Back to top

Zöldségfajta-újdonságok a Syngentától

A 2020-as termesztési szezonra számos újdonsággal készült a Syngenta zöldségüzletága. A termelői igényeket kiszolgálva és a klímatikus tényezők változásaihoz alkalmazkodva új fajtákat vezet be a cég.

Magyarországnak kiemelt jelentősége van nemzetközi szinten a zöldségüzletágon belül, az ócsai állomáson paradicsomot, káposztaféléket és görögdinnyét nemesítünk. A Syngenta társadalmi felelősségvállalásáinak sorába tartozik, hogy a következő öt évben kétmilliárd dollárt fordít arra, hogy segítsen a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentésében.

A Toreador F1 fejes káposzta gépi betakarítással is friss piaci minőséget ad

ÚJ KÁPOSZTAFÉLÉK

A tavaly Magyarországon is kiemelkedően jól szereplő Toreador F1 fejes káposzta nagy érdeklődésnek örvendett a Syngenta innovációs napján Hollandiában, ahol a Storidor F1 fajta mellett ennek a hibridnek a gépi betakarítását tekinthették meg az érdeklődők.

Nyáron is biztonsággal termeszthető a Kamino F1 karfiol

Ezek a fajták gépi betakarítással is frisspiaci minőségű árut adnak, nemcsak a káposzta ipari felhasználásakor váltható ki a kézimunkaerő.

A nyári termesztés kihívásaira ad választ a Kamino F1 karfiolfajtánk. Megbízható rózsaképzése, kiváló öntakarása a korábbiaknál kiszámíthatóbb tenyészidőtartással párosul.

Az Atractum F1 kelkáposzta-újdonságot nagy fejátlagsúly és a rövid tenyészidő jellemzi.

GYÖKÉRGOLYVA ELLENÁLLÓ KARALÁBÉ

A gyökérgolyva hazánkban már a káposztaféléket is veszélyezteti, Németország és Lengyelország egyes vidékein pedig csak a betegséggel szemben ellenálló fajtákkal tudnak dolgozni. A Fonda F1 karalábéfajta rendelkezik gyökérgolyva ellenállósággal, és az elmúlt évek tapasztalata szerint további betegségekre, például a peronoszpórára, vagy a baktériumos betegségekre is kevésbé érzékeny. Ezek a kedvező tulajdonságok a később bevezetendő fajtáinkra is jellemzőek lesznek.

SZÍNES SALÁTAVÁLASZTÉK

Gyökérgolyva-ellenálló karalábé a Fonda F1

A Syngenta salátanemesítése megújult, a vajfej típusútól a batávián, római salátán keresztül egészen a jégsalátákig szinte minden időszakra tudunk fajtát ajánlani.

Fejessaláta-kínálatunk korai fóliás időszakra, áruházláncok számára szelektált fajtája a Meteore, mely gyorsasága mellett kiváló pultontarthatóságával tűnik ki.

Julian kora tavaszi szabadföldi saláta
Szabadföldi kora tavaszi fajta a nagy lombú Julian, színe mind frisspiaci, mind áruházlánci értékesítésre alkalmassá teszi. A nyári nagy melegben a legfontosabb fajtatulajdonság a hőstressztűrő képesség, az Orelian kiemelkedően vizsgázott az utóbbi, szélsőséges időjárású években. Őszi értékesítésre az Aurelian biztos választása lehet a termelőknek. Jégsaláták közül mind a tavaszi, mind az őszi időszakban kompakt, nagy fejeket ad az Ice Wave, a fajta Európa-szerte előretör. Fontos tulajdonság és nemesítési cél is egyben, hogy az új fajták mindegyike a jelenleg elérhető legmagasabb szintű peronoszpóra ellenállósággal rendelkezzen. (x)

 

Forrás: 
Syngenta Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Nem csak a tartós zöldség fogyott

Németországban különösen előszeretettel viszik túlzásba a bespájzolást a vevők mostanában, és bár a tartósított zöldség kétségtelenül jobban jött ki a helyzetből, mint a frissáru, azért utóbbiból is szépen fogyott a polcokról.

A hét legegészségesebb tartós élelmiszer

A hosszú élettartamú élelmiszerek praktikusak, nem kell hűtőszekrényben tárolni őket, sokáig elállnak. Vannak, akik tartanak tőlük a bennük lévő tartósítószerek és egyéb egészségtelen adalékanyagok miatt. Nézzük, melyek a legegészségesebbek.

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

Friss és feldolgozott zöldségek és gyümölcsök a kórház dolgozóinak

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felhívására a magyar zöldség-gyümölcs termelők is hozzájárulnak a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak friss és feldolgozott zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásához. Az első felajánlás a kiskőrösi Juice Products Zrt.-től érkezett, a vállalat 100 liter gyümölcslevet ajánlott fel a kórház dolgozói számára.

Lesz-e elég burgonya?

Nincsen olyan ágazat, amire ne lenne hatással a koronavírus terjedése, így a burgonya szaporítóanyag helyzet is érintett. Murai Györggyel, az egyik legnagyobb holland burgonya szaporítóanyag importőr, az Agrico Magyarországi Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

A helyi piacok nyitva vannak, de itt is fontos az óvintézkedések betartása

A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is fontos az óvintézkedések betartása - mondta el Nagy István agrárminiszter.