Back to top

Növényszigetek: magas ágyás, emelt ágyás

Sok oka lehet annak, ha nem a talajon, hanem megemelve szeretnénk ágyásokat létrehozni. Lehet esztétikai oka, mert kiemelkedve a talajszintről látványosabb az ágyás. De könnyebb a gondozása is, ha magasabban vannak a növények. Olyan szempontból is praktikus, hogy a földibolhák körülbelül 60 centiméter magasságba már jóval kisebb számban tudnak feljutni, és károsítani.

A divatos, lakótelepi és belvárosi kertészkedés is csak magas ágyások telepítésével képzelhető el. Azokban a nagy kertekben, ahol rossz minőségű a talaj, szintén jó megoldás egy magas ágyás, amit jó minőségű földdel tölthetünk fel. Magas ágyás telepítésekor nagyon fontos a talajrétegezés. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert a magas ágyások – hasonlóan a cserepes és konténeres növényekhez – nem, vagy csak alig érintkeznek az „igazi” talajjal, annak élővilágával. Ezt az élővilágot kell megteremtenünk még beültetés előtt. Alulra kerülhetnek fák, bokrok apró méretű nyesedékei, amit alaposan tömörítsünk. A következő egy szerves hulladékból álló komposztálandó réteg legyen, majd erre kerüljenek lehullott falevelek. Ezután érett komposztréteg, majd végül friss kerti föld következik.

Hasznos, praktikus,látványos...
Fotó: youtube
Feltölthetjük a teljes ágyásmagasságot, mert valamennyit úgyis süllyedni fog, amikor a korhadási folyamatok megindulnak. Ha szükséges, felül pótoljuk a földréteget, lehetőleg komposzttal keverve.

Minden esetben legyen kibélelve agrofóliával az ágyás belseje, hogy ne korhadjon el a keret, ha fából készült, és hogy ne tudjon kihullani a föld a kisebb réseken. Az agrofólia a talaj felé átengedi a felesleges vizet is.

Az egyes rétegek magasságát a magas ágyás összmagassága határozza meg, egyenletesen, azonos magasságokban terítsük mind az öt réteget. Az ágyás magasságát is jól gondoljuk át, több szempontot kell figyelembe venni. Ha túl alacsonyra tervezzük, akkor nem sok értelme van ahhoz képest, mintha talajszintben termelnénk. Ha túl magasra építjük, akkor rengeteg föld kell majd bele. A méretezésnél van még egy hibalehetőség, a magasság és a szélesség aránya. Ha szélesre építjük, vigyázzunk a magassággal, mert nem fogjuk elérni a közepét, és szemben a talajon lévő ágyással, nem tudunk majd lábbal belépni egy kicsit, akkor sem, ha kell. Ugyanezért fontos, hogy körbejárható-e a magas ágyás, vagy egy fal mellett van-e.

Olyan magas ágyás is építhető, amelyik lépcsőzetesen más-más magasságú, a különböző lehetőségekhez és igényekhez igazodva.

Emelt ágyás, vagy akár magas ágyás lehet a megoldás a divaton, különlegességen és esztétikán túl, ha a kertünkben nem megfelelő a talajminőség, pl. túl agyagos vagy homokos a talaj, vagy éppen túl magas a talajvíz stb. Ilyenkor egy 30-40 cm-es fakerettel kerítsünk körbe egy területet, és töltsük fel jó minőségű talaj és komposzt keverékkel.

Fa helyett betonból, vagy pince falazóelemekből is készülhet
Fotó: wikipedia

A magas ágyás előnye, hogy nem kell műtrágyázni, mert a talajrétegezéssel létrehoztunk egy jó minőségű, tápanyagban gazdag földkeveréket. A jó talaj miatt jobb minőségűek az itt termesztett zöldségek, és szebbek az itt nevelt virágok. Alig kell gyomlálni, és mivel a magas ágyásban nem lépünk a talajra, nincs tömörödés, laza marad a talaj. Bio-termékeket is termeszhetünk, mert nem a fertőzött talajba ültetünk, kevesebb növényvédelmi probléma adódik majd, és ha szerencsénk van, nem kell vegyszerezni sem. A felesleges víz elszivárog a talaj felé, nem lesz a termőtalajban pangó víz, ami elrohasztja növények gyökerét, és így a petrezselymet, sárgarépát, retket, salátát is. Kevesebbet kell öntözni, hiszen a komposzttal feltöltött magas ágyás lassabban szárad ki, mert a komposzt jobban megtartja a nedvességet. Nem kell ásni, csak időnként fel kell tölteni az ágyást komposzt és föld keverékével.

Build Your Own Raised Planting Beds

Top Tips to making Superior Wooden Raised beds from Harrod Horticultural

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.