0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Számos gyógyhatást fejtenek, ki van, amelyik lázcsillapításra alkalmas, mások segítséget nyújtanak a különféle típusú vírusokkal szemben. Vannak, amelyek a keringésre, vagy emésztésre hatnak, és olyanok is, amelyek, az immunrendszert erősítik.

Vírusfertőzéses időszakban érdemes ezeket is számba venni.

Az nem állítható, hogy a súlyos fertőzéseket meggyógyítják, de a tüneteket enyhítik és hatékonyan növelik az ellenálló képességet.

A sok közül ezek a legfontosabbak.

Fokhagyma

Bár nem mindenki szereti az ízét és az illatát, érdemes fogyasztani az egészségre előnyös illékony kénvegyületek miatt. Több mint huszonöt fajta hatóanyagot tartalmaz, enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Elsősorban baktérium- és vírusölő hatását emelik ki, amit a benne lévő allicinnek köszönhetünk. A tudósok régóta bebizonyították, hogy a fokhagyma támogatja a légzőszervi vírusfertőzések kezelését. Csökkenti a lázat és enyhíti a torokfájást.

Gyömbér

Ismert segítője az emberiségnek a betegségek elleni küzdelemben. Ez az évelő növény a trópusi Ázsiában és Ausztráliában fordul elő. A húsos, éles ízű gyökeret nyersen vagy por alakban adják az ételekhez.

A gyömbér szinte valamennyi megfázásos tünet ellen hatékony megoldást biztosíthat.

A legideálisabb fogyasztási módot ebben a helyzetben a gyömbér tea nyújtja. A gyömbér tea izzaszt, segít levinni a lázat és segít kiírta a baktériumokat és a vírusokat egyaránt. A teához egy kiskanálnyi reszelt gyömbért kell leönteni bögrényi forró vízzel. Nagyjából 15 percnyi pihentetés, áztatás után fogyasztható. Megfázást és légúti fertőzéseket a gyömbérszirup is enyhíti.

Szegfűszeg

 A közkedvelt fűszer a trópusi Afrikában és Madagaszkáron termesztett, 15–20 méter magasra is megnövő, meleg- és vízigényes mirtuszféle vöröslő virágbimbói. A frissen leszedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjukban szögre hasonlítanak, innen a szegfűszeg név. Antibakteriális, antivirális, gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, és erős antioxidáns is. Nem csak az ételbe tehetjük, de olajat is készítenek belőle, ami külsőleg alkalmazva fertőtlenítő hatású. Enyhíti a torokfájást, és csökkenti a száraz köhögés tüneteit. Melegítsünk fel egy csésze vizet, majd tegyünk bele tíz csepp szegfűszeg olajat, és édesítsük egy kevés mézzel. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszuk. Ha nincsen olajunk, akkor szegfűszegből is készíthetünk főzetet.

Lándzsás útifű

Ez a szerény külsejű növény erőteljesen növeli a test ellenálló képességét és hatékonyan alkalmazható megfázást vagy influenza idején. Köptető hatású, ezért a belőle készült szirupot azoknak ajánlják, akik a felső légúti fertőzésben betegednek meg. Az aukubin hatóanyagnak és a nyálkaanyagoknak köszönhetően az útifű jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító, ezért például összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. Teája nyálkaoldó és köhögéscsillapító, légúti megbetegedések esetén használják.

Szöszös ökörfarkkóró

Az ökörfarkkóró az Európai Gyógyszerügynökség által hivatalosan elismert gyógynövények közé tartozik. növény gyulladás gátló és antivirális hatásokkal rendelkezik.

virágaiból készült tea kiváló köhögéscsillapító, ezért elsősorban meghűléses betegségek, garat- és gégehurut, valamint a felső légutak gyulladásainak, valamint az ezzel társuló száraz köhögés kezelésére alkalmas.

Bodza

Gyakorlatilag a növény minden része gyógyhatású virágja, kérge, gyökerei és levelei a benne található delfinidinnek köszönhetően, amely növényi pigment, és antioxidáns a bodza főzete pusztító hatással bír az influenzavírusokra, és jelentősen enyhíti a betegség tüneteit. A bodza szirup csökkenti a lázat. Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül köhögéscsillapító.

Körömvirág

A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, gyógyító tulajdonságai már évszázadok óta ismertek. Virágainak szirmai flavonoidokat tartalmaznak, amelyek amellett, hogy védik a sejteket a szabad gyökökkel szemben, gyulladást gátló, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek. Virágjából krémet készítenek, fertőtlenítő, gyulladás gátló, amely enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően bőrproblémákat, rovarcsípéseket mulaszt el. Virágából forrázatot készíthetünk Lázcsillapításra, görcsoldásra.

Oregánó

Elsősorban fűszernövényként ismerjük, főként az olasz konyhában népszerű, titkos összetevője, a karvakrol és a timol jelenlétének köszönhetően

antivirális hatással is rendelkezik, főként a légző rendszert támadó vírusok ellen. Tökéletes megfázás elleni szer, segít a letapadt váladék feloldásában,

és még akkor kihasználhatjuk a fűszer erejét, ha nagyon be van dugulva az orrunk. Az egyik legjobb módszer megfázás ellen, ha teát készítünk belőle úgy, hogy egy teáskanál szárított oregánót 2 dl vízzel leforrázunk, fedjük le, és tíz percig állni hagyjuk. A betegségek megelőzésében is segítségünkre lehet az oregánó: adjunk 3-5 csepp oregánó olajat egy pohár narancsléhez, és reggelente igyuk meg. Így csökkenthetjük annak az esélyét, hogy elkapjuk a felsőlégúti fertőzéseket.

Eukaliptusz

Az eukaliptusz fákat, amelyek eredetileg Ausztráliában őshonosak, ma már az egész világon termesztik és gyógyító tulajdonságaik miatt használják. A fa ovális alakú leveleiből készítik az eukaliptusz olajat, amely bevált vírusellenes aktivitással rendelkezik. Az olajat be lehet dörzsölni a bőrbe, vagy gőzölésre, belélegzésre. és használhatjuk fertőtlenítésre, valamint toroköblítőnek is. A légzőszervi- és bőrfertőzések ellen bizonyítottan hatékony, emellett láz esetén is segít.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu