0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Aki csak sörért ugrik le, büntetést kap

A tartós élelmiszerek közül az alkohol fogy a legjobban a koronavírus járvány idején Spanyolországban. A rendőrök megbüntetik azt, aki csak sörért ugrik le a boltba.

A spanyolországi járványhelyzet első napjaiban a slágertermék a WC-papír, a tisztítószerek és a hosszú eltarthatóságú élelmiszerek voltak, de azok közül is a leggyakrabban vásárolt élelmiszer az alkohol volt.

A járvány fenyegetése és az ahhoz kapcsolódó lakhely elhagyási tilalom az alkohol értékesítésének jelentős növekedését eredményezte egész országban, számolt be a jelenségről az El Espanol napilap.

Az adatok szerint a sör értékesítése Spanyolországban csaknem 80 százalékkal nőtt a múlt héten, míg az egyéb szeszes italok eladása 24 százalékkal ugrott meg. A bor jelenleg az online élelmiszer áruházakban a legnagyobb mennyiségben eladott élelmiszer.

Röviddel azután, hogy március közepén bejelentették a járványveszélyt, és a spanyoloknak is karanténba kellett vonulni, hatalmas mennyiségek fogytak – mint mindenütt a világon – WC-papírból, tisztítószerekből, olajból, rizsből, babból és konzervekből. Az idő múlásával azonban meggyőződtek arról, hogy az ellátásban nem lesz hiány, és ésszerűbben vásárolnak ételt, de az alkohol iránti kereslet nem hagyott alább.

Ezért a rendőrség is lépett. A járvány okozta vészhelyzetben szükség esetén az élelmiszerboltba el lehet menni.

De szankciókat szabnak ki azokra, akik csak sörért ugranak le az üzletbe, eddig két embert büntettek meg, akik bizonyítottan csak két üveg sörért hagyták el a lakásukat.

Emellett tájékoztatót adtak ki, amelyben szakértői véleményeket idéznek az alkoholfogyasztás veszélyeiről, jelezve hogy még annak kis mennyisége is gyengíti a szervezet immunrendszerét. És idézik az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) miszerint „az alkohol befolyásolja az immunrendszer működését és hozzájárul egyebek mellett a fertőző betegségek, például a tüdőgyulladás, és a tuberkulózis növekedésének kockázatához”.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu