Back to top

Már paprikán is kimutatták a paradicsom barna termésráncosodás vírust

Januárban az olaszországi Ragusa tartományban üvegházban termesztett piros kaliforniai paprika 85 százalékán észleltek a a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) tüneteihez hasonlókat. A vizsgálatok megerősítették a kórokozó jelenlétét.

A kép csak illusztráció
A fiatal leveleken enyhe mozaikosodás és sárgulás látszott, az erek elvékonyodtak, a szár elszíneződött, erős nekrotikus foltok jelentek meg a másodlagos elágazódásoknál, valamint részleges elhalás a vegetatív csúcson. A terméseken pedig csíkozottság, foltok és torzulás mutatkozott

Az üvegházban előző évben paradicsomot hajtattak, amelyet erősen fertőzött a ToBRFV,

hangsúlyozták a kutatók, akik 15 beteg és 15 tünetmentes paprikatövet gyűjtöttek össze, hogy többet megtudjanak a fertőzésről. A mintákat megvizsgálták, hogy kimutatható-e rajtuk az uborkamozaik vírus (CMV), a paradicsom foltos hervadás vírus (TSWV) és a ToBRFV. 

A genetikai szekvenálás és a valós idejű PCR-teszt megerősítette, hogy a paprika növényeken észlelt tüneteket a  ToBRFV okozta.

A vírust először 2018 végén azonosították paradicsomon Szicíliában. Ez az első alkalom azonban, hogy paprikán is fertőzött.

A szicíliai zöldség-gyümölcspiac majdnem 70 százalékát adja a paradicsom és a paprika. A ToBRFV, terjedésének megakadályozására ezért komoly intézkedéseket tesznek, ( A fertőzésről márciusban  New Disease Reportban beszámoltak a kutatók.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Alternatív megoldások a gyomszabályozásban

A szőlőültetvények, mint állókultúrák gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még akkor sem, ha a gyomirtó szerek használata általános. A fenntartható termesztésben a kemikáliák nem megengedettek, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.

Mi lesz veled, ürge?

Az ember nem is gondolná, hogy napjainkra fokozott törvényi oltalom érvényes az ürgére. Ennek a kisemlős-fajnak a pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft, pedig pár évtizede még tűzzel-vassal irtották országszerte. A faj 1982-től vált védetté, 2014 óta viszont már fokozottan védettnek nyilvánították.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.