Back to top

Évekig marad a kisker különadó

Legalább 2024-ig a központi költségvetés bevételi oldalának része marad a kiskereskedelmi különadó – derült ki a parlament honlapjára feltöltött kormányzati dokumentumból, amely a 2020–2024-es időszak államháztartási kitekintését mutatja be.

Ennek alapján a kiskereskedelmi ágazatban érdekelt gazdálkodó szervezetek

  • a 2021-es 54 milliárd forint után
  • 2022-ben 58,2 milliárd forintot,
  • 2023-ban 62,7 milliárd forintot,
  • 2024-ben 67,5 milliárd forintot fizethetnek be.

- írja a Világgazdaság. Az összeg növekedésére a forgalom várható bővülése a magyarázat. A kitekintésben az is szerepel, hogy a helyi önkormányzatok befizetései az idei 43 milliárd forint előirányzat helyett a következő időszakban valamivel 160 milliárd forint fölé emelkednek. A szolidaritási adó ugyancsak 2024-ig maradhat fenn. A helyhatóságokat érintő elképzelés, hogy a gépjárműadó-befizetéseket is a központi költségvetésbe csatornáznák. Ez a tétel 2024-ben már eléri a 95,5 milliárd forintot, 2020-ra pedig 51,5 milliárd forinttal kalkulált a büdzsé. A társasági adó is látványosan felfuthat: az idei 501 milliárdos volumen 2024-re a 681 milliárdot is meghaladhatja.

A várakozások szerint 2022-re a központi költségvetés bevételi oldala csaknem a koronavírus-járvány okozta válság előtti szintre áll vissza, 15,4 ezermilliárd forint körül alakulhat.

Még úgy is, hogy közben mind a fogyasztási típusú, mind a céges, mind pedig a lakossági befizetések elmaradnak majd a korábban tervezettől.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

Környezettudatos csomagolásra vált a Tesco

A brit Tesco közleményében kifejtette, hogy többé nem alkalmazza azokat a műanyag tálcákat, amelyeket a sajátmárkás csirkéik csomagolásához használnak.

Az áruházláncok megsértődtek, a gazdák felháborodtak és traktorba ültek

Traktorokkal vonultak a német gazdálkodók néhány áruházlánc központi raktárához, és állták el a bejáratot, ezzel tiltakozva egyrészt a láncok árpolitikája ellen, másrészt így adva hangot annak, hogy felháborodtak a láncok felsővezetői által Angela Merkelnek írt levél tartalmán.

Pálmaolajmentes karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd a Spar

Az osztrák Spar közleménye szerint új, saját márkás karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd, amely nem tartalmaz pálmaolajat. A termékkínálatban megtalálhatóak a vaníliás croissantok, a fűszeres mézeskalácsok és az ízletes fahéjas csillagok.

Elstartolt a téli szezonális ellenőrzés

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, majd az otthonokba – fogalmazott Erdős Norbert.

Szankcionálható lesz a kettős minőség

Hatékonyabban szankcionálják a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. Az Országgyűlés 171 igen szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta a kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő törvénymódosítását.

Új lendületet kap a magyar agrárium

Megjelent a Magyar Közlönyben a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett jogszabály révén 2021 januárjától kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások.

Az élelmiszeripar fejlesztése prioritás lesz

Sikeresnek értékelte a Gazdaságvédelmi akcióterv programjait éves meghallgatásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában, egyúttal a következő időszak kiemelt, fejlesztendő területei közé sorolta az élelmiszeripart.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.