Back to top

A szalmaköltő galambok

A galambtenyésztők előszeretettel nevezik szalmaköltő galamboknak azokat a galambpárokat, amelyeknél a tojógalambok nem tojnak, vagy ha tojnak is, a tojások terméketlenek. Ha nem avatkozunk közbe, a madarak a terméketlen tojásokon vagy az üres fészken ülve kotlanak.

A szaporulat elmaradása (a reprodukciós teljesítmény csökkenése) különösen az árutermelő húsgalambok tartásakor hátrányos, és veszélyezteti a termelés gazdaságosságát, de kedvezőtlen a verseny- és a díszgalamb-tenyésztés esetében is.

A terméketlenség okai

A szalmaköltő galambok kifejezés még akkor is helytálló, ha tudjuk, hogy a galambok a fészektálba a szalmán kívül szénát és egyéb fészekanyagokat (fenyőtűt, diófalevelet, dohányszárat, apró gallyakat, vadszőlőindát, akáclevélszárat stb.) is hordanak, ezen fékanyagokból akad olyan is, amely a kártevőket is távol tartja.

Ha a tojásban az embriófejlődés nem indul el, annak két fő oka képzelhető el: vagy eleve terméketlen volt a tojás, vagy ugyan termékeny volt, de rosszul kezelték és/vagy szállították.

A tojás terméketlen lehet, ha az egyik vagy mindkét szülő képtelen megfelelő, életképes ivarsejt termelésére. A hímeknél ezt legtöbbször az életkor előrehaladtával tapasztaljuk, és összefügg a hím nemi hormon, a tesztoszteron termelésének csökkenésével. Különösen értékes hímek esetében kísérletet tehetünk mesterséges tesztoszteron-adagolással, vagy szervezetük tesztoszteron termelését is megpróbálhatjuk fokozni – erre alkalmas például a királydinnye kivonata. Próbálkozhatunk természetes antioxidánsokkal (például szerves szelénnel), illetve vitaminok megnövelt adagolásával is, ezek növelik a termékenységet, mivel az ondóminőséget javítják.

Terméketlen tojást adó tojóknál gyakori a fertőzéses eredet, amikor valamilyen kórokozó teszi tönkre a tojó petefészkét, illetve a benne lévő ivarsejteket és ivarsejt-kezdeményeket.

Ezekben az esetekben a párzás megtörténik, a tojás is megépül, de termékeny ivarsejtek híján nem indul meg benne az embrió fejlődése.

A hímekre és a tojókra is jó hatással lehet, ha a párosodás idején javuló kondícióban vannak, amelyet úgy érhetünk el, hogy a párosítás előtti időszakban visszafogottan, de hiánytalan összetevőjű takarmánnyal etetjük őket, és a párosítás előtti napokban megemeljük a fejadagjukat (flushing).

Mindig gondoljunk arra, hogy a tojás belseje is fertőződhet. A tojás megtojása után ugyanis a tojásban kifejlődik a légkamra, ezáltal a tojásban gyenge vákuum keletkezik. Ez a vákuum a tojás héján található, a petevezetőből vagy a környezetből származó különböző kórokozók egy hányadát mintegy beszippantja a tojás belsejébe, de vannak olyan baktériumok is, mint például az oly sok problémát okozó E. coli, vagy a szalmonellák, melyek csillóik segítségével is át tudnak hatolni a tojás héján. A tojásba bármely úton bejutott kórokozók behatolnak a szikhólyagba, és ott ragyogó táptalajra találván, jelentős mértékben elszaporodnak.

Szaporodásuk és anyagcseréjük során különböző toxinokat termelnek, amelyek gyengítik és károsítják az embrió szervezetét.

A tojások terméketlenségére vezethet, ha a galambház túl van zsúfolva, és a hímek a párzás alatt egymást leverik a tojókról. A költőfészken kívül párosodó galamboknál ugyanis a tojóról más hímek előszeretettel lelökik a párját, hogy maguk próbálkozzanak meg a tojó bepárzásával.

