Back to top

Látnak-e jövőt a fiatalok az agrárszférában?

16 évesen még nem agrárpályára készült, bár a szülei, nagy- és dédszülei is a mezőgazdaságban dolgoztak. Saját jövőjét nem állattartóként képzelte el, ám huszonévesen döntenie kellett, hogy átveszi-e a hirtelen megbetegedett édesapjától a több száz birkából, legelőkből és szántóföldekből álló gazdaságot.

Fotó: BNE
Szadai Gabriella  2008-ban fiatal gazdaként startolt, és a családi vállalkozás továbbvitele mellett döntött.

A fiatal gazdák indulását segítő pályázati támogatással kezdett bele saját vállalkozása építésébe. Közgazdasági Főiskolán Gazdálkodási Szakon végzett. Majd a családi gazdaság átvételéhez kellő képzéseket is sorra elvégezte. Így a Növényvédelmi, az Ezüstkalászos, az Aranykalászos gazda, valamint a Mezőgazdasági vállalkozó, Mezőgazdasági technikus, és a Gyógynövénytermesztő képesítést is megszerezte.

Úgy tervezte, hogy a juhtartás helyett húshasznú szarvasmarhatartásra tér át a gazdálkodás egyszerűsítése és a hatékonyság növelése céljából. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a birkákkal nincs könnyű dolga napjainkban az agrárvállalkozónak.

Nem csak sok a tennivaló a jószágokkal – a körmöléstől kezdve a nyírásig –, hanem egyre nehezebb e mesterséghez értő szakmunkást is találni. Szadai Gabriella elmondta, hogy nem csak a juhászatra, hanem a mezőgazdaságra általánosan jellemző a munkaerőhiány okozta problémák, ám úgy vélte, egyszerűbb, kevesebb feladattal jár a szarvasmarha tenyésztés.Öt évvel ezelőtt vásárolta meg az első szarvasmarhákat. A terv az volt, hogy fokozatosan növeli a szarvasmarha állományt, míg a birkák számát csökkenti, és él az  állatartást segítő pályázatok adta lehetőségekkel. 

Hogy miként sikerült a fiatal hölgy terve és napjaikban lát-e jövőt az állatartásban, arról a Kistermelők Lapja áprilisi számában olvashatnak! 

MMG - Milyen hatásai vannak a koronavírus járványnak a kistermelésre?

 

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

„Szuperbaktériumok” és antibiotikumok – a hazai helyzet

A világon évente mintegy hétszázezerre tehető a számuk, és az arány egyre növekszik. A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerláncfelügyeletért felelős helyettes államtitkárral, országos főállatorvossal beszélgettünk.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Páratlan élményt nyújt a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.

Új funkciókkal bővült a LABOR rendszer

2021. augusztus 1-től további funkciókkal bővítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló digitális LABOR rendszert. A fejlesztésnek köszönhetően számos állatfaj esetében elérhetővé vált az ellenőrző vizsgálatok online megrendelése, valamint az elektronikus eredményközlés.

A legjobb promóció a minőség

A legutóbbi romániai parlamenti választások után az RMDSZ is jelölhetett minisztereket, államtitkárokat a kormányba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztjára Barabasi Antal Szabolcsot jelölte a párt, aki 2003-ban szerzett egyetemi diplomát a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakon.