Back to top

Szalmabálás kertészkedés

A kisméretű szalmabálákból kialakítható emelt ágyásba, de akár lyukat fúrva a bálába, növények ültethetők a szalmába. A bálában zajló mikrobiológiai folyamatok alulról melegítenek, ezzel és az éréskor napfényt visszaverő hatásukkal fokozzák a koraiságot.

A szalmabálákból az ágyások keretét, vagy az egész ágyást is megépíthetjük. Kerülhet bele zöldség, gyógy-, és fűszernövény is. Ültethetünk a bálák közé, ha a közöket feltöltjük termőfölddel; de a bálába lyukat fúrva földdel feltöltve a szalmába is. Mivel a szalma még nem lebomlott növényi rész, ezért tápanyagokat a növények számára felvehető formában nem tartalmaz. A tápanyagellátást biztosíthatjuk komposzttal, vagy jó minőségű kerti földdel.

A szalmabála legalább egy évig nem esik szét, mert szorosan összefogja a kötöző anyag. Több évre is tervezhető szalmaágyás, csak a bálák évről-évre egyre inkább elkezdenek lebomlani, így később tartásuk romlik, és idővel a kártevők és kórokozók is felszaporodnak bennük. A friss szalmabálának nagy előnye a közeg tisztasága: kevés benne a kártevő, és gyommag. Miután jó hőszigetelő, és a szerves anyag bomlási folyamata hőfelszabadulással jár, kitolja a szezont, mert melegen tartja a növényeket. A bálák mennyisége, elrendezése függ a rendelkezésre álló helytől, a területi adottságoktól, mint a benapozottság, öntözhetőség.

Egy kisbála átlagos mérete: 30x100x40 cm. A szalmát a felhasználás előtt alaposan be kell öntözni, és legalább két hétig állni hagyni, hogy a biokémiai folyamatok megfelelően beinduljanak.

E pihentetés híján a szalma később összeesik. A friss szalma „érési” folyamatait szükség esetén beöntözéssel összekötött nitrogén műtrágyázással gyorsíthatjuk fel. A műveletet addig ismételhetjük, amíg a hőmérséklet már nem ugrik meg, hanem állandó marad a bála belsejében, kb. 15-20 cm mélységben mérve. Nitrogénezett bálába első körben salátaféléket ne ültessünk, mert azok nitrát halmozók, ami egészségtelen és akár mérgezést is okozhat.

No Good Soil ? No problem. Straw Bale Grows Tons of Vegetables Without Soil

Az öntözés létkérdés, mert a szalma vízáteresztő képessége magas, szinte átfut rajta a víz. Mivel kiemelkedik a talajszintből, így a szél is szárítja. Minél több kerti földet teszünk a belsejébe, az annál optimálisabban pufferolja majd a vízgazdálkodást. Az egyik legalkalmasabb módszer az öntözésre a csepegtető öntözés. A tápanyagellátás szintén alapfeltétel a szalmabála ágyásokba történő ültetés esetén. A szalmabálák szervesanyag-tartalmát, és ezen keresztül tápértékét növelhetjük, ha talajt, szerves trágyát, komposztot adunk a szalmához. Használható még haltáp, vagy csontliszt is.

A szalmaágyás egyik nagy előnye, hogy csekély mértékű a gyomosodás veszélye. Ha mégis megjelenik egy-két gyom, azokat egyszerűen eltávolíthatjuk a laza közegből.

Szervestrágyázás alkalmazásakor nagyobb mértékű lehet a gyomosodás a komposzt használatához viszonyítva. A kártevők elleni védekezés is egyszerűbb a szalmaágyásokban, aminek egyik oka a talajszintnél magasabb elhelyezkedés.

Miután a szalmaágyás többnyire csak egy szezonban használatos, az áttelő károsítók nem maradnak a helyszínen. A helyesen kezelt komposztban pedig nincs fertőzési góc. Ha mégis megjelennek kártevők, azok többsége szárnyas rovar, tehát berepülve érkeznek. Ezek ellen a hagyományos védekezési módok alkalmazhatók.

Az egyéves elhasznált bálák beáshatók a talajba, vagy komposztálhatók. Az új bálák beszerzésük után egyből leendő helyükre kerülhetnek, mert a csapadék, az időjárás nem árthat nekik, sőt előkészítik őket a felhasználáshoz.

My straw bale garden

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Mit vethetünk még a nyáron?

Nyár derekára már sok mindent betakarítunk a kertben, de ha rendszeresen tudunk öntözni, egészen augusztusig vethetünk még. A vetésidő attól függ, milyen hosszú tenyészidejű fajtát választunk: minél hosszabb ideig tart, amíg szedhető lesz az adott zöldség, annál korábban, július első felében kell elvetni.

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.

Hajnövesztő spenót

A spenót az egyik legnépszerűbb levélzöldség. Nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és an­tioxidánsokban gazdag, például A-, B1-, K-, C-, E-vitamint, továbbá omega-3-zsírsavakat és ásványi anyagokat, például cinket, vasat és mangánt is tartalmaz.

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.