Back to top

Tudja, hogy a kerti zöldhulladék káros a természetre?

Sokan azt hiszik, hogy nyugodtan kiszórhatják a kertjükben keletkezett zöldhulladékot az erdő szélére vagy a közeli mezőre, pedig komoly kárt okozhatnak ezzel. Különösen a száraz gallyak veszélyesek, mert könnyen meggyulladnak. Ennél nagyobb baj azonban, ha gyorsan szaporodó idegenhonos növényeket szabadítunk a természetre.

Fotó: Pixabay
A vastag rétegben, nagy kupacokban kirakott hulladék alatt legtöbbször kipusztul a természetes növényzet, mert nem tud kihajtani a vastag takaró alól, vagy befülled és elpusztul. A bomlás hőfejlődéssel jár, ami ugyancsak károsítja a halom alatt megbúvó természetes növényzetet. Nemcsak alulról nem tudnak kitörni a fejlődő növények, a magok sem hajtanak ki vagy elpusztulnak a bomló szerves anyagon, így nem tud megújulni a helyi vegetáció.

Ennél nagyobb gondot okozunk azonban azzal, hogy tájidegen, veszélyesen szaporodó növények szaporítóanyagát szórjuk szét a környezetünkben.

Özönnövénynek hívjuk azokat a fajokat, amelyek sok magot hoznak, sarjjal vagy gyökérdarabbal könnyen terjednek. Általában a többi növény fejlődését gátló anyagot is kibocsátanak a gyökerükön keresztül vagy a lehullott lombjukkal, azáltal nagy területekről szorítják ki a természetes vegetációt és egy fajból álló telepet alkotnak.

A selyemkóró gyökérdarabbal is terjed
A selyemkóró gyökérdarabbal is terjed
Fotó: Horváth Csilla
Legismertebb képviselőjük a parlagfű, ami 100 év alatt terjedt el az egész országban, vagy az alföldi homokos területeket elborító aranyvessző és selyemkóró, a fák közül a bálványfa és a zöld juhar. Nagyon sok kerti dísznövény is ebbe a kategóriába tartozik, például a fügekaktusz, a kokárdavirág, az észak-amerikai kisvirágú őszirózsák (Aster × salignus, A. lanceolatus, A. tradescantii), a japán keserűfű, a kínai alkörmös, az aranyvessző, az orgona, az aranyribiszke, a keskenylevelű ezüstfa, a magyallevelű mahónia, a közönséges ördögcérna és még sorolhatnánk sokáig. Ezek a növények könnyen szaporodnak, de annál nehezebb megszabadulni tőlük.

Hazánkban kormányrendelet írja elő, hogy mindenkinek kötelezően gondoskodni kell a területén a parlagfű és a selyemkóró irtásáról, valamint nem szabad ültetni az özönnövények közé sorolt fákat.

További gond, hogy az idegenhonos évelő és fás szárú növények megváltoztathatják a talaj kémhatását, romlik a talaj minősége és biológiai aktivitása, vagy sok vizet használnak el a honos növények elől.

Ha ehető kerti hulladék is kerül a halomba, könnyen megtalálják a rágcsálók és vaddisznók, amelyek aztán felfedezőutakra indulnak a környéken és bejutnak a kertekbe.

A kerti hulladékot ezért komposztáljuk, amivel nemcsak a fölsorolt káros hatásokat előzzük meg, hanem szerves tápanyaghoz jutunk, amivel a kerti talajt tudjuk javítani.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.