Back to top

Melyik kajszifajta bírta ki az idei fagyot?

Somogytúron rendezett szabadtéri kajszitanácskozást a Balaton Ker-Tész Szövetkezet, ahol az idei fagykár után nyert tapasztalatokat osztották meg egymással a termesztők. Jónéhány fajta kiesett a rostán.

A somogyi dombokon nagyon ritka a fagykár, az idei tavasz nagyon megrostálta a fajtákat, és nem jobb a helyzet más védettebb termőhelyeken sem. A mediterrán országokban is súlyos fagykár érte a kajszit.

Pinkcot
Pinkcot
Fotó: Horváth Csilla
A korai öntermékeny fajták közül kiemelkedik fagytűrésével a Pricia, de sajnos nagyon magas a savtartalma, ami különösen túl korán szedve, nagyon hátrányos tulajdonság.

A Pinkcot elég jól bírta a hideget, nagyobb gond vele, hogy a termékenyülése nem megbízható és vírusérzékeny, valamint elég sokat telepítettek belőle Magyarországon, mondta róla Gara Miklós, a vendéglátó Boglár Kert Kft. ügyvezetője.

A Tornado nagyon új fajta, az idén ritkítani kellett. Kisvejkei tapasztalatok alapján a Tsunami is jó fajta, bár kissé védeni kell a fagytól.

Középidőben a Kioto kimondottan megbízható fajta, amit minden európai kajszitermesztő országban bizonyított már. Öntermékeny fajta, sokat kell ritkítani, hogy méretes legyen a gyümölcse. A Lady Cot meglepően korán virágzott az idén, de jól viselte a fagyokat, kevesebbet terem a szokásosnál, de szép nagyok a gyümölcsei.

A Mediabel is jó fagytűrő, a legmélyebb fekvésben sem károsodott az idén. A Robada a Pinkcotra hasonlító, de öntermékeny fajta, az idén pont annyira fagyott el, hogy nem kellett ritkítani. A Flavor Cot is szép termést ad az idén. A Ceglédi arany és a Ceglédi óriás nem fagyérzékeny fajták, előbbinél a ritkításra kell nagyon ügyelni, nehogy termésingadozás alakuljon ki.

Kioto
Kioto
Fotó: Horváth Csilla

A késői fajták közül a Bergeront jól ismerjük, az idén a dombtetőkön normális termést ad, hibája, hogy minden erőfeszítés ellenére hajlamos a termésingadozásra. Ugyancsak normális termést ad a Farbaly, ritkítani kellett és június közepére elérte a 45-50 milliméteres méretet. Jól bírta a hideget a Frisson, mellette a Bergarouge-on alig van termés. Jó lenne a Faralia is, de annyira pusztul, hogy inkább megszabadultak tőle, mondta Gara Miklós. A Goldrich a 2018-as fagyokat nem szenvedte meg, az idén viszont nem terem. Ennek ellenére érdemes lenne besorolni a Ceglédi óriás után.

Lady Cot
Lady Cot
Fotó: Horváth Csilla
Szalay László egyetemi docens a kanadai és romániai kajszifajtákat is megbízhatóan fagytűrőnek tartja. Néhányat hazai ültetvényekben is megtalálhatunk, például a román Comandor, az Olimp és az Augusta fajtákat. A kanadai kajszik neve hasonló: Harcot, Harogem, Harglow, Harlene. Utóbbi a leginkább fagytűrő, de kevéssé piacképes sajnos.

Big Red
Big Red
Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.

Génbankot semmisítettek meg az oroszok

Világviszonylatban is jelentős méretű volt Ukrajna egyetlen génbankja, melynek pusztulását Szergej Avramenko, az intézet vezető kutatója jelentett be a Youtube csatornáján.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.