Back to top

Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni?

Hazánk tizenhatodik különleges státuszú, natúrparki területétének létrehozását a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzése, az ezeken alapuló jövedelmezőbb gazdálkodás megvalósítása céljából kezdeményezték. A jövőben agro-túraútvonalak is várják az Őrjegbe érkezőket.

Szalczer Bálint Gergely, Agócs-Paluska Éva, Agócs Péter, kislányuk Boróka, Sári Leonárd a natúrpark kezdeményezői
Szalczer Bálint Gergely, Agócs-Paluska Éva, Agócs Péter, kislányuk Boróka, Sári Leonárd a natúrpark kezdeményezői
Fotó: BNE
Az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark 33 ezer hektáron terül el, magába foglalva Hajós, Császártöltés, Érsekhalma, Homokmégy és Öregcsertő településeket.

E vidéken él az a néhány család, amelyek megélhetését a családi gazdálkodás, a jószágtartás, az erdőgazdálkodás, a növénytermesztés, a természetvédelmi munka, a szőlészet-borászat, és az egészséges helyi termékek előállítása jelenti.

Számukra fontos, hogy az ott élők a természeti értékeket megőrizve, helyreállítva gazdálkodjanak, növekedjen a vidék lakosságmegtartó képessége, emellett a fiatalok jövőt lássanak a családi gazdaságokban, az ökológiai gazdálkodásban, kézműves termékek előállításában és a környezetkímélő turizmusban.

Ezeknek a tevékenységeknek a szélesebb körű, hatékonyabb és hosszú távon is eredményes folytatása céljából létrehozták az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark Egyesületet, majd az agrártárcánál kezdeményezték e terület natúrparkká válását.

MMG - Eredményes ökológiai gazdálkodás és sikeres bioborok Hajós vidékén

 

A jövőben szeretnénk a natúrpark területén kialakítani egy agro-túraútvonalat, amely öt települést kötne össze – ismertette az egyesület elnöke, Agócs-Paluska Éva.

Ennek bejárása során a

turisták vagy iskolás csoportok mintagazdaságok hálózatán keresztül megismerkedhetnének a helyi természeti értékekkel, a táj jellegzetességeivel, a természetközeli gazdálkodási módokkal, jószágtartással, a méhészettel, valamint a kézműves élelmiszer-előállítással is.

Továbbá szeretnének saját védjegyes kézműves termékekkel piacra kerülni, és a céljaikkal harmonizáló pályázati lehetőségekkel élni.

Sári Leonárd is egyike a helyi gazdálkodóknak, aki a natúrparkban látja annak lehetőségét, hogy a természettel összhangban gazdálkodjanak.  Családi gazdaságába szántóföldi és kertészeti termékeket, valamint mézet állítanak elő, részben ökológiai tanúsítás keretében, nagyrészt védett és/vagy NATURA 2000 területeken.

Számára az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark megalakítása azért volt fontos, hogy egymásra találhassanak a hasonlóan gondolkodó gazdálkodók, akikkel összefogva jövedelmezőbb gazdálkodást folytathatnak. 

Néhány helyi vállalkozót már megnyertek a natúrpark ügyének. Köztük van Sziegl Balázs és Sziegl-Nagy Petra szőlész-borász, kertészmérnök házaspár, akik Hajós térségében organikus szőlőműveléssel foglalkoznak, és már 8 éve bioborokat készítenek. 

A teljes cikk a Kistermelők Lapja májusi számában olvasható. 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyorsul a birtokkoncentráció Németországban

A német szövetkezeti takarékpénztárak frankfurti székhelyű központi bankja, a DZ Bank tanulmánya szerint a következő 20 évben felgyorsul a birtokkoncentráció a német mezőgazdaságban.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Elfogadhatatlan az Agrárgazdasági Kamara számára Az Európai „Termőföldtől az Asztalig” és Biodiverzitás Stratégia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett a környezetterhelés csökkentését illetően, azonban a köztestület számára a most bemutatott stratégiák elfogadhatatlanok: a bennük foglalt célok teljesíthetetlenek, és olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel.

Lehet élet méhek nélkül? Méhek Napja 2020

Beporzók nélkül az élelmiszer-alapanyagok mintegy fele tűnhetne el, és milliók élete kerülhetne veszélybe. Az ENSZ-közgyűlés május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította 2017-ben.

Az Európai Bizottság bemutatta új biológiai sokféleséggel és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiáit

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

Rekordmennyiségű sört főztek tavaly Csehországban

Rekordmennyiségű, 21,6 millió hektoliter sört főztek tavaly Csehországban, éves összehasonlításban 1,6 százalékkal többet, mint 2018-ban – közölte a cseh sörgyárak szövetsége szerdán Prágában.

Koronavírus: a milliók néha az égből jönnek

Május 5-én normalizálódni látszott a koronavírus-helyzet. Jól érzékelhetően mindenki beletanult az új szituációba, legalábbis erre utalt a vezetők feszültségének enyhülése. Viszont a baj nem jár egyedül: csakúgy, mint tavaly, úgy lett tavasz és nyár a télből, hogy május 1-jéig alig kaptunk valami kis csapadékot. Ezúttal is három gazdaságot kerestünk fel.

Haszontalan bozótosból lett édenkert a marháknak

A nemrég megalakult Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark részeként, biogazdálkodás és extenzív állattartás színterévé és csaknem félszáz angusz marha és borjaik édenkertjévé vált az a terület, amely korábban csak hasztalanul, elcserjésedve árválkodott.

Meghódítják a gasztrovilágot a génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

Borbás Marcsi, Havas Dóra (Lila Füge) gasztroblogger, a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, Farkas Richárd és Vajda József pék is kiáll az elfeledett tájfajták mellett.