Back to top

Mezőgazdaság és biogazdaság: Az EBB 700 millió eurós finanszírozást hagy jóvá

Az Európai Beruházási Bank, az EU bankja bejelentette, hogy elindít egy új „finanszírozási kezdeményezést”, amelynek célja közel 1,6 milliárd euró értékű beruházás elindítása a mezőgazdasági és biogazdasági ágazatban. A támogatás célja, hogy segítséget nyújtsanak az élelmiszer-, a bioalapú anyagok és a bioenergia előállítási és feldolgozási értékláncában működő magánválallatoknak.

Az Európai Fejlesztési Bank épülete
Fotó: eib press service

A támogatást az „Európai Beruházási Terv” pénzügyi pilléreként ismert Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretében az EU költségvetése garantálja.

A hitelezési program 15 és 200 millió euró közötti összegben lehetővé tesz közvetlen finanszírozást a magánszektor beruházásaihoz, az EBB kölcsönösszege pedig 7,5 és 50 millió euró között lehet.

A környezetvédelmet és a természeti erőforrások hatékony felhasználást, a megújuló energiát, az innovációt, a versenyképességet és az energiahatékonyságot célzó beruházásokat támogatják.

A program hozzájárul a vidéki térségekben a munkahelyek megőrzéséhez illetve újak teremtéséhez, ezzel a vidékfejlesztést és a területi integrációt is segíti az EU egész területén.

A program az első 2018-ban indított, 400 millió euró értékű és szinte teljes egészében lehívott mezőgazdasági és biogazdasági program folytatásának tekinthető. Az első kölcsönprogram jelentős érdeklődést váltott ki a piacon, számos projekt vállalati és szövetkezeti partnerekkel jött létre több EU-országban (például Franciaországban, Lengyelországban, Írországban, Olaszországban és Lettországban).

Andrew McDowell, az EBB biogazdaságért felelős alelnöke
Fotó: eib press service

Andrew McDowell, az EBB biogazdaságért felelős alelnöke:

„Mióta a koronavírus-járvány Európába ért, az Európai Bizottság és az EBB-t teljes erővel azon dolgozik, hogy támogatási tervet dolgozzon ki a leginkább sújtott kkv számára,

ideértve az agrár-élelmiszeripart is. Mindezzel párhuzamosan az EBB hosszú távú finanszírozási gyakorlata továbbra is folytatódik az ágazatban, különös tekintettel az innovációra, az  éghajlatváltozással kapcsolatos fellépésre, a környezeti fenntarthatóságra és a vidékfejlesztésre. A mezőgazdasági program első 400 millió eurós kölcsönéből már támogattak 10 szerkezetátalakítási beruházást az európai mezőgazdaságban, amelyek ugyancsak erősítették a vidéki közösségeket. Ezzel a második finanszírozással további 700 millió eurót bocsátunk rendelkezésre annak érdekében, hogy e sikerre tovább építhessük és a piaci igényeket kielégítsük.”

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa
Fotó: Wikimedia Commons

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa elmondta:

„A koronavírus-járvány minden egyes embert és minden ágazatot érint. Ebben a drámai helyzetben melegen üdvözlöm az EBB-stratégiájnak a Beruházási Terv szerint meghozott második lépését, miszerint

finanszírozással segítik a bevezetett támogatási intézkedéseket az agrár-élelmiszeriparban.

Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy ez egy nagyon fontos és hasznos eszköz, amely segíti az ágazatot, hogy erős és ellenálló maradjon és túlélje a válságot.”

Forrás: 
EIB Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek vagy azok hiánya a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással - írja az OMSZ nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

1 milliárd forintot kapnak a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

A méhészek a napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében nyújthatják be az igényléseiket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.