Back to top

Feketemunkások ezreit legalizálhatják

Olaszországban egy tavasszal hozott rendelet értelmében lehetőséget kaptak az érintettek, hogy szankciómentesen tereljék legális keretek közé a feketén foglalkoztatottak – nagy százalékban bevándorlók – munkaviszonyát. A rendelet június elsejei hatályba lépése óta közel 70 ezer kérelmet adtak be, abból több mint 8 ezer kötődik a mezőgazdasághoz, beleértve a húsipart is.

Fotó: Ben Kerckx / Pixabay
Az olasz agrárminiszter, Teresa Bellanova elégedett az időközi eredménnyel, és úgy fogalmazott a belügyminisztérium, a szakszervezetek és az agrárszervezetek képviselőivel folytatott megbeszélésen, hogy van ugyan néhány bürokratikus akadály, de az irány jó, és

a több mint nyolcezer beadott kérelem jó motiváció azoknak, akik eddig még nem éltek a lehetőséggel

– számol be róla az Argra Europe híradására hivatkozva a fruchthandel.de portál.

A szakszervezetek már kevésbé vélik egyszerűnek a bürokratikus akadályokat, álláspontjuk szerint a dolgozónkénti 500 eurós kérelmezési díj mellett visszamenőlegesen megfizetendő járulékok meglehetősen nagy akadályt állítanak sokak elé. Nem csoda, hogy a háztartási alkalmazottakat és a gondozókat lényegesen nagyobb arányban legalizálták, mint a mezőgazdasági idénymunkásokat, hiszen

egy-két dolgozó után még csak-csak meg lehet fizetni a díjakat, de tizenöt vagy több után már egészen más a helyzet

– fogalmazott Andrea Cucello, a CISL szakszervezet főtitkára. A szakszervezet emiatt már többször kérte, hogy legyen lehetőség egyfajta „csoportos kedvezményre”, azaz ha több dolgozót jelentenek be, akkor csökkentett mértékű szociális járulékot kelljen utólag megfizetni.

Mindenesetre a legalizálást lehetősévé tevő döntést ők is üdvözlik, mert a – többnyire afrikai – bevándorlók egy részének legalább esélyt ad a normálisabb életre.

A kérelembeadási határidőt közben a nagy sikerre való tekintettel augusztus 15-re változtatták az eredeti, július végi dátumról, az agrárminiszter pedig bejelentette, hogy a következő három évben évente 6000 mezőgazdasági dolgozót fogadhat az ország az EU-n kívülről – írja a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Málnatermesztés napelemekkel

Egy kísérleti tanulmány szerint a napelemek alatti klíma stabilabb, mint a hagyományos fóliasátrakban.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Minden második magyar cégnél megmaradt a home office lehetősége

A veszélyhelyzet idején a magyarországi cégek 33 százalékánál az alkalmazottak heti 5 napot dolgoztak otthonról, 16 százalékuknál 3-4 napos, 7 százalékuknál pedig 1-2 napos távoli munkavégzést rendeltek el; minél nagyobb egy cég, annál magasabb volt a folyamatos távmunka aránya - derül ki a Profession.hu felméréséből, amit az MTI-nek juttattak el.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások

Alaptalanok a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy többlépcsős leépítés következhet a Tescónál - reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.