Back to top

Vészhelyzet – érdemes nyúltartásba kezdeni!

Az elmúlt napok kényszerpihenője idején igen sok honfitársunknak adatott meg, hogy elgondolkodhasson lehetőségein: hogyan lehetne egészségesebben élni, és hogy lehet biztosan élelemhez jutni függetlenül a gazdasági nehézségektől. Ahhoz, hogy ne válhassunk kiszolgáltatottá, alapvető, hogy magunk legyünk képesek megtermelni saját élelmünket.

Régen természetes volt, hogy az emberek a ház körül tartanak aprójószágot, nemritkán nyulat is, mely nemcsak hússal, hanem értékes prémmel is ellátta a családot. A háztáji nyúltenyésztésből soha nem lehetett meggazdagodni, de egy

megfelelő nagyságú állománnyal és kellő szakmai hozzáértéssel hosszútávon némi kiegészítő jövedelemre mindig is szert lehetett tenni.

Fotó: Tóth Zsigmond
Legjobb, ha egy-két anyanyúllal kezdjük, melyeket fajtától függetlenül akár hathónaposan, de legkésőbb egyévesen már be tudunk pároztatni. Amennyiben az állatokat a szabadban vagy fészerben lévő ketrecekben helyezzük el, egy közepes szaporaságú anyától évente három fialásból mintegy 25 utódra számíthatunk, ami körülbelül 65 kilogrammnyi vágott nyulat eredményez. Háztáji körülmények között nagyjából 50 százalékos vágási kihozatalra számíthatunk, tehát mintegy 32 kilogrammnyi prémium minőségű biohúst tudunk előállítani minimális – nem több mint 5000 forintnyi beruházással, abban az esetben, ha a környezetünkben lévő deszkaanyagot, vasalatokat, rácsokat használjuk föl a ketrecgyártáshoz, s nem vagyunk restek lekaszálni az árokpartot, vagy éppen a díszgyep helyén lucernát vetünk. Érdemes körbenéznünk a környezetünkben lévő élelmiszeripari boltokban, kereskedésekben, vállalkozásoknál, ugyanis az ezekből kikerülő hulladékok sok esetben jól hasznosíthatók a nyulakkal.

A nyúltartás másik nagy előnye, hogy anyánként mintegy fél mázsa jó minőségű trágyára is szert teszünk évente,

melyet a konyhakertben jól hasznosíthatunk. De legalább ilyen fontos az a haszon is, melyet az állatokkal való mindennapi törődésből származik: megnyugszunk, a stressz oldódik, így szervezetünk ellenálló képessége is növekszik.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

A kacagójancsi már nálunk is hallatja hangját

A kacagójancsi vagy más néven kokabura Földünk ma élő legnagyobb jégmadara, hossza akár elérheti a 45 centimétert is. Azok, akik Ausztráliába eljutnak, s a keleti parton barangolnak, szinte biztos, hogy találkoznak ezzel az egyszerű tollazatú madárral, melyen a fehér és a barna szín dominál. Ma már díszmadárként is tartják kontinensünkön.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.

A nemzeti összetartozás jegyében bővült a hungarikumok sora

25. alkalommal ültek össze a Hungarikum Bizottság (HB) tagjai: a többi közt négy, a magyarság karakterjegyeit magán viselő értéket emeltek a hungarikumok rangos sorába. A jubileum apropóján V. Német Zsolttal, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosával, a Hungarikum Bizottság tagjával beszélgettünk.

Ingyen tyúk a kevesebb zöldhulladékért

Napjainkban a hulladékkezelés minden formája akadályokba ütközik. Így van ez a biológiailag lebomló hulladékok esetében is; a kertvárosokban felgyülemlő zöldhulladék-mennyiség elszállítása és kezelése gondokat okoz a hulladékkezelőknek.

Az Európai Bizottság bemutatta új biológiai sokféleséggel és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiáit

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

Porták éke, vadászok álomtrófeája: a gyémántfácán

Az utóbbi években tapasztalható, hogy egyre többen kezdenek el díszfácánokat tartani portáikon. Vannak, akik ezt pusztán hobbiból teszik, mások gazdasági megfontolásból is, hiszen a szépen kiszínesedett kakasokat jó pénzért lehet értékesíteni vadásztatás céljára. A fenséges megjelenésű gyémántfácán különösen keresett.