Back to top

Növényszigetek: magas ágyás, emelt ágyás

Sok oka lehet annak, ha nem a talajon, hanem megemelve szeretnénk ágyásokat létrehozni. Lehet esztétikai oka, mert kiemelkedve a talajszintről látványosabb az ágyás. De könnyebb a gondozása is, ha magasabban vannak a növények. Olyan szempontból is praktikus, hogy a földibolhák körülbelül 60 centiméter magasságba már jóval kisebb számban tudnak feljutni, és károsítani.

A divatos, lakótelepi és belvárosi kertészkedés is csak magas ágyások telepítésével képzelhető el. Azokban a nagy kertekben, ahol rossz minőségű a talaj, szintén jó megoldás egy magas ágyás, amit jó minőségű földdel tölthetünk fel. Magas ágyás telepítésekor nagyon fontos a talajrétegezés. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert a magas ágyások – hasonlóan a cserepes és konténeres növényekhez – nem, vagy csak alig érintkeznek az „igazi” talajjal, annak élővilágával. Ezt az élővilágot kell megteremtenünk még beültetés előtt. Alulra kerülhetnek fák, bokrok apró méretű nyesedékei, amit alaposan tömörítsünk. A következő egy szerves hulladékból álló komposztálandó réteg legyen, majd erre kerüljenek lehullott falevelek. Ezután érett komposztréteg, majd végül friss kerti föld következik.

Hasznos, praktikus,látványos...
Fotó: youtube
Feltölthetjük a teljes ágyásmagasságot, mert valamennyit úgyis süllyedni fog, amikor a korhadási folyamatok megindulnak. Ha szükséges, felül pótoljuk a földréteget, lehetőleg komposzttal keverve.

Minden esetben legyen kibélelve agrofóliával az ágyás belseje, hogy ne korhadjon el a keret, ha fából készült, és hogy ne tudjon kihullani a föld a kisebb réseken. Az agrofólia a talaj felé átengedi a felesleges vizet is.

Az egyes rétegek magasságát a magas ágyás összmagassága határozza meg, egyenletesen, azonos magasságokban terítsük mind az öt réteget. Az ágyás magasságát is jól gondoljuk át, több szempontot kell figyelembe venni. Ha túl alacsonyra tervezzük, akkor nem sok értelme van ahhoz képest, mintha talajszintben termelnénk. Ha túl magasra építjük, akkor rengeteg föld kell majd bele. A méretezésnél van még egy hibalehetőség, a magasság és a szélesség aránya. Ha szélesre építjük, vigyázzunk a magassággal, mert nem fogjuk elérni a közepét, és szemben a talajon lévő ágyással, nem tudunk majd lábbal belépni egy kicsit, akkor sem, ha kell. Ugyanezért fontos, hogy körbejárható-e a magas ágyás, vagy egy fal mellett van-e.

Olyan magas ágyás is építhető, amelyik lépcsőzetesen más-más magasságú, a különböző lehetőségekhez és igényekhez igazodva.

Emelt ágyás, vagy akár magas ágyás lehet a megoldás a divaton, különlegességen és esztétikán túl, ha a kertünkben nem megfelelő a talajminőség, pl. túl agyagos vagy homokos a talaj, vagy éppen túl magas a talajvíz stb. Ilyenkor egy 30-40 cm-es fakerettel kerítsünk körbe egy területet, és töltsük fel jó minőségű talaj és komposzt keverékkel.

Fa helyett betonból, vagy pince falazóelemekből is készülhet
Fotó: wikipedia

A magas ágyás előnye, hogy nem kell műtrágyázni, mert a talajrétegezéssel létrehoztunk egy jó minőségű, tápanyagban gazdag földkeveréket. A jó talaj miatt jobb minőségűek az itt termesztett zöldségek, és szebbek az itt nevelt virágok. Alig kell gyomlálni, és mivel a magas ágyásban nem lépünk a talajra, nincs tömörödés, laza marad a talaj. Bio-termékeket is termeszhetünk, mert nem a fertőzött talajba ültetünk, kevesebb növényvédelmi probléma adódik majd, és ha szerencsénk van, nem kell vegyszerezni sem. A felesleges víz elszivárog a talaj felé, nem lesz a termőtalajban pangó víz, ami elrohasztja növények gyökerét, és így a petrezselymet, sárgarépát, retket, salátát is. Kevesebbet kell öntözni, hiszen a komposzttal feltöltött magas ágyás lassabban szárad ki, mert a komposzt jobban megtartja a nedvességet. Nem kell ásni, csak időnként fel kell tölteni az ágyást komposzt és föld keverékével.

Build Your Own Raised Planting Beds

Top Tips to making Superior Wooden Raised beds from Harrod Horticultural

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Törpe görögdinnye üvegházban?

Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Helybe jönnek a vevők

Példaértékű, több lábon álló kisgazdaság a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye, ahol a gyümölcs- és gyógynövénytermesztés jól megfér az állattartással, a falusi vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással, oktatóprogramokkal. Mindemellett feldolgozó kisüzemük bérmunkát is vállal, így integrátori szerepet is betölt a gazdaság.

Növényorvos a közterületen

Valósággal leszáradtak a levéltetű-kolóniák a 35-40 °C-os nappalokon, mégis sorozatban kaptam a felkéréseket az önkormányzatoktól, ellenőrizzem a „csöpögő fákról” szóló lakossági bejelentéseket. Nem értettem a panaszáradatot. A juharfák, a hársak és a nyárfák lombja tényleg fényesen csillogott, mert az elmúlt hetekben nem volt olyan eső, amely lemosta volna a tetvek váladékát.

Díszít is, ehető is

Mindenki szereti a saját termesztésből származó egészséges harapnivalókat, az édes, friss gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence. A kisméretű kert sokszor nem teszi lehetővé gyümölcsfák telepítését.

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.

Még van esély a poloskák ellen – Növényvédelmi előrejelzés 30. hét

A közelmúltban érkezett bőséges csapadék ezúttal a kórokozók terjedésének fog kedvezni, ettől függetlenül azonban tömeges a keleti gyümölcsmoly jelenléte, a levéltetűfajok szaporodása ismét lendületet vett, továbbá egyre intenzívebben rajzanak a nyugati dióburok-fúrólegyek, és rengeteg a poloska.

Az érés lassítása javíthatja a bor minőségét

A szőlő különösen kényes a környezeti hatásokra, például ha hőség és szárazság miatt korán érik, akkor csak középszerű bor lesz belőle. Amerikai kutatók különféle szőlőtermesztési módszereket vizsgáltak a klímaváltozásnak a bor minőségére gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében.