Back to top

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

A jellegzetes helyi retek
A jellegzetes helyi retek
A Loire-völgyében működő, viszonylag kis forgalmú Fleuron d’Anjou szövetkezeti csoport ezért inkább a hagyományos zöldségekre összpontosít, elfeledett fajokat kínál a fogyasztóknak.

A Fleuron d’Anjou cégcsoport a Franciaországban az elsők közt, 1962-ben dísznövények és zöldség-gyümölcs termesztésére és értékesítésére létrehozott szövetkezeten alapul. A Fleuron d’Anjou elnevezést akkor még csak márkanévként használták, annyit jelent, hogy a térség legjobbja. Majd miután 1990-ben egyesült egy másik szövetkezettel, akkor ezt a frappáns nevet választották. Később kereskedő cégek is kapcsolódtak hozzá, így a tevékenysége kiszélesedett, de első helyen továbbra is a termelés áll. 67 millió eurós éves forgalmából a szövetkezet részesedése 45 millió euró, tudtuk meg Pascal Prat ügyvezetőtől, amikor a Sival kertészeti vásár keretében meglátogattuk a cég egyik üzemét.

Pitypangot is értékesítenek
Pitypangot is értékesítenek
A szövetkezetet ma már kevesebb termelő alkotja, ők viszont jóval nagyobb felületen gazdálkodnak. Büszkék rá, hogy a szövetkezet a termelőikkel együtt fejlődik. 13 dísznövénytermesztő tagja 42 hektárról 400-féle terméket kínál.

A választék széles: muskátlik, ciklámenek, kaspós növények, évelők, egynyáriak teszik ki főleg, de bogyós gyümölcsöket, a házikerti zöldségek palántáit és fűszernövényeket is kínálnak.

Ma már a tengeren túlra is szállítanak. A dísznövénytermesztők Angers környékén tömörülnek, így a városhoz közeli Les Ponts-de-Cé településen építették föl a központi értékesítőtelepet, ahol a cégcsoport székhelye is működik.

A zöldségterület 1040 hektár, a 60 gazdaság a Loire folyó mentén termeszt Angers-tól Saumurig, az árut két telepre szállítják, ahonnan évenként 13 ezer tonna zöldséget értékesítenek. Mazéban gumós zöldségeket, hagymát, Allonnes-ben pedig friss zöldségeket, főként a salátaféléket mossák, csomagolják, tárolják. A termékek 70 százalékát áruházaknak szállítják. A biotermesztés aránya jelenleg meghaladja a 10 százalékot, és fokozatosan növekszik. Emellett a nem biotermelők is arra törekszenek, hogy a lehető legkisebbre szorítsák le a növényvédőszer-használatot. Már több terméket kínálnak nulla szermaradék (zero résidu) logóval.

Fotó: Fleuron d’Anjou facebook

A Sivalra érkezett újságírókkal nézhettük meg az üzemet
A Sivalra érkezett újságírókkal nézhettük meg az üzemet

A termelők különösen büszkék a mogyoróhagymájuk minőségére. Ezt a zöldségfajt a 17. század óta termesztik a térségben, és a nemzedékről nemzedékre megörökölt tudásnak és a kiváló talaj- és éghajlati adottságoknak, a vegetatív szaporításnak köszönhetően messze földön híres lett az angers-i mogyoróhagyma. 2015 óta pedig védett földrajzi jelzéssel láthatják el.

Az Angers környéki homoktalajokon sok madársalátát termesztenek
Az Angers környéki homoktalajokon sok madársalátát termesztenek
A legnagyobb mennyiségben értékesített zöldségük a spárga, a zöld és halványított sípok forgalma néhány év alatt 300-400 tonnáról 8000 tonnára nőtt. A halványított spárgát fekete fóliával takart bakhátakban termesztik. A szabadföldi salátafélék mennyiségét is növelték az utóbbi években, 800-ról 1000 tonnára. Madársalátát egész évben termesztenek, az igen sűrűre vetett állományt géppel takarítják be.

