Back to top

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Igaz, hogy a bejegyzett gazdaságok tulajdonosai kapcsolt munkaeszközzel felszerelt traktorral a tilalom alatt is kimehettek napközben a határba, hogy elvégezzék a munkájukat, de a zöldségtermesztők, az állattenyésztők és a méhészek szabad mozgása tiltva volt, így az agrártársadalom jelentős részét érzékeny kár érte. A szerbiai kormány utólag próbálja enyhíteni ezeket a károkat.

A legnagyobb kár a méhészeket és a primőr zöldségféléket előállító termelőket érte.

Utóbbiak hiába termelték meg a korai vitaminforrásnak számító retket, zöldhagymát és salátát, nagyon nehezen tudták értékesíteni, hiszen a rendkívüli állapot nagy részében a piacok sem nyithattak ki, ahol a termény legnagyobb hányada vevőre találhatott volna.

A termelők egy része azonban találékony volt. Nem kis kockázatot vállalva furgonba rakták termékeiket és a nagyvárosok tömbházai között kinéztek maguknak egy parkolóhelyet. Ott megálltak a járművel, kinyitották a hátsó ajtót, a városi lakosok pedig, mint az élelemre bukkanó madártársadalom, megtalálták a módját, hogy értesítsék szomszédaikat a jó hírről: megérkezett a friss zöldségféle faluról! A járművek tartalmát általában fél óra leforgás alatt szétkapkodták, úgy, hogy közben nem csoportosultak. Az emberek az épületek árnyékában megbújva kivárták, hogy az előző vásárlót kiszolgálják a termelők, és egyenként, a sorrendet betartva szállingóztak oda a friss zöldséget árusítók járműveihez. Így a rendőrség szemét sem szúrta a jelenség. Nem érkezett olyan hír, hogy bárki lebukott volna a termelők közül.

A primőrzöldség-előállítók másik része közösségi oldalakon hirdette és háztól értékesítette termékeit. A szerb kormány mezőgazdasági miniszterének becslése szerint több mint 100 ezer kilogramm zöldségfélét adtak el ilyen módon.

A legnagyobb bajba azonban a 65 évesnél idősebb városi és a 70 évesnél idősebb falusi méhészek jutottak (7468 érintettről van szó), akik, lévén, hogy a fertőzés szempontjából a legkockázatosabb korcsoportba tartoztak, legfeljebb egy rövid séta erejéig hagyhatták el otthonaikat.

Így az ő legelők közelében tartott méheseik éppen a legérzékenyebb időszaknak számító repce- és akácvirágzás előtt maradtak gondozatlanul. A kormány idejekorán jelezte, hogy a károk egy részét minden érintettnek megtérítik, azonban a kór elleni eredményes küzdelem érdekében a megkeresések és a követelések ellenére sem volt hajlandó változtatni a szigorú intézkedéseken.

Erős méhcsaládok esetében jól mézelt az olajrepce a Vajdaságban
Erős méhcsaládok esetében jól mézelt az olajrepce a Vajdaságban

A szerb kormány kárenyhítő intézkedései

A belgrádi mezőgazdasági minisztérium, nem várva meg a rendkívüli időszak végét, kidolgozta a kárenyhítés feltételeit. A tárca 2,6 milliárd dinárt különített el az állami költségvetésből a járványügyi intézkedések által a termelőknek okozott károk enyhítésére. A károsult fóliasátras és üvegházzal rendelkező termelők négyzetméterenként 25 dinár, de összesen nem több, mint
90 ezer dináros (1 RSD = 2,98 HUF) állami segítségre számíthatnak. Azok a méhészek, akik koruknál fogva nem hagyhatták el otthonukat, és nem készíthették fel megfelelően méhcsaládjaikat a tavaszi legelőre, méhcsaládonként 800 dinárt, de legfeljebb 20 ezer dinárt kaphatnak. Azoknak a tejtermelőknek, akik a nyers tejet feldolgozzák, és a termékeket piacon értékesítik, tehenenként 3 ezer, maximum 30 ezer dinárt biztosítanak. A juhok és a kecskék esetében a kárenyhítés 500 dinár lehet egyedenként, a kártérítés felső határát 20 ezer dinárban szabták meg. Emellett a szerb kormány kedvezményes hitelt biztosított a termelőknek. A kölcsön összege családi gazdaságok esetében legfeljebb 6 millió dinár, jogi személyként működő kis- és mikrovállalkozások, illetve szövetkezetek esetében 18 millió dinár lehet. A kedvezményes hitelt 3 év alatt kell visszafizetni, nagyon kedvező, fixen évi 1 százalékos kamattal.

