Back to top

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Dr. Markus Strauß már 2015-től dolgozik azon, hogy megvalósítsa különleges elképzelését : ehető, vadon élő növényekből fog parkokat létrehozni Németország szerte. A cél eléréséhez létrehozta az "Ehető vadnövények parkja" alapítványt. 

A fajokban gazdag környezetet, amelyek kialakításukban az adott hely természetes körülményeihez igazodik, úgy hozza létre, hogy azok a lehető legváltozatosabbak legyenek.

A park funkcionális elemei között ligetek és sövények, rétek, bogyós növények, gyógy-, és fűszernövény kert, kisebb , foltokban elhelyezett gyümölcskertek és vizes élőhelyek is megtalálhatóak, és ezek harmonikus kölcsönhatást eredményeznek fajban gazdag biotóp és az idilli rekreációs táj között.

Vadon termő ehető húsos som
Fotó: www.pixabay.com
Mivel a növényfajok kiválasztása és a beültetések kialakítása során a lehető legnagyobb természetességre törekszik, a növények ápolására  és a park karbantartásra lényegesen kevesebb figyelmet kell fordítani a hagyományos parkokhoz vagy mezőgazdasági területekhez képest. Emellett a lakosság számára  ingyenes gyűjthető és fogyasztható vadon élő gyümölcsöket, ehető virágokat és leveleket, bogyókat, diófélék, gombákat biztosít. 

Az alsó-szászországi Bad Pyrmontban megvalósított kert összesen 42 hektár lesz amellyel a helyi történelmi és műemléki védettség alatt álló Bergparkot egészítik kis. A teljes parkból jelenleg egy három kilométeres kör alakú sétány látogatható, de a munkák befejezése után a teljes park látogatható lesz, amelyben a növények kóstolgatása kifejezetten megengedett.  

Hasonló koncepciójú kertet adtak át 2018-ban a bajor Kemnath-Waldeckben, és a tervek szerint Mönchengladbachban 2021 tavaszán valósítják meg a következő ehető vadnövényekkel beültetett parkot. A következő években azonban Németország számos településén fognak hasonló kerteket kialakítani. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.

Kutatók értékelték a tőzegmentes kertészet fejlődési irányát

A Coventry Egyetem egy kimutatást készített arról, hogy az Egyesült Királyság kertészeti tevékenysége milyen eredményeket tud felmutatni a tőzegmentes növénytermesztés területén. A brit kormány évek óta elkötelezett a tőzegfelhasználás csökkentése mellett.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

Alkotói természet, természetben alkotás

Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

Az év utolsó hónapjának növénye: a pálmaliliom

A Holland Virágiroda a Yuccát, másnéven pálmaliliomot választotta december hónap növényének. A következő évtől a Virágiroda szakít a sok éves hagyománnyal, többé nem havonta fogja megnevezni a célzott reklámkampánnyal támogatott növényeket, hanem szezononként állít össze trend kollekciókat.

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az első ütemben vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák. Eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.