0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ázsia felfüggeszti a rizs exportját

A koronavírus-járvány kitörése óta számos országban jelentősen megnőtt a rizs iránti kereslet, ami az árak hirtelen emelkedését okozta, és időközben több ország is felfüggesztette exportját.

A koronavírus terjedésének hatására az emberek minden esetre felkészülve bevásároltak. Attól tartva, hogy élelmiszerhiány lesz, vagy az üzletek bezárnak a rizs, a tészta és a liszt gyorsan fogytak a boltok polcairól.

Európát is érzékenyen érinti a járvány tavaszi ázsiai tetőzése, ami nagymértékben visszavetette a rizs termesztését. India, Thaiföld, Vietnám, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok jelenleg a rizs fő exportőre, ennek ellenére

jelenleg Ázsiában egyre nehezebben elérhető árucikké válik, mivel sok gazdálkodó és kereskedő a járvány miatt kénytelen volt felhagyni a termeléssel, illetve az eladással.

Kína felfüggesztette a rizs exportját az emelkedő élelmiszerárak és a tavaszi vetések alacsony volumene miatt. Itt az élelmiszer árak februárban 21,9 százalékkal emelkedtek. A thaiföldi és az amerikai rizs ára az elmúlt héten az utóbbi 6 év legmagasabb szintjére emelkedett, Vietnámban pedig a 16 havi átlagot múlta felül.  

A thaiföldi referenciaárakat az export rizsre csütörtökön emelték a tonnánkénti 470-495 dollárról,  480-505 dollárra. Ez a legmagasabb ár 2013. augusztusa óta. Vietnámban a tonnánkénti árak 410 dollárra emelkedtek, és ez a legmagasabb szint 2018 novembere óta.

Bangkok rizskereskedői úgy vélik, hogy a rizs ára továbbra is emelkedni fog. Becslések szerint ez a tendencia legalább év közepéig fennmarad,

mivel sok ország megpróbálja feltölteni élelmiszer tartalékát. Azonban az ázsiai országoknak és az USA-nak is rizsre lesz szüksége a lakosság ellátására, várható, hogy ezekből az országokból nem történik export.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/bezpluga.pl