Back to top

Ne tartalékoljunk növényvédő szert!

A pánikvásárlás a növényvédő szerekre is kiterjedhet, de elég lenne az alapvető szükségleteknek megfelelő mennyiséget vásárolni, mondta kérdésünkre Szalkai Gábor, a Magyar Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője. Élelmiszerre mindenkinek szüksége van és lesz, kerüljük a pánikot és a bespájzolást, tartsuk be a józan paraszti ész szabályait a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A tavaszi munkák a téli időjárás ellenére is elkezdődtek, ne nehezítsük tovább napi kihívásainkat pánikvásárlással, hangsúlyozta a szakember.

A mezőgazdasági inputtermékekkel – beleértve a vetőmagokat, illetve növényvédő szert is – való ellátottság rövid-, illetve középtávon biztosított Magyarországon.

A gazdáknak is ez az érdeke, hiszen a munkák elkezdődnek, a mezőgazdasági termelés nem állhat meg. Már csak azért sem, mert a vírus miatti rendkívüli helyzetben elsődleges fontosságú az élelmiszer-ellátás gördülékeny biztosítása. Ha frissen termesztett árukat látunk a boltok polcain, akkor elsőre egy átlag fogyasztónak nem az élelmiszer-termelés kihívásai jutnak az eszébe.

Szalkai Gábor
Szalkai Gábor
Fotó: Horváth Csilla
Sokszor sajnos megfeledkezünk róla, mi kell ahhoz, hogy naponta friss kenyér kerüljön az asztalra, illetve egészséges takarmányt kapjanak az állataink. A növényvédő szerek hozzájárulnak a növényeket pusztító károsítók, kártevők és betegségek elleni védelemhez. Szalkai Gábor hangsúlyozta: a mezőgazdasági termelők napi munkája biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert a fogyasztók számára, minden helyzetben és minden körülmények között.

Több termelőtől hallhattuk, hogy tartanak egyes növényvédő szerek, gyomirtók hiányától, ezért kerestük meg az illetékes gyártói szövetséget.

Szalkai Gábor szerint valóban érezhető a piacon, hogy növényvédő szerből is hasonló helyzet kezd kialakulni, mint a WC-papír és a liszt piacán. Senki nem tudott felkészülni, sem gyártási, sem szállítási oldalról a megnövekedett keresletre, ésszerűtlen tartalékolásra.

A túltartalékolók megnehezítik a gazdatársak, a kereskedők és a gyártók dolgát is.

Néhány hónapra elegendő növényvédő szer van az országban, a továbbiakhoz pedig érkezik az utánpótlás. A tranzitforgalom valóban akadozik, de az inputanyag-ellátást az élelmiszer-szállítással egyenrangúan kezelik Európa-szerte, hamarosan vissza kell, hogy álljon a normál forgalom. A kereskedők és a gyártók dolgoznak, betartva a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket, ez kell ahhoz, hogy vissza tudjunk térni a normál ügymenethez, hangsúlyozta az ügyvezető. Köszönet a termelőknek, akik felelősséggel, tudatosan folyamatosan gondoskodnak az élelmiszereink megtermeléséről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.