Back to top

Az otthonborozás öröme

#maradjotthon és #borozzotthon. Már-már unalomig ismételt hashtagek ezek, naponta sokszor látjuk őket. A fontosságukkal mindenki tisztában van, még ha meg is nehezítik a mindennapjainkat. De mihez kezdjen, aki balatoni bort szeretne a nehéz időkben?

Szerencsére a borászok gyorsan reagáltak a szokatlan helyzetre és egyedi ajánlatokkal, kedvezményes szállítási díjakkal próbálnak az új körülmények között helytállni. Az ajánlatok napról-napra változhatnak, ezért érdemes a pincék online felületein tájékozódni. Soroljuk is, hogy miből tud válogatni, aki nem szeretne lemondani a megszokott balatoni ízekről.

Bujdosó Pincészet

Eddig is szerettek otthon borozni a lellei Bujdosóék, most másnak javasolják ugyanezt. Összeállítottak a pince kínálatából egy minden helyzetre jó borcsomagot, amiben a fehértől a rozén és gyöngyözőboron át a kiemelkedő desszertborig minden benne van, az ingyen szállítás pedig a pince hozzájárulása a nehéz helyzethez. A vinotékájuk a megfelelő biztonsági intézkedések mellett továbbra is nyitva, de Somogy megyében megoldják a házhozszállítást a 6 palack feletti rendeléseknél.

Garamvári Szőlőbirtok

Mindenki a saját eszközeivel igyekszik segíteni, a lellei Garamváriék az egész ország területére igyenessé tették a szállítást, melyet elővigyázatosan, érintkezésmentes módon oldanak meg. Derűlátásra, pozitív gondolkozásra sarkallnak mindenkit, egy pohár furmint pezsgő egész biztosan segít optimistábban látni a helyzetet.

Laposa Borbirtok

Az egyik legnépszerűbb badacsonyi teraszról most egy darabig le kell mondani, de a borokról szerencsére nem. A pince két csomagot is ajánl otthoni borozáshoz, az egyiket a friss, könnyed boraikból állították össze, míg a másikban már a komolyabb tételek is megtalálhatók, mi az utóbbit választanánk. Emellett Laposa Zsófi online kóstolókat tart, megadott időpontokban megadott borokat lehet együtt kóstolni a borásszal.

Szászi Birtok

Az ikonikus Szent György-hegyi birtok is kénytelen volt változtatni a megszokott renden, helyben már csak palackos értékesítés folyik, emellett a webshop teljes gőzzel üzemel. Ha gondot okozna a bor tárolása, akkor van lehetőség utalvány vásárlására, amit később lehet felhasználni, amikor visszatér minden a normális kerékvágásba.

Pálffy Borterasz

A köveskáli pince híresen jó vendéglátó, a település szélén található terasz nagy forgalmat bonyolít általában, most igencsak csendes. Pálffy Gyula azt kéri a boraikat kedvelőktől, hogy ha tehetik, támogassák a pincét a nehéz időkben vásárlással. Három kedvezményes csomagot állítottak össze és ingyenes szállítással könnyítik meg a választást.

Sabar-dűlő Borház

Szeretjük a tanúhegyeket, különleges hangulatuk és boraik még izgalmasabbá teszik őket. A Sabar pedig olyan hely, ahol általában jól érzik magukat az emberek, jó kis csapat készíti a borokat, egy-egy palackot kibontva ez érezhető is. Azért, hogy a bezárt helyzeten segítsenek, a hat palack feletti rendeléseket kedvezményes, egyedi áron és ingyen szállítják ki Budapesten heti 1-2 alkalommal.

Dobosi Pincészet

Szentantalfán épp a törzskötözés zajlik, a szőlőben biztonságban tudnak dolgozni az idei borokért. A pince bioborait ma már nem kell senkinek bemutatni, évek óta szerepelnek különböző válogatásainkban. Azért, hogy a nehéz időszakban se kelljen lemondani a borokról, a borválogatások árát csökkentették és 20 ezer forint felett ingyen szállítják a megrendelt palackokat.

FodorVin

Aszófőnél a 71-es főúton szinte biztos, hogy mindenki látta már a vinotékát, most inkább online érdemes őket felkeresni. Több csomagot kínálnak, ráadásul 6 palack rendelésekor ingyenes kiszállítással segítik a vásárlókat. Ha még kevésbé ismerik a pincét, akkor érdemes a díjnyertes borokból összeállított válogatást választani, amiben a Balatonon kötelező olaszrizling mellett chardonnay és egy merlot is található.

Zelna Borterasz és Vinotéka

A Zelna Borbár és Vinotéka kényszerpihenőjének okát kár volna magyarázni, de az élet nem áll meg. A pincénél most is azon dolgoznak, hogy az idei év a jó borokról is szólhasson. Balatonfüreden és környékén ingyenes szállítást ajánlanak, míg az ország többi részére minimális pluszköltség a házhozszállítás, sőt 20 ezer forint felett ezt is elengedik.

Gyukli Pince

A rezisztens fajták úttörőjének számító pince Balatonfüreden és környékén vállal ingyenes kiszállítást kedden és pénteken. Ráadásul a Neked Főztem éttermekből ismert ZsuPatè termékekkel egy csomagban is lehet kérni a borokat.

Szent Donát Borkúria

A csopaki éttermük próbál azokon segíteni, akik otthon maradnak, az ételek mellett természetesen bor is rendelhető tőlük. Helyben a borokat pinceáron, kartonkedvezménnyel lehet megvásárolni, egyébként pedig javasolják az otthoni borozást, miután a Facebook-oldalon feltüntetett partnerektől sikerült megrendelni a bort.

Petrányi Pince

Szintén Csopakon, a szomszédban is van lehetőség borbeszerzésre, hamarosan indul az ebédmenü házhozszállítás, ahol a pince kínálatából is lehet rendelni.

Forrás: 
welovebalaton

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Optimista, realista borász

Koch Csaba nyerte el Az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától, ebből az alkalomból látogattuk meg a borotai pincészetben. Elhivatottságára jellemző, hogy a karantén idején is azonnal igent mondott az interjúra. Kérésére húsvétkor látogattuk meg, az időpont nem az ünnepnek szólt, és még a szőlőhöz sem volt köze, a főszerepet érdekes módon a körtefák játszották.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.

A hétvégén már újra üzemel két börzsönyi erdei vasút

A járványügyi helyzet enyhülésével ismét pályára állnak a vasúti kocsik két börzsönyi kisvasúti vonalon. 2020. május 23-tól már újra közlekednek vonatok a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút vonalán. A Királyréti Erdei Vasút felújítása tavasszal kezdődött, így néhány hónapig még nem fogad látogatókat.

Enyhítések mellett döntött a KITE Zrt.

A KITE Zrt. vezetősége Magyarország Kormányának hatályos intézkedéseit, az országos járványügyi helyzetet, az elmúlt hetek országos sajtóban kommunikált járványügyi tendenciáját és a csökkenő esetszámokat figyelembe véve a KITE Zrt. veszélyhelyzetben történő működésére vonatkozóan az enyhítések mellett döntött. Ezen döntések leginkább a vásárló partnereikkel való közvetlen kapcsolattartást érintik.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.