Back to top

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Simai Krisztián (Kisújszállás)

Simai Krisztián (Kisújszállás):

- Az oxálsav glicerines oldatát söralátét papírral felitatva, vagyis egy gliceroxhoz hasonló tartóshordozót készítek. Fontos tudni, hogy ez egy komplex atka elleni védekezési stratégia eleme (késő őszi, téli zárókezelés, tavaszi atkagyérítés stb.) vagyis önmagában az atka ellen ez a nyári kezelés nem elég. A módszert az On-Farm kutatási programban teszteltük, így az ottani tapasztalatokra alapozom a használatát.

Én az 1 kg oxálsav, 1 liter glicerin kombót használom, de a 60 dkg oxálsav, 1kg glicerin is tökéletesen megfelel, hiszen arányaiban mondhatjuk, hogy közel egy receptúráról beszélünk.

Glicerint 60 fokra melegítjük, hozzáadjuk az oxálsavat, (ez le fogja hűteni, ezért folyamatos kevergetés mellett vissza kell melegíteni,) amikor víztisztává válik az elegy, akkor ráöntjük az 1,5-2 cm széles, 1,5 mm vastag papírcsíkokra. A csíkokat végül le kell szárítani, és mehet a kaptárba, nálam legalább 3 hétre. Fontos, hogy védőfelszerelésként gumikesztyűt mindenképp használjunk, álarc használatára csak szublimáláskor van szükség. Használata gyors, egyszerű, hiszen egy-egy családvizsgálat alkalmával el lehet végezni a behelyezést, és a kivételt is.

Blasinszky Zsolt (Szeged):

Blasinszky Zsolt (Szeged)

- Néhány készítmény megszűnt az utóbbi időben, illetve kiderült róluk, hogy vagy mérgezi a méheket, vagy nincs elég hatóanyag benne az atkák ellen és ahogy a méhészekkel beszélek, úgy látom, ez okoz némi káoszt, főleg a nyári atkaírtásban.

Mi napraforgó után tartós hordozón, amikor már nem pergetünk, az otthoni állományon lámpabélen amitrázt használunk, nekünk az jött be a leginkább.

A vándorállományon pedig szintén amitrázt, amit viszont furettóval viszünk be sorozatban négy-öt naponként. Utána augusztus végén, szeptemberben Checkmite-ot teszünk be az előírásnak megfelelően 5 hétig, ami ugye szintén egy tartós hordozó és ami egy kumafosz alapú szer. Tapasztalataink alapján nagyon jól írtja az atkát. Korábban zárókezeléshez télen Destruktort használtunk, de a hatóanyag problémák miatt ez a szer megszűnt és idén a helyette bevezetett szert szeretnénk majd használni. De mindenképp szeretnénk a zárókezelésnél kipróbálni jövőre az oxálsavcsurgatást.     

A további válaszokat (Varró Levente, Neumann György, Kovács Attila) a Méhészet 8. számában olvashatja el.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vizes élőhelyek szorgos fenntartói

Egykor 100 ezernél is több magyar házi bivaly élt az országban, a mezőgazdaság gépesítése azonban fordulópontot eredményezett, s a rendkívüli igavonó erejéről ismert fajta szinte teljesen eltűnt a magyar vidékről. Hogy a hazai populáció mérete idővel növekedésnek indult, az jórészt a bivalyok egy másik ismérvének, a vizes élőhelyek iránti „lelkesedésének” köszönhető.

Méhészet - Ha jön a medve…

A nagyragadozók állományai változó mértékben ugyan, de növekvő tendenciát mutatnak Európa-szerte. A medvék védettek, de jelenlétük valós problémákat okozhat egy-egy érdekcsoport, így például a méhészek számára. A kártételek megelőzése együttműködést kíván a gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek között.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Vissza a természethez - Biológiai növényvédelem a Dobay Kertészetben

A hazai dísznövénykertészetek közül a Dobay Kertészet az elsők közt alkalmazta sikerrel a biológiai növényvédelmet. A hódmezővásárhely-kopáncsi termesztőtelepükön szeptember elején tartott fajtabemutatón Dobay Imre tulajdonos a fajták ismertetése mellett beszámolt a biológiai növényvédelemben szerzett tapasztalataikról is.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.