Back to top

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

A kukorica több mindenre jó, mint gondolnánk...
Fotó: wikipedia
A kukorica Amerikából érkezett kontinensünkre, és az ottani őslakosok nagyon sokféle képen hasznosították. A mexikói indiánoknak még a temetkezési rituáléjában is szerepet kapott e növény, ami gyakorlatilag egy nagyra nőtt egynyári fűféle...

A spanyolok csöves gabonának nevezték el a a kukoricát, de csak a török hódítók közvetítésével, a XVII. században került hazánkba, ahol első neve törökbúza, a másik, helyenként ma is használatos neve tengeri lett, ami távoli származására utal.

A kukoricát főként emberi táplálékként és állatok takarmányozására használjuk, de keményítő tartalmából üzemanyag, a bio-etanol is készül. Annak ellenére, hogy mennyire sokrétűen felhasználható növény, a konyhában nem túl változatosan készítjük el. Magas a kalcium, kálium, vas, foszfor, magnézium, rost, fehérje, szénhidrát, keményítő, tartalma. A-, C-, B1-, B5-, B6-, és E-vitamint, szerves sót, ezenkívül karotint, keményítőt is tartalmaz. Jelentős a tápértéke, sok energiát szolgáltat amellett, hogy ízletes.

Rost tartalma miatt serkenti a bélműködést. A pattogatott kukorica fogyasztása savlekötő hatású így refluxos betegek tüneti kezelésére alkalmas.

Segít a fogszuvasodás megelőzésében is. A kukorica B1 vitamint tartalma miatt a jó hatással van a közérzetünkre, javítja a szervezetünk stresszel kapcsolatos ellenálló képességét.

A népi gyógyászat a kukoricabajuszt – a szárított bibeszálat – használta, mely szaponint, cseranyagot, karvakrol tartalmú illóolajat, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, keserű glikozidát, flavonoidokat, káliumsókat tartalmaz.

A buroklevelek alatti bibeszálak alkalmasak gyógyteának
A kukoricabajusz teát belsőleg húgyúti problémák (vesekő, vesehomok, hólyaghurut, húgyúti gyulladások) megelőzésére, valamint köszvényre, cukorbajra, ödémára alkalmazzák, de gyakori alkotórésze a fogyasztó-tea keverékeknek, mert enyhe vizelethajtó hatású. Köhögés ellen a bajuszt gyakorta a kukoricaszemmel együtt főzték meg, és szüredékét cukorral, vagy mézzel ízesítették, majd forrón adták a betegnek.

A kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatással segítették régen a gennyes sebek gyógyulását. A népi gyógyászat kutatói leírták, hogy korábban a kukorica hajszálgyökereit is használták koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák.

A kukorica bajuszt július végén, augusztusban gyűjthetjük. A buroklevelek takarásában lévő, belső, egészséges, sárgászöld színű szálak a gyógyászati szempontból értékes részek.

A kukoricacsöveket takaró buroklevélből kiálló részeit ne használjuk a bajusznak, mert ezek porosak, esetenként penésszel fertőzöttek lehetnek. Sötét meleg helyen hamar megszáradnak a bibeszálak és tea készülhet belőlük. Egyszerűen elkészíthető: 3 dl vizet felforralunk, 2 evőkanál szárított kukoricabajuszt teszünk a forrásban lévő vízbe. 1-2 percig még főzzük, majd leszűrve, esetleg mézzel ízesítve fogyasztjuk.

A zsenge kukoricából és a kukorica lisztből is könnyen készülhet pár finomság a konyhában.

Sokféle étel alapanyaga a kukorica
Kukoricafőzelék

Hozzávalók: 50 dkg-os kukoricakonzerv, vagy 1 csomag fagyasztott „tejes” kukorica, vaj, 1 evőkanál liszt, 1-2 dl tej, tejszín, só, őrölt fehér bors, csokor petrezselyem.
A konzervkukoricát leszűrjük, vajon megforrósítjuk, erős lángon zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, és annyi tejjel engedjük fel, sűrű mártás legyen. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, tejszínnel gazdagítva tálaljuk. A tálon meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel is. 

Kukoricamálé

Hozzávalók: 25 dkg kukoricaliszt, 2 kanál zsír, 0,5 liter aludttej, só.
Az aludttejbe belekeverjük a kukoricalisztet, zsírt és a sót. A masszának sűrűbbnek kell lennie, mint a palacsintatésztának. A tepsit jól kizsírozzuk, egy centiméter vékonyan beleöntjük a masszát és megsütjük. Melegen tálaljuk, ízlés szerint tepertővel.

Kelt kukoricaamálé

Hozzávalók: 50 dkg kukoricaliszt, 5 dkg élesztő, 5 dkg zsír, 5 dl tej, só.
A tejbe belekeverjük a kukoricalisztet, élesztőt, zsírt és sót. A masszának sűrűbbnek kell lennie, mint a palacsintatésztának. Ha megkelt a massza, tepsibe öntjük és megsütjük.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.

Natúrkertek kaptak kitüntetést

A „Természetes kert - Virágzó Bajorország ” kampány keretében díjjal jutalmazták azokat a kerteket, amelyeket különlegesen természetes módon ápolnak. 2018 óta 250 kert kapott elismerést.

Feltöltődhettek a talajok nedvességgel

A múlt szombaton átvonult hidegfront a lehűléssel együtt egy csapadékos időszakot is elindított. A talaj felszín közeli rétegei országszerte átnedvesedtek, így a repce a szezon kezdeti nehézségek után regenerálódhat és az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is már kedvezőek a talajnedvességi viszonyok. Az előttünk álló napokban az eddigieknél melegebb, de változékony időjárás várható.

A dió gyógyhatása és különleges felhasználása

A diónak leginkább a magjával találkozunk a konyhában, ennek ellenére számos más gyógyhatású része is van a növénynek. A népi gyógyászat sok mindenre használta ám napjainkban inkább külsőleg érdemes kipróbálni. A konyhában sok rendhagyó étel is készülhet belőle: diótej, diófasírt, diósült. Darálva, főzve almalekvárral házasítva még diólekvár is készíthető...

Emelkedett a búza és a kukorica ára szeptemberben

A tavalyinál 10 százalékkal magasabb áron, tonnánként átlagosan 55 200 forintért kereskedtek az étkezési búzával Magyarországon szeptember harmadik hetében – közölte az áfa és szállítási költség nélküli termelői árat a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet a Világgazdasággal. Az árak a nemzetközi piacon is emelkedtek.

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

Csírazöldség, mikrozöldség: hamarosan indul a szezon...

Viszonylag új divatnak tűnik, ám már az 1980-as években létezett a módszer: az igen hasznos a mikrozöldségek termesztése és fogyasztása. Leginkább a csírazöldségekhez hasonlíthatók, csak azoknál nagyobb, továbbnevelt növényekről van szó, melyeket egyszerűen otthon is létrehozhatunk. A szabadföldi zöldségek szezonjának elmúltával sokan kezdenek otthoni csíráztatásba...

Szibériában épít gigaüzemet az amerikai PepsiCo

A járványhelyzet okozta krízis dacára nagy fába vágta fejszéjét az amerikai élelmiszeripari cégóriás, a PepsiCo: mintegy 50 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárból építik meg legújabb üzemüket, méghozzá a szibériai Novoszibirszkben. A beruházás a tervek szerint nagy lendületet ad majd a térség burgonyatermesztő ágazatának.