Back to top

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Dr. Markus Strauß már 2015-től dolgozik azon, hogy megvalósítsa különleges elképzelését : ehető, vadon élő növényekből fog parkokat létrehozni Németország szerte. A cél eléréséhez létrehozta az "Ehető vadnövények parkja" alapítványt. 

A fajokban gazdag környezetet, amelyek kialakításukban az adott hely természetes körülményeihez igazodik, úgy hozza létre, hogy azok a lehető legváltozatosabbak legyenek.

A park funkcionális elemei között ligetek és sövények, rétek, bogyós növények, gyógy-, és fűszernövény kert, kisebb , foltokban elhelyezett gyümölcskertek és vizes élőhelyek is megtalálhatóak, és ezek harmonikus kölcsönhatást eredményeznek fajban gazdag biotóp és az idilli rekreációs táj között.

Vadon termő ehető húsos som
Fotó: www.pixabay.com
Mivel a növényfajok kiválasztása és a beültetések kialakítása során a lehető legnagyobb természetességre törekszik, a növények ápolására  és a park karbantartásra lényegesen kevesebb figyelmet kell fordítani a hagyományos parkokhoz vagy mezőgazdasági területekhez képest. Emellett a lakosság számára  ingyenes gyűjthető és fogyasztható vadon élő gyümölcsöket, ehető virágokat és leveleket, bogyókat, diófélék, gombákat biztosít. 

Az alsó-szászországi Bad Pyrmontban megvalósított kert összesen 42 hektár lesz amellyel a helyi történelmi és műemléki védettség alatt álló Bergparkot egészítik kis. A teljes parkból jelenleg egy három kilométeres kör alakú sétány látogatható, de a munkák befejezése után a teljes park látogatható lesz, amelyben a növények kóstolgatása kifejezetten megengedett.  

Hasonló koncepciójú kertet adtak át 2018-ban a bajor Kemnath-Waldeckben, és a tervek szerint Mönchengladbachban 2021 tavaszán valósítják meg a következő ehető vadnövényekkel beültetett parkot. A következő években azonban Németország számos településén fognak hasonló kerteket kialakítani. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

Alirét vadászház

A Balaton déli partján, Siófok közelében fekszik a nemrégiben felújított Alirét Vadászház. A dombvidéki erdőktől ölelt völgyben meghúzódó elegáns szálláshelyet a SEFAG Zrt. üzemelteti.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Mit tegyünk vagy ne tegyünk medvetalálkozásokkor?

Országszerte egyre több helyről érkeznek hírek medveészlelésről. Bercel, Petőfibánya, Budapest XII. kerület, lehetne folytatni a sort, legutóbb például erdőjárók ismét medvét láttak a Mátrában. Nos, ahogy a székely mondás tartja: „A medve nem játék” – és tényleg nem az. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park összeállított listát, hogy miként viselkedjünk, ha medvével találkozunk.

Forró augusztusért fohászkodnak a gazdák

A koráb­biaknál kisebb lendülettel indult a hazai görögdinnyeszezon és -export is. A termelők abban bíznak, hogy az el­ma­radó utazások miatt a németek több dinnyét esznek majd otthon, így nőhet a kivitel, egyúttal pedig itthon sem zuhannak a mélybe az árak.