0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Paradicsomlevélből arcszesz, és más illatszerek házilag

Házilag is kísérletezhetünk illatszerek elkészítésével, hiszen nem igényelnek sok hozzávalót, és egészen kellemes illatú végeredmény is sikerülhet a próbálkozásból. És hozzávalónak igen egyedi alapanyagokat is választhatunk, például férfias illatú paradicsom leveleket.

A kölnivíz receptje az olasz származású Johann Maria Farinától származik, aki 1709-ben alapította kölni parfümgyárát. Forradalmi eljárásokat alkalmazott az Eau de Cologne receptúrájában. A létrehozott friss és könnyű illat teljesen más volt, mint az addigi erőteljesen buja esszenciák. Farina tiszta alkoholt desztillált, és abban oldotta fel az illatanyagokat.

A házilag is elkészíthető alaprecept nagyon egyszerű: 5 ml etilalkoholba 60-120 csepp illóolajat vegyítünk, majd 80-100 ml desztillált vízzel tovább hígítjuk a keveréket.

Két-háromféle illóolajnál ne keverjünk bele többet, mert az már túl természetellenes illatkeveréket eredményezhet.

Vanília és citrus illatú „házi-parfüm”

Hozzávalók: 2 db zöldcitrom (lime), 100 ml vodka, 2 db vaníliarúd, narancsvirág, víz, 100%-os illóolajok: bergamot, citrom, neroli és vanília. Vágjuk le vékonyan zöldcitrom héját, és vágjuk apróra a vanília rudakat. Az egészet tegyük a vodkával együtt egy pohárba és pihentessük meleg helyen (pl. napsütötte ablakpárkányon) egy hétig. A keveréket szűrjük át teaszűrővel, majd jól nyomkodjuk ki. Töltsünk hozzá egy evőkanál narancsvirág vizet, és jól keverjük össze. Tegyünk hozzá 10-10 csepp citrom, vanília és bergamot illóolajat, valamint 5 csepp neroli illóolajat. Jól keverjük össze és tegyük egy szórófejes flakonba.

Rózsa kölni

Hozzávalók: 110 g friss, illatos, permetlétől mentes rózsaszirom, 600 ml vodka, 50 csepp rózsa illóolaj, 15 csepp muskátli illóolaj, és 50 ml növényi glicerin. A rózsaszirmokat szórjuk egy üvegtálba, kancsóba. A vodkához adjuk hozzá az illóolajokat, a glicerint, majd öntsük rá a rózsaszirmokra. Három héten keresztül naponta rázzuk fel, majd öntsük át kis üvegcsébe.

Frissítő kölni

Hozzávalók: 25 g friss, vagy egy evőkanál szárított citromfű-levél, 50 g rozmaring ágacska, 1 szál friss menta (ha nincs friss mentánk helyettesítsük 8-10 csepp illóolajjal), fél citrom vékonyan hámozott héja, vagy 10 csepp citromolaj, 300 ml vodka, 125 ml narancsvirágvíz, 125 ml rózsavíz. A citromfüvet aprítsuk fel és a többi növénnyel, valamint a citromhéjjal együtt szórjuk egy üveg aljába. Öntsük rá a vodkát, és meleg helyen hagyjuk 3 hétig állni, naponta rázzuk fel. Majd szűrjük le, adjuk hozzá a narancsvirág-, és rózsavizet, öntsük át egy üvegcsébe, és 6 hónapon belül használjuk fel.

Paradicsomlevél arcszesz

Hozzávalók: 25 g friss paradicsomlevél, egy közepes nagyságú citrom héja, vagy 10 csepp citrom illóolaj, 1 teáskanál apróra vágott, friss bazsalikomlevél, 225 ml vodka, 10 csepp boróka illóolaj, és fél teáskanál növényi glicerin. A paradicsomleveleket és a citrom héját vágjuk apróra, majd a bazsalikom levél darabokkal együtt szórjuk őket egy üvegbe, öntsük rájuk a vodkát, illóolajat. Hűvös helyen 2-3 hétig érleljük, alkalmanként rázzuk fel. Majd szűrjük le, keverjük bele a glicerint, esetleg hígítsuk még némi vízzel és töltsük zárható üvegbe.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu