Back to top

A varroa-atka nem csak a méheket fertőzi meg vírusokkal

A varroa-atka 2007/2008-ban került a hawaii Big Island-re, ahol olyan vírusokat találtak darazsakon, melyek főként a méhekben fordulnak elő, és melyeket a varroa-atka közvetít a méhek felé.

A Deformált Szárny-Vírus (DWV) a varroától függetlenül világszerte előfordul a méhekben, és többféle variánsa létezik. Ez a vírus azonban dongókat is megfertőz, és más rovaroknál is kimutatták már.

A hawaii kutatás középpontjában lévő darázsfaj (Vespula pensílvanica) a vírust a méhektől közvetve vagy közvetlenül kaphatta el.

Big Island-en a kutatók számára lehetővé vált, hogy mind a varroa megjelenése előtti, mind pedig az azutáni helyzetet tanulmányozzák és összehasonlítsák.

A szakértők a varroa megjelenése után több kórokozót találtak a méheken, mint előtte. De voltak olyan kórokozók, melyeket a méheken és darazsakon először a varroa szigeten való megjelenése után tudtak csak kimutatni.

„Ezek az első leírások a nyugati darazsak esetében” – magyarázza Erik Wilson Rankin, a kaliforniai Riverside Egyetem kutatója – „És még nem tudjuk, hogy ezeknek a törzseknek milyen hatásai lesznek a darázsfajra.”

A kutatók azt feltételezik, hogy a darazsak a méhekre való vadászat során fertőződnek meg a vírusokkal.

A varroa nem közvetlenül fertőzi meg a vírussal a darazsakat, hanem a kaptárban való rablás során illetve a virágokon. De maguk a darazsak is tovább adhatják más fajoknak. Ez lehet a magyarázat arra, hogy helyi vadméheknél is kimutathatók ugyanazok a vírusok, melyeknek eredetileg a háziméh a gazdája.

A teljes tanulmány itt olvasható.

Ajánljuk még: Vírusok, baktériumok, méhbetegségek című cikkünket, melyben egy virológussal beszélgettünk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodni látszanak a jeladós erdei szalonkák

Friss információkkal szolgált a SZIE Vadbiológia Tanszék azokról a nyomkövető eszközzel megjelölt erdei szalonkákról, amelyek vonulását a „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – követnek nyomon a Tanszék munkatársai. A jelölt madarak az elmúlt hónapok során sikeresen folytatták útjukat költő területeik felé.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

Gyorsul a birtokkoncentráció Németországban

A német szövetkezeti takarékpénztárak frankfurti székhelyű központi bankja, a DZ Bank tanulmánya szerint a következő 20 évben felgyorsul a birtokkoncentráció a német mezőgazdaságban.

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Veszélyesen alábecsülték az óceánok mikroműanyag-szennyezettségét

Egy új tanulmány szerint sokkal több műanyagrészecske van az óceánokban, mint zooplankton, ami hatással van a tengeri élőlényekre és a klímaváltozásra is.

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Általában ismerjük a házi méh fiasításának főbb fázisait: pete-álca-báb, de kevésbé ismerjük ezeket egyenként. Első körben a méhanya által lerakott petét vizsgáljuk meg.

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.