Back to top

Melyik kajszifajta bírta ki az idei fagyot?

Somogytúron rendezett szabadtéri kajszitanácskozást a Balaton Ker-Tész Szövetkezet, ahol az idei fagykár után nyert tapasztalatokat osztották meg egymással a termesztők. Jónéhány fajta kiesett a rostán.

A somogyi dombokon nagyon ritka a fagykár, az idei tavasz nagyon megrostálta a fajtákat, és nem jobb a helyzet más védettebb termőhelyeken sem. A mediterrán országokban is súlyos fagykár érte a kajszit.

Pinkcot
Fotó: Horváth Csilla
A korai öntermékeny fajták közül kiemelkedik fagytűrésével a Pricia, de sajnos nagyon magas a savtartalma, ami különösen túl korán szedve, nagyon hátrányos tulajdonság.

A Pinkcot elég jól bírta a hideget, nagyobb gond vele, hogy a termékenyülése nem megbízható és vírusérzékeny, valamint elég sokat telepítettek belőle Magyarországon, mondta róla Gara Miklós, a vendéglátó Boglár Kert Kft. ügyvezetője.

A Tornado nagyon új fajta, az idén ritkítani kellett. Kisvejkei tapasztalatok alapján a Tsunami is jó fajta, bár kissé védeni kell a fagytól.

Középidőben a Kioto kimondottan megbízható fajta, amit minden európai kajszitermesztő országban bizonyított már. Öntermékeny fajta, sokat kell ritkítani, hogy méretes legyen a gyümölcse. A Lady Cot meglepően korán virágzott az idén, de jól viselte a fagyokat, kevesebbet terem a szokásosnál, de szép nagyok a gyümölcsei.

A Mediabel is jó fagytűrő, a legmélyebb fekvésben sem károsodott az idén. A Robada a Pinkcotra hasonlító, de öntermékeny fajta, az idén pont annyira fagyott el, hogy nem kellett ritkítani. A Flavor Cot is szép termést ad az idén. A Ceglédi arany és a Ceglédi óriás nem fagyérzékeny fajták, előbbinél a ritkításra kell nagyon ügyelni, nehogy termésingadozás alakuljon ki.

Kioto
Fotó: Horváth Csilla

A késői fajták közül a Bergeront jól ismerjük, az idén a dombtetőkön normális termést ad, hibája, hogy minden erőfeszítés ellenére hajlamos a termésingadozásra. Ugyancsak normális termést ad a Farbaly, ritkítani kellett és június közepére elérte a 45-50 milliméteres méretet. Jól bírta a hideget a Frisson, mellette a Bergarouge-on alig van termés. Jó lenne a Faralia is, de annyira pusztul, hogy inkább megszabadultak tőle, mondta Gara Miklós. A Goldrich a 2018-as fagyokat nem szenvedte meg, az idén viszont nem terem. Ennek ellenére érdemes lenne besorolni a Ceglédi óriás után.

Lady Cot
Fotó: Horváth Csilla
Szalay László egyetemi docens a kanadai és romániai kajszifajtákat is megbízhatóan fagytűrőnek tartja. Néhányat hazai ültetvényekben is megtalálhatunk, például a román Comandor, az Olimp és az Augusta fajtákat. A kanadai kajszik neve hasonló: Harcot, Harogem, Harglow, Harlene. Utóbbi a leginkább fagytűrő, de kevéssé piacképes sajnos.

Big Red
Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.