Back to top

Újabb uniós könnyítések a borszektornak

Az Európai Bizottság a napokban nyilvánosságra hozta felhatalmazáson alapuló rendeletét, amelynek célja, hogy a korábban hozott rendelet eszköztárát még tovább szélesítse és ezzel hatékonyabb támogatást nyújtson a borszektornak.

Győri Enikő
Fotó: Facebook/Győri Enikő
Győri Enikő, az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris, valamint Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának és a februárban megalakult bor frakcióközi munkacsoportjának tagja május elején hozta nyilvánosságra, hogy a frakcióközi munkacsoport azonnali intézkedések fontosságára hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szőlő- és borágazat támogatásra. Most arról számolt be, hogy a Munkacsoport hét eleji ülésén a Bizottság arról adott tájékoztatást, hogy az eddigi javaslatot a nyomásgyakorlás hatására további elemekkel bővítik, így hatékonyabb segítséghez juthat a szektor.

A határozat kitért a módosítás hátterére is, eszerint

az uniós borpiacot 2019 folyamán sorozatos nehézségek sújtották, a borkészletek a 2009 óta regisztrált legmagasabb szintre emelkedtek, a keresletet pedig a Covid-19-világjárvány következtében tovább csökkentette a világ főbb exportpiacainak bezárása, az összes vendéglátóipari tevékenység felfüggesztése, valamint a szokásos fogyasztók uniós szintű ellátásának ellehetetlenedése.

A helyzet kezelése érdekében már eddig is sor került sürgős átmeneti intézkedésekre, méghozzá egy olyan rendeletcsomag formájában, amely többek között a bor válság esetén történő lepárlásának ideiglenes engedélyezésére (kizárólag ipari, például fertőtlenítési és gyógyszerészeti, illetve energetikai célokra), a bor válsághelyzeti tárolásához nyújtott támogatásra, valamint a borágazatot támogató programokhoz nyújtott uniós támogatás növelésére vonatkozó intézkedéseket tartalmaz. A borágazati támogatási program keretében már rendelkezésre álló zöldszüreti intézkedésre vonatkozó szabályok kiigazításra kerültek, hogy azok figyelembe vegyék a munkaerő korlátozott rendelkezésre állását. Az uniós támogatás növekedése ellenére a nemzeti támogatási program keretében hozott intézkedések esetében – a gyártók által tapasztalt pénzforgalmi problémák miatt – a felhasználási arány az átlagos évekhez képest jóval alacsonyabb volt. Mivel ezen intézkedések célja az uniós borágazat versenyképességének közép- és hosszú távon való megerősítése, az uniós támogatást tovább kell növelni.

A jelenlegi módosítások ideiglenes jellegűek és a következőket tartalmazzák:

- a működési alaphoz 2020-ban nyújtott uniós pénzügyi támogatás nem haladhatja meg a működési alapokhoz való uniós pénzügyi hozzájárulásnak a tagállamok által 2020-ra jóváhagyott összegét, és nem haladhatja meg a ténylegesen felmerült kiadások 70%-át. Ez korábban 50%, majd 60%. volt.

- a bor válság esetén történő lepárlására és a bor válsághelyzeti tárolására irányuló intézkedések kedvezményezettjei számára lehetővé tegyék 100%-os előleg kifizetését.

- a bor válság esetén történő lepárlásához és a válsághelyzeti tároláshoz nyújtott kiegészítő nemzeti kifizetéseknek nem kell megfelelniük az állami támogatásokra vonatkozó szabályoknak.

- növelni kívánják a promócióra, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására, a zöldszüretre, a betakarítási biztosításra, illetve a beruházásokra vonatkozó intézkedések keretében nyújtott uniós hozzájárulást.

- a módosítás 2020. május 4. és e rendelet hatálybalépése között kiválasztott műveletekre történő visszamenőleges hatályú alkalmazásáról rendelkezik.

Fotó: Facebook/Győri Enikő

A rendelet indoklásban többek között az olvasható, hogy

nem várható a helyzet gyors javulása, még akkor sem, ha a vendéglátóipari tevékenységek részben újraindultak az Unióban.

Fotó: Csatlós Norbert
Az éttermek újbóli megnyitása általában a közösségi távolságtartás követelményei mellett történik, ami azt jelenti, hogy az éttermek és bárok nem tudnak ugyanannyi vendéget fogadni, mint a Covid-19-világjárvány kezelésére hozott intézkedések előtt. A vendéglátóipar becslései szerint elképzelhető, hogy az éttermek 30 %-a egyáltalán nem nyit újra. Számos tagállamban még mindig érvényben vannak korlátozások a társas összejövetelek létszámára vonatkozóan, beleértve az olyan magánjellegű ünnepi eseményeket is, mint az esküvők, ahol hagyományosan bort szokás fogyasztani. A közösségi távolságtartás továbbra is ajánlott vagy kötelező, és az emberek nem állnak készen arra, hogy visszatérjenek korábbi társas tevékenységeikhez, mivel a Covid-19-világjárványnak még nincs vége. Következésképpen a korlátozó intézkedések keretében bevezetett egyes szabályok lazítása ellenére a helyzet 2020. júniusában még nem tért vissza a rendes állapotba, és ez valószínűleg továbbra is így lesz.

Győri Enikő hozzátette:

megérte kitartanunk és visszautasítanunk az Európai Bizottság első, a bortermelők koronavírus-járvány alatti megsegítésére tett ajánlatát.

Az éttermek, bárok több hónapos zárvatartása, a vendégfogadás leállása nagyban visszavágta a bortermelők bevételeit. Legfőképp a kis, családi kézben levő vállalkozások szenvedték meg a leállást, hisz ők főként a borturizmusból élnek. Nem hagyhatunk hátra senkit, ezért bízom benne, hogy a friss, kibővített javaslat tényleges megoldást kínál majd a bortermelőink számára.

A visszajelzések pozitívak. Az Európai Minőségi Borok Szövetsége (EFOW) a szektor képviseletében a napokban levélben köszönetet mondott az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának és a Bor Munkacsoportnak a közbenjárásáért és segítségéért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Virágos meglepetés a moziban

A düsseldorfi UFA Palast mozijába főműsoridőben érkező látogatókat szokatlan meglepetés várta: a moziteremben az ülések felén szobanövények foglaltak helyet.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

1500 szőlő- és gyümölcsoltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

A drénezés uniós támogatási lehetőségei

Módosult mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című felhívás, amely immáron lehetővé teszi a felszín alatti dréncsőhálózatok kiépítését. Mindez a fölösleges vízkészletek elvezetését segítheti.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.