Szerbiában csak kisebb fagykár érte az akácosokat, a méhészek szerint ígéretesen kezdődött az akácvirágzás
Szerbiában csak kisebb fagykár érte az akácosokat, a méhészek szerint ígéretesen kezdődött az akácvirágzás

Juhász Attila, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium államtitkára kifejtette, a me­zőgazdaság megsegítésére irányuló intézkedéscsomag elsősorban a kis- és közepes gazdaságok támogatását szolgálja. A kárenyhítésre jóváhagyott eszközök megszerzésének egyedüli feltétele, hogy bejegyzett gazdaság igényelje őket. A kormányrendelet értelmében közvetlen kárenyhítésre 1,15 milliárd dinárt irányoztak elő, míg a kedvezményes kölcsönök folyósításához 1,45 milliárd dináros hitelcsomagot rendeltek hozzá. Az államtikár hangsúlyozta, hogy a kormány április 16-ai döntése értelmében a gazdáknak nem kell kilincselniük a segélyért, a minisztérium ugyanis a központi adatbázis alapján folyósítja az igénylőknek az összeget, ugyanúgy, ahogy a területalapú támogatást is kapják, csak kérvényezniük kell.

Juhász Attila: nem kell kilincselni a kárenyhítésért
Juhász Attila: nem kell kilincselni a kárenyhítésért
A kedvezményes hitelek igényléséről az államtitkár elmondta: az állattenyésztőknek szánt hitelt jószágvásárlásra lehet fordítani. Konkrétan, legalább 300 kilo­grammos, továbbhizlalásra szánt borjak, az állatállomány továbbszaporítására alkalmas törzskönyvezett anyaállatok, hizlalására szánt bárányok, kecskék, 25 kilo­grammosnál kisebb malacok vásárolhatók belőle, valamint hizlalásra szánt csibék beszerzésére, méhrajok, anyaméhek vagy halivadék vásárlására is felhasználható ez a pénz – sorolta Juhász Attila.

Rámutatott, hogy a jószágállomány növelésén túl takarmánybeszerzésre, a szántóföldi növénytermesztés, gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés, zöldségtermesztés és virágkertészet fejlesztésére, gépek, felszerelések és berendezések vásárlására, illetve a gazdaság fizetésképességének fenntartására is felhasználhatják a kölcsönt az érintettek:

– Dinár alapú kölcsönről van szó. A hitel igénylésekor kell bejelenteni, hogy milyen célú kölcsönt igényel a termelő. Ennek bizonyítására előszámlát kell felmutatnia a kérvényezőnek. Amennyiben a termelő likviditásra igényli a kölcsönt, akkor semmit nem kell bemutatnia, és valójában arra költi a gazda, amire akarja. Ilyen céllal legfeljebb 3 millió dinárt igényelhetnek – tájékoztatott az államtitkár.

Felhívta a méhészek figyelmét arra, hogy a hitelből használt kaptárszállító teherautó is vásárolható, a kölcsön igénylésénél csupán az adásvételi szerződést kell felmutatni. Ebben az esetben a támogatott hitel legfeljebb 600 ezer dinár lehet.

