Back to top

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

Fotó: Corteva Agriscience

A Corteva Agriscience bejelentette, hogy a vállalat megkapta az első európai engedélyt az Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer termékcsalád első termékére.

Az Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó Questar™ gombaölő szer Franciaországban már megkapta a forgalombahozatali engedélyét. Az új, természetes eredetű gombaölő szer a piacon egyedülálló hatékonysággal rendelkezik minden szeptória faj ellen, így képes hosszú távon fenntartható módon támogatni a gazdaságok gombabetegségek elleni védekezésének stratégiáját.

Franciaországban 2020 végén kezdődik a termék értékesítése a 2021-es termesztési időszakra vonatkozóan. 2021-ben a következő országokban várható a gabonatermesztők számára új növényvédelmi megoldást jelentő, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó termékek regisztrációja: Egyesült Királyság, Németország, Dánia, majd ezután az összes releváns európai piacon is sor kerül az engedélyezésre.

„Végre kezünkben van egy olyan új megoldás a szeptória - a búza terméshozamát leginkább fenyegető kórokozó – ellen, amely a legtöbb gondot okozza a termesztőknek”

– mondta Jean-Philippe Legendre, a Corteva Agriscience franciaországi igazgatója. A Corteva Agriscience kutatóinak úttörő munkája eredményeként ez az új gombaölő szer megfelel a fenntartható gazdálkodás követelményeinek, és választ ad azoknak a gazdálkodóknak, akik a növények számára jobb védelmet biztosító, innovatív megoldásokra vágynak.”

Az Inatreq kiemelkedő biológiai teljesítményt nyújt, elsődlegesen a kalászos gabonák szeptóriás levélfoltosság kórokozóját (septoria tritici) célozza, és mivel nem mutat keresztrezisztenciát a gabonafélék meglévő gombaölő szereivel, új eszközt ad a gazdálkodók kezébe a gombabetegség kezelésére. A mezőgazdasági termelők számára további előnyt jelentenek a szer rugalmas alkalmazási jellemzői és az egyenletes, széles spektrumú teljesítménye.

„Az Inatreq az innovatív technológiai fejlesztéseink legújabb eredménye” – mondta Susanne Wasson, a Corteva Agriscience növényvédelmi üzleti platformjának elnöke. „Örülünk, hogy tovább építhetjük természetes eredetű termékeink portfólióját. Az Inatreq természetes eredetének köszönhetően az európai fogyasztók arra vonatkozó igényeit is kielégíthetjük, hogy az előállított élelmiszerek minél inkább megfeleljenek a fenntarthatóság követelményeinek.”1

Az Inatreq hatóanyag a banánültetvényeket is védi, azok legjelentősebb betegségétől, az úgynevezett Black Sigatoka gombabetegségtől. Számos ország, többek között Belize, Kolumbia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Elefántcsontpart és Panama is engedélyezte az Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó Kyventiq™ gombaölő szer felhasználását a banán védelmére.

1Sustainable Food Systems in Europe Study” a Financial Times Group Corteva Agriscience megbízásából készített tanulmánya (2019. szeptember)

Forrás: 
Corteva Agriscience sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

A nemzeti összetartozás jegyében bővült a hungarikumok sora

25. alkalommal ültek össze a Hungarikum Bizottság (HB) tagjai: a többi közt négy, a magyarság karakterjegyeit magán viselő értéket emeltek a hungarikumok rangos sorába. A jubileum apropóján V. Német Zsolttal, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosával, a Hungarikum Bizottság tagjával beszélgettünk.

Tovább terjed az ASP? – Helyzetkörkép

Az idei év első negyedévében jelentősen emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött esetek száma Kelet-Európában. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy továbbra is kevés a házisertés-állományban észlelt fertőzés, Magyarországon egyetlen sertéstelepen sem mutatták ki egyelőre a kórt.

Gyommagzúzó kombájnokra

A gabonabetakarító arató-cséplő gépek rostamaradékával, a pelyvával és a szalmával együtt a gépekből kikerülő gyommagvak és a lehullott gabonaszemek árvakelést eredményeznek a tarlón, ami csökkenti a talaj vízkészletét, és megnehezítik a tarlóművelést.

Aszályos határszemle Mezőfalván

Az elmúlt egy hónapban mindössze 4-44 milliméter eső esett az országban, ez 50-80 milli­méterrel kevesebb az ilyenkor megszokottnál. Fejér megye délkeleti részén, a Mezőfalvai Zrt. területein március elején esett 30 mm, azóta viszont csak 2-3 milliméter.

Elfogadhatatlan az Agrárgazdasági Kamara számára Az Európai „Termőföldtől az Asztalig” és Biodiverzitás Stratégia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett a környezetterhelés csökkentését illetően, azonban a köztestület számára a most bemutatott stratégiák elfogadhatatlanok: a bennük foglalt célok teljesíthetetlenek, és olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel.

A gazdák készülnek a Farmer Expóra

A szervezők idén növekvő kiállítói létszám mellett a tavalyihoz hasonló látogatottságra számítanak Debrecenben, a 2020. augusztus 18-21. közötti Farmer Expo-n

Az Európai Bizottság bemutatta új biológiai sokféleséggel és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiáit

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

Most érdemes cirkot vetni

Kiváló kiegészítője lehet a cirok a tavaszi vetésszerkezetnek, hiszen remekül tűri a száraz és aszályos időjárást, ideális vetési ideje pedig a május. A vetésénél be kell tartani ugyan néhány egyszerű szabályt, de ha már kikelt, strapabíró, a kártevőknek és a szárazságnak egyaránt jól ellenálló növény lévén stabil termésre lehet számítani tőle.