A térség jellegzetessége a középhosszú, rózsaszín, ám a végükön fehér gumókat nevelő retekfajta.

Szinte elfeledett zöldség a feketegyökér
Szinte elfeledett zöldség a feketegyökér
Nyáron 3 hét, télen 3 hónap alatt lesz piacos. A megfelelő minőséghez a kertészek négyzetméterenként 350-400 magot vetnek. Az újra divatba jött csicsókát is termesztik, a homoktalajon rendszeres öntözéssel viszonylag szabályos gumókat takarítanak be. A sárgarépához hasonlóan, de jóval kisebb növényszámmal nevelik a pasztinákot, nagy figyelemmel kell betakarítani, hogy ne sérüljön a vékony epidermiszű gyökérgumó. Szerepel a kínálatban még feketegyökér, tarlórépa és gyermekláncfű is, de nem marad ki a Fleuron d’Anjou választékából a ratatouille, azaz a francia lecsó három fő összetevője, a tojásgyümölcs, a paprika és a cukkini sem. Ezeket, a legtöbb kézimunkát igénylő fajokat zömmel fóliákban termesztik. A frisspiacra szánt zöldbab kézi szedése ugyancsak drága volt, ezért is nagy segítség, hogy tavaly áttértek a kíméletes gépi betakarításra.

Újra divatba jött a csicsóka
Újra divatba jött a csicsóka
A szövetkezet a termelőket szaktanácsokkal segíti, emellett együttműködnek fogyasztókkal, kereskedőkkel, kutató-fejlesztő cégekkel, hogy minél jobban igazodhassanak a kereslethez, és minél hatékonyabbá tegyék a termelést. A tavalyi több mint 5 millió eurós beruházásból 3 milliót a termesztésre, posztharveszt tevékenységre fordították. A szövetkezet elismert értékesítő szervezet.

A fenntarthatóságra törekvés áthatja a cégcsoport tevékenységét. Ennek eszköze az integrált növényvédelem alkalmazása, a szerves trágya vagy lassan bomló műtrágyák használata. A kézi gyomirtás kiváltására visszatérnek a talajtakarásra a zöldségkultúrákban, zöldugarral védik a talajt, a kiszolgáló-, tárolóépületeken napelemeket helyeznek el, törekednek az esővíz újrahasznosítására, amit lehet, komposztálnak. Ugyancsak a fenntarthatóság érdekében lehetőség szerint helyi munkaerőt alkalmaznak, és helyi cégektől vásárolnak.

Hagyományos termékekkel színesítik a zöldségkínálatot
Hagyományos termékekkel színesítik a zöldségkínálatot

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/13 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

Betonszövetes virágtartó készítése

Látványos, egyszerűen elkészíthető virágedényeket alkothatunk egy nagyon ötletes módszerrel. A dolog lényege: betonhabarcsba áztatunk törölközőt, amit egy vödrön, vagy virágcserépen hagyunk megkötni a megfelelő forma elérése érdekében. És kész…

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Árnyak a kertben

Meleg nyarainkon sokszor hiányoljuk, ha a kertünkben nincs árnyék. Máskor viszont éppen az árnyékos részek adnak külön feladatot, hisz azok beültetésekor kissé más elveket kell követnünk. Egy kert akkor élhető igazán, ha a szórt árnyékú, a mélyárnyékú és a napsütötte részek egyensúlyban vannak. Jó tervezéssel, előrelátó gondolkodással ez könnyen megoldható.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

A fagy miatt gyenge gyümölcstermés és áremelkedés várható

Mintegy 500 ezer tonna lehet az idei gyümölcstermés az ültetvényeket ért fagykárok miatt a FruitVeB és az ÉKASZ (Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) előzetes termésbecslése szerint, miközben egy átlagos évben 800-900 ezer tonna gyümölcsöt szoktak betakarítani a gazdák - közölte Apáti Ferenc az MTI-vel.

A német szamócaidény kilátásai

Annak ellenére, hogy a szamócaszedés különösen korán kezdődött Németországban, nem tartott sokáig a pozitív tendencia.