A termelők november elsejéig igényelhetik a kamattámogatott hiteleket. Az államtitkár rámutatott, hogy az intézkedéscsomag a hagyományos mezőgazdasági támogatásoktól független. Az erre a célra szánt 2,6 milliárd dinár azt szolgálja, hogy a termelők át tudják hidalni a rendkívüli állapot okozta nehézségeket, illetve hogy megkezdett fejlesztéseiket a megváltozott körülmények ellenére is be tudják fejezni.

Virágzó pipacs és repce a búzavetésben
Virágzó pipacs és repce a búzavetésben

Szerbiában megmaradnak, a Vajdaságban csökkennek a támogatások

A vajdasági képviselőház a rendkívüli állapot megszűnését követően kénytelen volt lefaragni a tartomány költségvetéséből. Tudni kell, hogy a tartományi költségvetéshez a köztársaság központjából, Belgrádból folyósítják a pénzt. Azonban mivel a köztársasági kormány a járvány előtti szinten tartotta a mezőgazdaságnak szánt támogatásokat, valahonnan elő kellett teremteni a kárenyhítésre szánt plusz pénzt. Ennek egyik forrása a tartományi költségvetésnek járó összeg egy részének megvonása volt. Ennek tudható be, hogy a korábban 73,6 milliárd dinárosra tervezett vajdasági büdzsé 4,2 milliárd dinárral kisebb lesz az eredetileg előirányzottnál. Ebből következik, hogy a vajdasági kormány által nyújtott támogatásokat is meg kellett nyirbálni. Ezt a mezőgazdaság érzi majd meg leginkább, a tartományban 584,28 millió dinárral kevesebb jut ilyen célra.

Emellett a Vajdaságban idén 199,8 mil­lió dinárral kevesebbet tudnak a szántóföldek rendezését és védelmét szolgáló támogatásokra fordítani, 323,3 millió dinárral kevesebb jut falufejlesztésre, és 61,1 mil­lió dinárral csökkenteni kell az erdészeti és vadászati célú beruházások költségvetését.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Szerencsére a vajdasági termelők a szerbiai mezőgazdasági minisztérium által kiírt eszközökre is pályázhatnak. Vannak, akik legyintenek arra, amit Szerbia tesz a kárenyhítés ügyében. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy a hétmilliós országnak hat és félszer kisebb a költségvetése, mint például Magyarországnak, akkor megállapíthatjuk, hogy azért mégsem semmi, ami most itt történik. Akkor sem, ha tudjuk, hogy június 21-én általános választásokat tartanak Szerbiában.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/21 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

A méhész is vállalkozó 7. - Vállalkozásvezetés gyorsan változó környezetben

Jelenleg egy elég komolynak tűnő gazdasági válság elején járunk. Aki kicsit is ért a gazdaság ciklikusságához, az tudja, hogy ez nem egy váratlan dolog.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.

Növényorvos a közterületen - a rügypattanással ébrednek a kártevők is

A rügypattanással, tehát a táplálék megjelenésével párhuzamosan ébrednek fel téli álmukból a kéregrepedésekben, az ágvillákon a rovarok és az atkák. Néhány faj a rügypikkelyek alatt telel át, most szabaddá válik az út előttük, kijöhetnek a téli búvóhelyükről. Ekkor csíphetjük el a lemosópermetezéssel a rügypikkelyek alól kibújókat és a kéregrepedésekből a zöld levélkék felé vándorló éhes kártevőket is.

Árspirálban a vöröshagyma

Már a 2022/23-as szezon elején látható volt, hogy a nyári hőség és aszály Európa nagy részén befolyásolta a hagyma mennyiségét és minőségét. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban mindössze 6,3 millió tonna termést takarítottak be, 13%-kal kevesebbet az előző évinél.

Az olívaolaj mellékterméke a sportolók barátja lehet

Egy új tanulmány szerint az olíva gyümölcsvíz - amely egy erős antioxidánsban és hidroxitirozolban gazdag termék - javította a légzési teljesítményt és az edzés utáni regenerálódást fizikailag aktív embereknél.

Meglepetés várhat a lombhalom alatt, óvatosságra int az MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.