0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

#maradjotthon? Végezz tanfolyamot!

Pszichológus szakemberek mondják, hogy bezártság idejére értelmes tevékenységeket kell az embernek kitalálnia, mert a négy fal között nem bírjuk sokáig. Persze lehet hetente nagytakarítást csinálni, össze lehet rakni az évek óta gyűlő repülőmodelleket, verseket videóra mondani, vagy kevésbé értelmes felvételekkel szórakozni, de itt lehet az ideje egy régóta áhított tanfolyam elvégzésének is.

Tapasztalatom szerint az úgynevezett szabadidős tanfolyamok, mint mondjuk a gyógynövényes bonbonkészítés vagy a magyar hagyomány szerinti egylépcsős pálinkafőző, esetleg házi sajt, kenyér, kovász, vaj, joghurt készítő kézműves kurzus legjobb kiindulópontja valamely kuponos oldal. Azonban most vigyáznunk kell az itteni kínálattal, mert ugyan az olvasható, hogy mondjuk mentás trüffelt készíteni április 30-ig megtanulhatok a kupon felhasználásával, ám ez nem így van. Maradva a bonbonoknál, ha felhívjuk a háromórás kurzus szervezőit, megtudhatjuk, hogy boszorkánykonyhájuk jelen pillanatban nem működik annak ellenére sem, hogy igazán kicsi csoportokban oktatnak. Már gondolkodnak online tanfolyamon – de a részleteket még nem találták ki.

Szóval mielőtt befizetnénk magunkat egy-egy ilyen szabadidős kurzusra, keressük meg a tanfolyam szervezőjét!

Van azonban olyan könyvkiadó/tanfolyamszervező cég, amely kifejezetten az online tananyagok írására, illetve ilyen kurzusokra szakosodott. Ha a mezőgazdasághoz kapcsolódó tanfolyamaikat nézzük, a kínálat nem valami széles, de azért valljuk be, ez nem is az a terület, ahol az elmélet győzedelmeskedne a gyakorlat felett. Így aztán összesen négy kapcsolódó tanfolyamot találtam: Kertészet A-tól Z-ig, Kertépítés, Virágkötészet és Természetgyógyászat.

Ezeket például azoknak ajánlom, akik a saját kertjük megépítését vagy gondozását akarják magasabb szinten megoldani, de hivatásváltáshoz valószínűleg kevés.  Mindenesetre tanúsítványt kapunk a tanfolyam elvégzéséről, ha azt valóban elvégeztük és tudásunkról számot is adtunk.

A cég egyébként sem árul zsákbamacskát. Minden tanfolyamukhoz tartozik egy ingyenesen letölthető próbalecke, ahol elmagyarázzák, mi mindent tanulunk, milyen formában, illetve hogyan haladhatunk és milyen számonkérések várhatók. Vegyük például a Kertészet A-tól Z-ig tanfolyam próbaleckéjét! A felépítése világos, látszik, hogy az (táv)oktatáshoz értő szakemberek készítették. Egy oldalnyi akár hasznosnak is ítélhető információt kapunk arról, hogy már több mint négyszázezren éltek ezzel módszerrel és hasonlókról. Utána bemutatják, miről is szól a lecke, majd a bevezető után alapfogalmakat gyűjtenek egy csokorba, aztán a témáról bővebben is olvashatunk, ráadásul néhány érdekességet is összegyűjtöttek a témához kapcsolódóan.

Ezután következnek a gyakorlati feladatok, esetünkben a kert kitisztítására szólítanak fel, aztán a komposztáló elkészítésére és a vizes rendszer (locsolás, illetve vízgyűjtés és vízelvezetés) karbantartására.

Ezután hasznos tanácsok következnek, illetve kis agrártörénet, amelyet esetünkben a karósbab ültetésének fortélyai majd virágismertető követ és így tovább. Összesen 22 oldalon keresztül váltogatják egymást az elméleti ismeretek és a gyakorlati feladatok. Összegző táblázatban rendszerezik az ismeretanyagot, ami egyébként nagyon gyakorlatias. A 17 oldalon van a házi feladat, aztán ott az egész kurzus tematikája, aztán a cég tanulástámogató eszközeinek, programjainak az ismertetése és más hasznos (?) információ.

Azt gondolom, hogy egy ilyen próbalecke után egy felnőtt ember tényleg megalapozottan el tudja dönteni, hogy részt kíván-e venni ezen a távoktatáson.

A már említett tanfolyam listaára 131400 forint ám szerintem nincs olyan élő ember, aki ne találna valami módot a számos kedvezmény egyikének érvényesítésére, így akár már mintegy ötvenezer forintért hozzájuthatunk a teljes tananyaghoz. Ráadásul ebben segítségünkre van a cég egy munkatársa is, aki 3 nappal azután, hogy letöltöttük a próbaleckét, felhív, hogy érdeklődjön a szándékaink felől.

Ha valaki viszont ezt az időszakot egy új szakma elsajátítására akarja felhasználni, még most, 2020 augusztusáig biztosan az OKJ-rendszerben tanulhat szakmát. Itt azért jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, viszont a sokszor akár 200-400 órás tanfolyam állami vizsgával zárul és állami végzettséget ad. A bizonyítványról pedig kérhetünk idegen nyelvű bizonyítványt is, és az EU területén bárhol vállalhatunk vele munkát.

Az OKJ-s tanfolyamokat szervező cégek jó része csak az úgynevezett kontakt órákra van berendezkedve – itt a tanfolyamok jelenleg nem indulnak, de azért én találtam olyan felnőttképzési intézményt, ahol a honlapjukon nagy betűkkel hirdetik: „A járvány miatt online oktatásban indítjuk képzéseinket! Ne maradj le!”

Ráadásul ez a felnőttképző számos mező- és erdőgazdasági szakmában kínál képzéseket, amelyek között az aranykalászos gazdaképzés és az erdészeti szakmunkás-képzés ugyanúgy megtalálható, mint a méhész, az állatgondozó, a díszkertész, a gyógy- és fűszernövénytermesztő vagy éppen a horgásztó kezelő vagy a vidékfejlesztési szaktechnikus.

Kedvencem az Elektromos halászgép kezelője elnevezésű úgynevezett részszakképesítés, amelynek nyilvántartási száma OKJ 31 624 01. A képzés 4 hónapos, a költsége 105000 forint, plusz 85000 forint az állami vizsga díja. Ennek a szakmának a művelője egyébként ritkán végzi el csak ezt a tanfolyamot, hisz a szakma leírása szerint az elektromos halászgép kezelő jogosult az elektromos halászgép üzembe helyezésére és használatára. Ez a képesítés a halász, haltenyésztő OKJ képzés részét képezi. De ha valaki csak ez érdekel, hát rajta.

De ha vesszük a 3 hónapos aranykalászos gazda tanfolyamot, egyrészt most kedvezményeket is kapunk, másrészt ha valaki a mostani #maradjotthon időszakban rájönne, hogy mégis csak a földdel kellene foglalkoznia, mert akkor a családnak mindig #leszmitenni, ez igazán hasznos tanfolyam.

A gyakorlati ismeretken túl azért is, mert az Aranykalászos gazda bizonyítvánnyal kiváltható a földműves regisztrációs szám, és lehetőség nyílik 1 hektárnál nagyobb földterület vásárlására, és a földbérlésre. Ezen kívül anyagi támogatáshoz is segít agrárpályázatokon keresztül. A képzésen pedig alapvető állattartási, növénytermesztési és gépkezelői ismereteket lehet megtanulni – vagyis a városból kiköltözve az alapvető ismerettel fel leszünk vértezve.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: