Back to top

Virágos erkély mozgalom a kertészetek megmentéséért

Interneten lehet megrendelni és házhoz szállítják a növényeket annak, aki részt vesz a most meghirdetett Virágos erkélyek elnevezésű mozgalomban, Olaszországban. A kampányt azzal a céllal indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba és enyhítsék a virágkertészek veszteségeit.

Három héttel a legtöbb üzlet bezárása után újra megkezdődik a virág és dísznövény értékesítés. Díszítsük otthonunkat, ahol most vesztegelnünk kell! - adták ki a felhívást az olasz kertészek.

A Coldiretti mezőgazdasági szövetség arra ösztönzi az olaszokat, hogy

a kényszerű otthoni tartózkodás heteiben díszítsék erkélyeiket, ahol sok időt töltenek a kellemes tavaszi időjárásban.

A járvány és az elszigeteltség idején ezek az erkélyek távoli kommunikációs pontok és spontán akciók helyévé is váltak, amelyek során az olaszok énekelnek és tapsolnak az orvosoknak.

A Virágos erkélyek elnevezésű kampányt azért indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba, így várva a normál élethez való visszatérést. A növényeket on-line, vagy telefonon lehet megrendelni és házhoz szállítják.  Már az első napokban sokan csatlakoztak  a mozgalomhoz.

Ettore Prandini, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet elnöke szerint mély válságba kerültek a virág- és növénytermesztők és értékesítők, valamint a kertészetek és a faiskolák tulajdonosai  a járvány miatt. Adatai szerint március 8. óta 1 milliárd eladatlan növényt, fát és virágot dobtak ki a termelők és így az ágazat vesztesége jelenleg 2,5 milliárd. A mezőgazdasági szervezet vezetője szerint ez

a válság 200 000 munkahelyet és 27 000 vállalkozást érint.

Ennek oka - az értékesítési pontok bezárására vonatkozó utasításon túl - a rendezvények felfüggesztése, ideértve az esküvőket is, valamint az export lehetetlenné válása. A válság a kertészeti ágazatot egy olyan időszakban sújtotta, amely az egész évi bevételek háromnegyed részét teszi ki.

A kormány a napokban engedélyezte a dísznövények és virágok eladását a szupermarketekben, vásárokon és kerti árudákban is. Rómában pedig kinyitott a népszerű virágpiac, igaz még csak hetente egyszer, három órán át tart nyitva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.