A bélsárral szennyeződött tojásoknál is gyakran tapasztalunk kelési problémákat. Egyik leggyakoribb oka, hogy a friss tojásokon ülő szülőkhöz az előző költésből származó fiatalok átjárnak, és a tojásokat ürülékükkel beszennyezik.

A bélsárral szennyezett tojásokat a tenyésztők rendszerint megpróbálják lekaparni, esetleg lemosni.

A tojásra rászáradt bélsár kapargatása azonban sokszor a tojáshéj sérülésével jár, a vízzel feloldott és elkent bélsárból pedig a bélsárban megbújó kórokozók a tojás pórusain keresztül még könnyebben kerülnek bele a tojásba.

Tojásszállítás kölesben

Gyakran szokott gond adódni a tojások szállításával kapcsolatban is. Ekkor ügyeljünk arra, hogy a tojás a szállítás alatt veszít víztartalmából, növekszik a légkamra térfogata, a tojás eltérő szárazanyag-tartalmú alkotórészei között diffúziós folyamatok zajlanak le, amelyeknek következtében a mintegy 12 százalékos szárazanyag-tartalmú fehérjéből a víz részben átdiffundál a nagyobb, 51 százalékos szárazanyag-tartalmú sárgájába.

Szállításra a 3-4 napja ült tojások a legalkalmasabbak, a rázkódást az ilyen tojások aránylag jól elviselik, de az erősebb rázást, rázkódást igyekezzünk elkerülni.

A tojásokat rendszerint vattába csomagolják, ennél jobb módszer azonban, ha egy edénybe kölest öntünk, s ebben helyezzük el óvatosan a tojásokat. Így a szállítás alatt a tojások jobban levegőznek.

A költés ötödik napjától győződhetünk meg a tojások termékenységéről, a tojásnak erős fény felé tartásával. A termékeny tojásnak ebben az időben már jól érzékelhető érhálózata és világosan megmutatkozó légkamrája van. A kotlás megkezdése utáni egy hét elteltével a termékeny tojás fehér mészhéja enyhén megszürkül, a terméketlen tojás esetén a tojáshéj fehér színe megmarad.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Brexit után tovább szigorítja "állatjóléti" törvényét Nagy-Britannia

Nagy-Britannia közölte, hogy a Brexit utáni jóléti terv részeként betiltja a vágásra és hízlalásra szánt élő állatok exportját, megfontolja a libamáj kereskedelem engedélyezését és hivatalosan is érző lényként ismeri el a gerinces állatokat.

A gabonafélék drágulása húzta a felvásárlási árakat áprilisban

Áprilisban 15,5 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel azelőtt; a növénytermesztési és kertészeti termékek árát a gabonafélék és az ipari növények árának emelkedése hajtotta fel, ezek 23,3 százalékkal drágultak tavaly április óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető adatokból.

Lúdágazati körkép - Csökkenő kereslet és termelés

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

Egészséges egerek születtek kozmikus sugárzásnak kitett spermából

Egészséges utódok jöttek a világra csaknem hat éven át nagy mennyiségű kozmikus sugárzásnak kitett egérspermából - számoltak be eredményeikről japán kutatók a Science Advances című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

Funkcionális tojáshelyettesítő növényekből

A zürichi székhelyű EggField olyan helyettesítő termékkel kíván a hagyományos tojás összetevők piacára lépni, amely „nagyon kevés összetevőből áll” és elsősorban arra koncentrál, hogy állagában, funkcionalitásában váltsa ki a tojást.

Négy szuperélelmiszer, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak

Az bogyósoktól egészen a fűszerekig, számos olyan élelmiszer van, melyek gyulladáscsökkentő hatásuk miatt kiemelt helyet érdemelnek a hűtőben idén nyáron.

Több, mint hobbiállat - az alpaka

Házánkban mintegy 3-400 alpakka él, amelyeket nem csak hobbiból tartanak. Van ahol az alpaka látogatókat vonz, míg másutt inkább a gyapját hasznosítják.