Back to top

Feleannyi kajszi, ötödével kevesebb nektarin

A szüreti időszakban pontosabb termésbecslést adtak a spanyol nektarin és az olasz kajszi várható idei terméséről. Nemcsak a tavaszi fagyok miatti kiesés sújtja az ágazatokat, hanem a munkaerőhiány is, nincs aki leszedje a megmaradt gyümölcsöt. Az igény pedig nagy ezekre a gyümölcsökre, ami máris áremelkedéshez vezetett, számol be a Freshplaza.it.

Murciában, Katalóniában és Aragóniában megkezdődött a nektarin és az őszibarack szüreti időszaka. Spanyolország márciustól októberig képes folyamatosan barackot szállítani, a csúcsidőszak is májustól szeptemberig tart.

Összességében 508 ezer tonnára becsülik az idei nektarintermést, 20 százalékkal kevesebbre, mint az előző évi volt.

Ráadásul további kiesést várnak, mert a Covid-19 miatt nincs elég kézimunkaerő a szürethez, nem tudják betakarítani a teljes termést. Noha Spanyolország nem vezetett be szigorú korlátozásokat, úgy becsülik, hogy a munkaerő 40 százaléka kiesik, mert nem engedik be a munkavállalókat az unió területére Marokkóból, Ukrajnából és Fehéroroszországból, akik eddig leszedték a spanyol barackot.

Spanyolország az EU legnagyobb exportőre, Német- Francia- és Olaszországba, valamint Nagy-Britanniába szállítja a legtöbb nektarint és őszibarackot, tavaly több mint 800 ezer tonnát.

Az igény pedig tovább nő, az idén 23 százalékkal többet vennének meg. Összességében a növekvő kereslet és a kézimunkaerő hiánya a nektarin nagykereskedelmi árának több mint 40 százalékos emelkedéséhez vezet. Például a fehér húsú nektarin ára 1,5-ről 2,13 euróra nőtt, a sárga húsúé 1,5-ről 2,15-re.

Fotó: Horváth Csilla
Olaszország a második legnagyobb kajsziexportőr az EU-ban, tavaly több mint 56 ezer tonnát szállított belőle.

Az idei termést az egész Észak-Olaszországot sújtó fagyhullámok károsították, Emilia-Romagnában 90 százalékra teszik a kiesést a tavalyi évhez viszonyítva.

A teljes idei kajszitermést 136 ezer tonnára becsülik Olaszországban, ami 56 százalékkal kevesebb a tavalyi 307 ezer tonnánál.

Ugyanakkor növekvő igényekről számolnak be a kereskedők Európa középső és északi régióiból. A kajszitermesztő gazdák és üzemek komoly nehézségekkel néznek szembe a szedők hiánya miatt. Az idén tehát a kedvezőtlen időjárás, valamint a koronavírus-járvány okozta munkaerőhiány miatt nem lehet tartani az olcsó kajsziárat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.