0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Szükség van a munkaerőre ebben a helyzetben is

Azonnali intézkedésekre tett javaslatot a zöldség-gyümölcs ágazat működésének biztosítására a FruitVeB vészhelyzeti akciócsoportja. Elsősorban a folyamatos áruellátást, valamint a zavartalan munkavégzést tartják szem előtt.

A javaslataik között szerepel, hogy kiemelten fontos a nagybani piacok nyitva tartásának fenntartása, hiszen időszakoktól függően az áruforgalom 30-50 százaléka a nagybani piacokon zajlik. Kulcsszerepük van tehát a megtermelt áru értékesítésében, illetve a magyar lakosság friss zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásában. A két legnagyobb forgalmú szegedi és a Budapesti nagybani Piacról viszik a zöldséget és gyümölcsöt a kisebb nagybani piacokra.

A szakmaközi szervezet kéri a szakhatóságokat, hogy dolgozzanak ki a nagybani piacokra specializált higiéniai intézkedéseket,

és kötelezzék az üzemeltetőket járványügyi intézkedések bevezetésére és betartására. Más intézkedéseket nem tartanak szükségesnek. (A Budapesti nagybani Piacon tett megelőző intézkedésekről bővebben)

Úgy véli a szervezet, hogy szükség van a hagyományosan Magyarországon dolgozó romániai (erdélyi), ukrajnai (kárpátaljai) és szerbiai (vajdasági) munkavállalók beutazásának biztosítása is. 

Az ország keleti régiójában, jellemzően az Alföldön ugyanis jelentős részben ők l végzik a kertészeti munkák egy részét. A munkafolyamatok speciális szakképzettség-igénye miatt e munkavállalók nem vagy csak kis részben válthatók ki munkatapasztalattal nem rendelkező, más – akár hazai – munkaerővel. Javasolják, hogy könnyítsék meg a beutazásukat, ha igazolni tudják, hogy tavaly munkaszerződéssel és/vagy tartózkodási engedéllyel huzamosabb ideig Magyarországon dolgoztak (az illetékes hatóság ezt nyilvántartja), vagy bemutatják az erre az évre vonatkozó munkaszerződésüket(„meghívó levelüket”,, a romániai, ukrajnai vagy szerbiai munkavállalók célzottan érkezzenek az adott munkaadóhoz.

A FruitVeB  Veszélyhelyzeti Akciócsoportjának a feladata, hogy földerítse a zöldség-gyümölcs kertészetet érintő gondokat a járványhelyzet miatt. Azokra javaslatokat dolgoz ki, amelyeket az Agrárminisztérium illetékes operatív csoportjához továbbít. A Veszélyhelyzeti Akciócsoport munkájában közel nyolcvan, a zöldség-gyümölcs szektort jól ismerő szakember vesz részt. A csoportban képviselve van a szektor minden szakágazata, a zöldség-gyümölcs termelés, kereskedelem, és feldolgozás, valamint az input-anyagok gyártása és kereskedelme. A csoport folyamatosan nyomon követi a nemzetközi és hazai zöldség-gyümölcs ágazat állapotát, monitorozza a termelési és értékesítési folyamatokat. Céljuk, hogy a problémák azonosítása és a megoldási javaslat megtétele a lehető leggyorsabban megtörténjen, ezzel is segítve a szakminisztérium és a járványhelyzetet kezelő operatív törzs munkáját. 

Forrás: FruitVeB