Back to top

Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni?

Hazánk tizenhatodik különleges státuszú, natúrparki területétének létrehozását a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzése, az ezeken alapuló jövedelmezőbb gazdálkodás megvalósítása céljából kezdeményezték. A jövőben agro-túraútvonalak is várják az Őrjegbe érkezőket.

Szalczer Bálint Gergely, Agócs-Paluska Éva, Agócs Péter, kislányuk Boróka, Sári Leonárd a natúrpark kezdeményezői
Szalczer Bálint Gergely, Agócs-Paluska Éva, Agócs Péter, kislányuk Boróka, Sári Leonárd a natúrpark kezdeményezői
Fotó: BNE
Az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark 33 ezer hektáron terül el, magába foglalva Hajós, Császártöltés, Érsekhalma, Homokmégy és Öregcsertő településeket.

E vidéken él az a néhány család, amelyek megélhetését a családi gazdálkodás, a jószágtartás, az erdőgazdálkodás, a növénytermesztés, a természetvédelmi munka, a szőlészet-borászat, és az egészséges helyi termékek előállítása jelenti.

Számukra fontos, hogy az ott élők a természeti értékeket megőrizve, helyreállítva gazdálkodjanak, növekedjen a vidék lakosságmegtartó képessége, emellett a fiatalok jövőt lássanak a családi gazdaságokban, az ökológiai gazdálkodásban, kézműves termékek előállításában és a környezetkímélő turizmusban.

Ezeknek a tevékenységeknek a szélesebb körű, hatékonyabb és hosszú távon is eredményes folytatása céljából létrehozták az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark Egyesületet, majd az agrártárcánál kezdeményezték e terület natúrparkká válását.

MMG - Eredményes ökológiai gazdálkodás és sikeres bioborok Hajós vidékén

 

A jövőben szeretnénk a natúrpark területén kialakítani egy agro-túraútvonalat, amely öt települést kötne össze – ismertette az egyesület elnöke, Agócs-Paluska Éva.

Ennek bejárása során a

turisták vagy iskolás csoportok mintagazdaságok hálózatán keresztül megismerkedhetnének a helyi természeti értékekkel, a táj jellegzetességeivel, a természetközeli gazdálkodási módokkal, jószágtartással, a méhészettel, valamint a kézműves élelmiszer-előállítással is.

Továbbá szeretnének saját védjegyes kézműves termékekkel piacra kerülni, és a céljaikkal harmonizáló pályázati lehetőségekkel élni.

Sári Leonárd is egyike a helyi gazdálkodóknak, aki a natúrparkban látja annak lehetőségét, hogy a természettel összhangban gazdálkodjanak.  Családi gazdaságába szántóföldi és kertészeti termékeket, valamint mézet állítanak elő, részben ökológiai tanúsítás keretében, nagyrészt védett és/vagy NATURA 2000 területeken.

Számára az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark megalakítása azért volt fontos, hogy egymásra találhassanak a hasonlóan gondolkodó gazdálkodók, akikkel összefogva jövedelmezőbb gazdálkodást folytathatnak. 

Néhány helyi vállalkozót már megnyertek a natúrpark ügyének. Köztük van Sziegl Balázs és Sziegl-Nagy Petra szőlész-borász, kertészmérnök házaspár, akik Hajós térségében organikus szőlőműveléssel foglalkoznak, és már 8 éve bioborokat készítenek. 

A teljes cikk a Kistermelők Lapja májusi számában olvasható. 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

Határidő változás a termeléshez kötött anyatehén tartás támogatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettségnél

A Nébih felhívja azon állattartók figyelmét, akik igénybe kívánják venni a 2021-es támogatási évre az anyatehéntartás támogatást, a szaporítási eseményeket legkésőbb 2021.december 31-ig be kell jelenteniük a Termékenyítési Rendszerbe (TER). Ehhez gyors és biztos megoldást jelent a Nébih által üzemeltetett webENAR felület használata.

Haszonállat-védelem és nagyragadozók

Hazánk területén már tartósan újra megtelepedett Európa egyik csúcsragadozója, a farkas. Több zempléni gazdálkodó – szarvasmarha- és juhtenyésztők – állományában okoztak már kárt e nagyragadozók.

Már 24 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesültek a kisebb állattartó gazdaságok

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program révén az Agrárminisztérium a teljes magyar élelmiszertermelés és mezőgazdaság fejlesztését célozza az értékteremtő és hatékonyságnövelő beruházások támogatása révén – közölte Nagy István tárcavezető.

Tehenészeti telep épül Földesen

Tehenészeti telep alapkövét helyezték el pénteken a Hajdú-Bihar megyei Földesen; a helyi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. csaknem 3,4 milliárdos beruházásához mintegy 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a vidékfejlesztési operatív program pályázatán.

Birkák és marhák a Manna-majorban

Amikor megkérdezik, hogy mit érdemes tudni a Manna-majorról, először is a birkákat és a szürke marhákat kell megemlíteni. Cserszegtomajon tartják a birkákat, a marhákat pedig a közeli Sármellék környékén fekvő legelőkön. A családi gazdaság az állatok húsát maga dolgozza fel.

Jet-skikkel is mentették a teheneket Kanadában

Minden erejükkel menteni próbálják a jószágokat a kanadai Brit Kolumbiában, ahol két nap alatt egy hónapnyi csapadék zúdult le. Az ország jelentős mezőgazdasági területét érinti az áradás, több ezer tejelő tehén és baromfi istállója került víz alá.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Már magyarul is! Gabe Brown: Dirt to soil

Szabó László, a Tarkarét Biofarm tulajdonosa 1200 példányban jelentette meg Gabe Brown: Dirt to soil, az Observer szerint a regeneratív mezőgazdálkodás szent könyvének számító kötetét magyarul, azzal a céllal, hogy minél több helyre eljussanak az amerikai farmer gondolatai.

Rendhagyó küldöttgyűlés

Bár a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete a szokásos időpontban, májusban – ugyan online – megtartotta éves rendes küldöttgyűlését, november 10-én ismét összehívták a tagságot. Kiss Ferenc elnök szerint ezúttal az ágazat aktualitásainak megbeszélése és a szokásos, a tenyésztési és termelési sikereket elért szakemberek, gazdaságok elismerése volt a céljuk.