0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Feleannyi kajszi, ötödével kevesebb nektarin

A szüreti időszakban pontosabb termésbecslést adtak a spanyol nektarin és az olasz kajszi várható idei terméséről. Nemcsak a tavaszi fagyok miatti kiesés sújtja az ágazatokat, hanem a munkaerőhiány is, nincs aki leszedje a megmaradt gyümölcsöt. Az igény pedig nagy ezekre a gyümölcsökre, ami máris áremelkedéshez vezetett, számol be a Freshplaza.it.

Murciában, Katalóniában és Aragóniában megkezdődött a nektarin és az őszibarack szüreti időszaka. Spanyolország márciustól októberig képes folyamatosan barackot szállítani, a csúcsidőszak is májustól szeptemberig tart.

Összességében 508 ezer tonnára becsülik az idei nektarintermést, 20 százalékkal kevesebbre, mint az előző évi volt.

Ráadásul további kiesést várnak, mert a Covid-19 miatt nincs elég kézimunkaerő a szürethez, nem tudják betakarítani a teljes termést. Noha Spanyolország nem vezetett be szigorú korlátozásokat, úgy becsülik, hogy a munkaerő 40 százaléka kiesik, mert nem engedik be a munkavállalókat az unió területére Marokkóból, Ukrajnából és Fehéroroszországból, akik eddig leszedték a spanyol barackot.

Spanyolország az EU legnagyobb exportőre, Német- Francia- és Olaszországba, valamint Nagy-Britanniába szállítja a legtöbb nektarint és őszibarackot, tavaly több mint 800 ezer tonnát.

Az igény pedig tovább nő, az idén 23 százalékkal többet vennének meg. Összességében a növekvő kereslet és a kézimunkaerő hiánya a nektarin nagykereskedelmi árának több mint 40 százalékos emelkedéséhez vezet. Például a fehér húsú nektarin ára 1,5-ről 2,13 euróra nőtt, a sárga húsúé 1,5-ről 2,15-re.

Olaszország a második legnagyobb kajsziexportőr az EU-ban, tavaly több mint 56 ezer tonnát szállított belőle.

Az idei termést az egész Észak-Olaszországot sújtó fagyhullámok károsították, Emilia-Romagnában 90 százalékra teszik a kiesést a tavalyi évhez viszonyítva.

A teljes idei kajszitermést 136 ezer tonnára becsülik Olaszországban, ami 56 százalékkal kevesebb a tavalyi 307 ezer tonnánál.

Ugyanakkor növekvő igényekről számolnak be a kereskedők Európa középső és északi régióiból. A kajszitermesztő gazdák és üzemek komoly nehézségekkel néznek szembe a szedők hiánya miatt. Az idén tehát a kedvezőtlen időjárás, valamint a koronavírus-járvány okozta munkaerőhiány miatt nem lehet tartani az olcsó kajsziárat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it