükség van a munkaerőre ebben a helyzetben is

Azonnali intézkedésekre tett javaslatot a zöldség-gyümölcs ágazat működésének biztosítására a FruitVeB vészhelyzeti akciócsoportja. Elsősorban a folyamatos áruellátást, valamint a zavartalan munkavégzést tartják szem előtt.

A javaslataik között szerepel, hogy kiemelten fontos a nagybani piacok nyitva tartásának fenntartása, hiszen időszakoktól függően az áruforgalom 30-50 százaléka a nagybani piacokon zajlik. Kulcsszerepük van tehát a megtermelt áru értékesítésében, illetve a magyar lakosság friss zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásában. A két legnagyobb forgalmú szegedi és a Budapesti nagybani Piacról viszik a zöldséget és gyümölcsöt a kisebb nagybani piacokra.

A szakmaközi szervezet kéri a szakhatóságokat, hogy dolgozzanak ki a nagybani piacokra specializált higiéniai intézkedéseket,

és kötelezzék az üzemeltetőket járványügyi intézkedések bevezetésére és betartására. Más intézkedéseket nem tartanak szükségesnek. (A Budapesti nagybani Piacon tett megelőző intézkedésekről bővebben)

Úgy véli a szervezet, hogy szükség van a hagyományosan Magyarországon dolgozó romániai (erdélyi), ukrajnai (kárpátaljai) és szerbiai (vajdasági) munkavállalók beutazásának biztosítása is. 

A spárga szedéséhez is kell(ene) a munkaerő
A spárga szedéséhez is kell(ene) a munkaerő
Fotó: Rimóczi Irén

Az ország keleti régiójában, jellemzően az Alföldön ugyanis jelentős részben ők l végzik a kertészeti munkák egy részét. A munkafolyamatok speciális szakképzettség-igénye miatt e munkavállalók nem vagy csak kis részben válthatók ki munkatapasztalattal nem rendelkező, más – akár hazai – munkaerővel. Javasolják, hogy könnyítsék meg a beutazásukat, ha igazolni tudják, hogy tavaly munkaszerződéssel és/vagy tartózkodási engedéllyel huzamosabb ideig Magyarországon dolgoztak (az illetékes hatóság ezt nyilvántartja), vagy bemutatják az erre az évre vonatkozó munkaszerződésüket("meghívó levelüket",, a romániai, ukrajnai vagy szerbiai munkavállalók célzottan érkezzenek az adott munkaadóhoz.

A FruitVeB  Veszélyhelyzeti Akciócsoportjának a feladata, hogy földerítse a zöldség-gyümölcs kertészetet érintő gondokat a járványhelyzet miatt. Azokra javaslatokat dolgoz ki, amelyeket az Agrárminisztérium illetékes operatív csoportjához továbbít. A Veszélyhelyzeti Akciócsoport munkájában közel nyolcvan, a zöldség-gyümölcs szektort jól ismerő szakember vesz részt. A csoportban képviselve van a szektor minden szakágazata, a zöldség-gyümölcs termelés, kereskedelem, és feldolgozás, valamint az input-anyagok gyártása és kereskedelme. A csoport folyamatosan nyomon követi a nemzetközi és hazai zöldség-gyümölcs ágazat állapotát, monitorozza a termelési és értékesítési folyamatokat. Céljuk, hogy a problémák azonosítása és a megoldási javaslat megtétele a lehető leggyorsabban megtörténjen, ezzel is segítve a szakminisztérium és a járványhelyzetet kezelő operatív törzs munkáját. 

A hajtató kertészek is nagyban támaszkodnak a határokon túlról érkező munkaerőre
A hajtató kertészek is nagyban támaszkodnak a határokon túlról érkező munkaerőre

Forrás: 
FruitVeB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.