Back to top

Melyik kajszifajta bírta ki az idei fagyot?

Somogytúron rendezett szabadtéri kajszitanácskozást a Balaton Ker-Tész Szövetkezet, ahol az idei fagykár után nyert tapasztalatokat osztották meg egymással a termesztők. Jónéhány fajta kiesett a rostán.

A somogyi dombokon nagyon ritka a fagykár, az idei tavasz nagyon megrostálta a fajtákat, és nem jobb a helyzet más védettebb termőhelyeken sem. A mediterrán országokban is súlyos fagykár érte a kajszit.

Pinkcot
Fotó: Horváth Csilla
A korai öntermékeny fajták közül kiemelkedik fagytűrésével a Pricia, de sajnos nagyon magas a savtartalma, ami különösen túl korán szedve, nagyon hátrányos tulajdonság.

A Pinkcot elég jól bírta a hideget, nagyobb gond vele, hogy a termékenyülése nem megbízható és vírusérzékeny, valamint elég sokat telepítettek belőle Magyarországon, mondta róla Gara Miklós, a vendéglátó Boglár Kert Kft. ügyvezetője.

A Tornado nagyon új fajta, az idén ritkítani kellett. Kisvejkei tapasztalatok alapján a Tsunami is jó fajta, bár kissé védeni kell a fagytól.

Középidőben a Kioto kimondottan megbízható fajta, amit minden európai kajszitermesztő országban bizonyított már. Öntermékeny fajta, sokat kell ritkítani, hogy méretes legyen a gyümölcse. A Lady Cot meglepően korán virágzott az idén, de jól viselte a fagyokat, kevesebbet terem a szokásosnál, de szép nagyok a gyümölcsei.

A Mediabel is jó fagytűrő, a legmélyebb fekvésben sem károsodott az idén. A Robada a Pinkcotra hasonlító, de öntermékeny fajta, az idén pont annyira fagyott el, hogy nem kellett ritkítani. A Flavor Cot is szép termést ad az idén. A Ceglédi arany és a Ceglédi óriás nem fagyérzékeny fajták, előbbinél a ritkításra kell nagyon ügyelni, nehogy termésingadozás alakuljon ki.

Kioto
Fotó: Horváth Csilla

A késői fajták közül a Bergeront jól ismerjük, az idén a dombtetőkön normális termést ad, hibája, hogy minden erőfeszítés ellenére hajlamos a termésingadozásra. Ugyancsak normális termést ad a Farbaly, ritkítani kellett és június közepére elérte a 45-50 milliméteres méretet. Jól bírta a hideget a Frisson, mellette a Bergarouge-on alig van termés. Jó lenne a Faralia is, de annyira pusztul, hogy inkább megszabadultak tőle, mondta Gara Miklós. A Goldrich a 2018-as fagyokat nem szenvedte meg, az idén viszont nem terem. Ennek ellenére érdemes lenne besorolni a Ceglédi óriás után.

Lady Cot
Fotó: Horváth Csilla
Szalay László egyetemi docens a kanadai és romániai kajszifajtákat is megbízhatóan fagytűrőnek tartja. Néhányat hazai ültetvényekben is megtalálhatunk, például a román Comandor, az Olimp és az Augusta fajtákat. A kanadai kajszik neve hasonló: Harcot, Harogem, Harglow, Harlene. Utóbbi a leginkább fagytűrő, de kevéssé piacképes sajnos.

Big Red
Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

Az gazdák megélhetése a tét - történelmi méretű tüntetés Indiában

Az indiai kormány újra tárgyalásokat folytat az Új-Delhiben állomásozó több tízezer tüntetőből álló tömeg vezetőivel. Majd 2 hónapja tartanak a tüntetések Új-Delhiben, miután a kormány a gazdák megélhetését veszélyeztető új agrártörvényeket fogadott el.

Banános dobozokban csempészik a kábítószert Európába - tavaly 48 tonna kokaint foglaltak le

Tavaly összesen 48 tonna kokaint találtak a vámosok a holland kikötőkben és reptereken. Ez a mennyiség az egy évvel korábbi rekordmennyiséget is túlszárnyalta.

Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

Ha megcsordul a Vince…

Január 22-én, Vince-napján a borásztársadalmon valami furcsa izgatottság lesz úrrá. Ezt a napot hagyományosan termésjósló ünnepnapnak tartják.

Hiába a megállapodás az EU-val, jelentősen drágul Nagy-Britanniában a zöldség

A brexit miatt becslésük szerint 55 millió eurós pluszköltség terheli Nagy-Britannia frissáruforgalmát, áll a Freshfel Europe közleményében. Az Európai Unióval kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint a friss áruk továbbra is vám és kvóták nélkül kelhetnek át a csatornán, ami a uniós termelők helyzetét erősíti, de az adminisztráció és a várható ellenőrzések megdrágítják a szállítást.

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

Kertészet és Szőlészet retro

Hetvenedik évfolyamába lépett a Kertészet és Szőlészet, híres korok tanúja volt, nagy felvirágzásokról és kevésbé dicső időkről egyaránt mesélnek írásai. Aki szereti a retrót, az tartson velünk, pörgessük végig a régi lapszámokat – ezúttal a tartalomban való különösebb elmélyülés nélkül.

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.