Back to top

Koronavírus: egyelőre nincs hiány gépalkatrészből

A koronavírus-helyzetre való tekintettel kulcskérdés: rendelkezésre állnak-e hazánkban azok az alkatrészek, melyekre az élelmiszer-előállításhoz nélkülözhetetlen mezőgépek esetleges meghibásodásakor van szükség. A többi közt erről is beszélgettünk Umenhoffer Péterrel, az Axiál Kft. marketingigazgatójával.

Mint arról beszámolt, a vírushelyzetre való tekintettel folyamatosan töltik, illetve tarják fenn a készleteiket jellemzően Németországból származó alkatrészekkel; az Olaszországból és Franciaországból történő beszállítás jelenleg akadozik.

„Mindent összevetve biztosítottnak látszik az alkatrészellátás, ugyanakkor nem kizárt, hogy lesznek kisebb fennakadások. Bízunk benne, hogy gyorsan túllendülünk majd ezeken, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a gépek működjenek”

Fotó: axial.hu
Mint mondta, amiben elsőként következhet be leállás, az az új gépek gyártása, ugyanakkor cégük ezekből is rendelkezik raktárkészlettel. Tapasztalataik egyébként azt mutatják, hogy mielőtt felütötte volna fejét a vírus, a gazdálkodók közül sokan éltek az év eleji előrendelési akciók adta lehetőségekkel. Amellett, hogy így kedvezményesen vásárolhattak alkatrészeket, a gyártók is jól jártak, hiszen előre látták, miből mennyit kell majd előállítaniuk a következő hónapokra.

A marketingigazgató arról is beszélt, egyelőre nem kezdtek fejetlen pánikvásárlásba a magyar gazdák. Ez egyebek közt annak is köszönhető, hogy a cég folyamatosan tájékoztatja partnereit nemcsak az új koronavírussal, hanem a vásárlással kapcsolatos tudnivalókról és ajánlásokról is – a szöveges tartalmak mellett videók formájában is. Utóbbiak egyikében Umenhoffer Péter azt tanácsolja, mielőtt az érdeklődők útnak indulnának az alkatrészboltjaik valamelyikébe, a gyors kiszolgálás érdekében mindenképp rendeljék meg előtte az adott terméket vagy termékeket a webshopon keresztül. A boltok készleteit munkatársaik kétnaponta töltik fel; a partnerekhez történő kiszállítás a helyzetre való tekintettel jelenleg szünetel.

„A közelgő idénymunkák kapcsán fontos megemlíteni, hogy a szervizeseink elsősorban azokat a javításokat végzik el, melyek elengedhetetlenek a gépek napi szintű működéséhez.

A partnereink az ügyfélkapcsolati vezetőnkön keresztül fel tudják készíteni a mobilszervizes munkatársainkat arra, pontosan milyen munka vár majd rájuk a helyszínen”

– magyarázta. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a szakembereik a tulajdonostól kellő távolságban, „védőalkalmatosságokkal” felszerelkezve végzik a javítást. Azok, akik új gépek iránt érdeklődnek, a cég Youtube-csatornáján találhatnak bemutató- és oktatóvideókat az újdonságokkal kapcsolatban.

A vállalat marketingigazgatója a jelenlegi helyzet kapcsán eddig szerzett tapasztalatait összefoglalva úgy fogalmazott, példás fegyelmezettségről tettek tanúbizonyságot eddig mind a dolgozóik, mind pedig a partnereik. Hozzátette: „abban bízunk, hogy néhány hónap alatt lecseng a járvány, ugyanakkor azt is látjuk, hogy van olyan nemzetközi kiállítás, melyet szeptemberben rendeztek volna meg. Mindenesetre szeretnénk, ha nyár elejére túljutnánk ezen a helyzetben” – bizakodott.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fokozott figyelmet kér a közlekedőktől az aratási munkák miatt a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a közutakon közlekedők figyelmét, hogy a június végén kezdődött aratási munkák miatt nagy számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek. A köztestület kéri a járművezetőket, legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.

A forma és a műszaki tartalom egysége

A tavalyi Agritechnica kiállításon bemutatott Steyr Konzept hibrid traktort a MUSE Creative és a MUSE Design Awards platina díjakkal ismerték el az év elején. A díjat odaítélő nemzetközi szervezet professzionális és innovatív ipari termékek és műszaki teljesítmények értékelésére, illetve díjazására szakosodott.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca

25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. Ebből 3 milliárd forinthoz jut majd a baromfiipar - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Bro-Ker-Bét Kft. új baromfitelepének avatóján.

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.