Back to top

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

A kakukkfű a Földközi-tenger keleti partvidékéről származó, 20-40 cm magasra növő, vadon is előforduló évelő félcserje. Első ránézésre nem is gondolnánk ezt, méretéből és párnás megjelenéséből adódóan. Szerteágazó szára azonban elfásodik, és tavaszonként ebből hajt ki, akárcsak a jóval nagyobb termetű cserjék, csak ő kicsiben.

Kevés is elég belőle

Leveleit frissen vagy szárítva használjuk kis mennyiségben, kolbász, pástétom, hús-, burgonya-, és zöldségfélék, levesek és mártások, valamint pizza ízesítésére. A francia konyha tipikus fűszere. Sok zöldfűszertől eltérően belefőzhető az ételbe.

Fogyasztható forrázatként tea formában, de készülhet belőle szirup vagy szörp is. Jellegzetes és erős íze miatt ezekből nagyon kis mennyiség is elég limonádék vagy más gyógyteák ízesítéséhez. A szirup konyhai felhasználása mellett hígítatlanul felső légúti megbetegedések kezelésére is alkalmas.

Napjainkban a fűszerekre elsősorban mint ételeink ízesítőjére gondolunk, ám elődeink nem csak a gasztro-élmény fokozása miatt fűszereztek. Mindig nagy szerepet játszott, hogy e növények segítsék az emésztést, és az sem volt hátrány, ha antimikrobás hatással rendelkeztek, hiszen ez gátolta az étel korai megromlását. A kakukkfüvek mindhárom szempontból megállják a helyüket. Gyűjtésük a virágzás előtt és alatt ajánlott, mert olyankor a legfűszeresebb az aromájuk. Nagyon jól tartósíthatók ecetben és olajban is. A fiatal növények még zsenge szárai is felapríthatók és használhatók fűszerezésre, az idősebb, elfásodott szárról pedig húzzuk le a leveleket, így használjuk fel. A kakukkfű a lakásban hűvös, napos helyen egy-két hétig tartható frissen a felhasználásig, mérsékelt öntözés mellett.

Vadon is él hazánkban a mezei kakukkfű, száraz réteken, mészkőhegységekben

Köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő

A kakukkfű drogja a megszárított herba, azaz a virágos hajtás, amely nem tartalmazza az alsóbb elfásodó részeket. A vadon begyűjthető Thymus serpyllum, vagy mezei kakukkfű több faj gyűjtőneve, melyeket alig lehet megkülönböztetni egymástól. De kerti változatai is szép számmal vannak, melyek íze, hatóanyag-tartalma vagy megjelenése eltérő, és sok díszváltozata is kialakult.

Serkenti az emésztést, teaként mézzel fogyasztva enyhíti a köhögést és a torokfájást.

Tömött növekedésű kerti fajta
A kakukkfű-illóolajat vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1-3%-os hozammal.

Az illóolaj lehet színtelen, halványsárga vagy vöröses színű. Illata nagyon jellegzetes, markáns, fűszeres, a fenolos alkotórésznek (timolnak) köszönhetően, amelyből 30-50%-ot tartalmaz az illóolaj.

Másik jelentős hatóanyaga a karvakrol, ebből 65-70% van az illóolajban. A Magyar Gyógyszerkönyv szerint a kakukkfű olaja erős antimikrobiális, szagtalanító, bőrvörösítő, gyulladáscsökkentő, általános erősítő, köhögéscsillapító és a hörgők görcsét oldó hatású. A kakukkfűolaj alkalmazásának főbb területei: különböző eredetű légúti-, bőr- és húgyúti fertőzések; köhögéssel járó krónikus légzőszervi bántalmak, szájüregi gyulladások, emésztőrend­szeri panaszok, valamint a mozgásszervek gyulladással és fájdalommal járó megbetegedései. A bőr gombás vagy bakteriális eredetű fertőzéseinek kezelésére kivonatok, ecsetelők, vagy kenőcsök formájában használható. Légzőszervi megbetegedések esetén inhaláló szerek, légzéskönnyítő hatású gyógyfürdők és mellkasi bedörzsölők, krémek, valamint orrkenőcsök egyik fő alkotórészeként is felhasználható. A szájüregben zajló kedvezőtlen folyamatok kezelésére ajánlott szájvizek, öblögetőszerek és ecsetelők egyik lehetséges és hatékony alkotórésze. Reumás és más eredetű, fájdalommal járó megbetegedések esetén bedörzsölőszerek, masszázs-, és fürdőolajok, illetve krémek értékes hatóanyaga.

Belsőleg húgyúti fertőzések orvoslására és emésztésjavító teakeverékekben hasznosítják sokoldalú és kedvező hatásait.

A kerti kakukk­fű illóolaja nem toxikus, a bőrt közepes mértékben irritálja (főként a nyálkahártyát irritáló tulajdonsága van), ám sok illóolajtól eltérően fényérzékenyítő és fototoxikus hatása nincs. Vírusölő hatása is ismert és jelentős.

Fajai, változatai és tartásuk

A citromillatú kakukkfű sokféle levélszínben kapható
Kertben, cserépben könnyen tartható többségük, és hazánk teleit is elviselik. Mindenképp tűző napot igényelnek. A talajjal szemben nem igényesek, a kevés tápanyagtartalommal rendelkező rosszabb minőségű talajokon is megélnek, valamint a szárazságot is jól tűrik. Termesztésben, ha jelentősebb hozamot szeretnénk elérni, akkor meghálálják a jó minőségű talajt és a rendszeres öntözést. Az, hogy egy növény tág tűrésű, nem jelenti azt hogy e szélsőséges viszonyokat szereti, hanem csak azt, hogy képes elviselni. (Mint a kamilla, amit sokszor látunk szikes területeken, mert elviseli a talaj magas sótartalmát, de egyáltalán nem ragaszkodik hozzá, sőt jobb minőségű talajon sokkal jobb a hozama.)

Könnyen nevelhető akár cserépben is (a képen köményillatú kakukkfű)
A citromillatú kakukkfű, a Thymus citriodorus több változattal rendelkezik, van aranyszínű levélszegélyű tarka, fehértarka, sőt sárgás levelű változata is.

Emellett álló és kúszó formája is létezik e fajnak. Ennél a növénynél a citromos illat elnyomja a kakukkfüvekre jellemző timolos aromát.

A narancsillatú kakukkfű, a Thymus fragrantissimus szintén a kakukkfüvektől szokatlan illatával, és szép ezüstös leveleivel tűnik ki a sorból.

A Thymus herba-barona a köményillatú kakukkfű. A vad vagy mezei kakukkfüvekről már volt szó, ez a Thymus serpyllum is nagyon jól mutat kertben is. Kimondottan kerti változata a kakukkfüveknek a Thymus vulgaris, amely számos fajtával rendelkezik a termesztési céltól függően, dísz- vagy haszon célokra is nemesítették.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.

Natúrkertek kaptak kitüntetést

A „Természetes kert - Virágzó Bajorország ” kampány keretében díjjal jutalmazták azokat a kerteket, amelyeket különlegesen természetes módon ápolnak. 2018 óta 250 kert kapott elismerést.

A dió gyógyhatása és különleges felhasználása

A diónak leginkább a magjával találkozunk a konyhában, ennek ellenére számos más gyógyhatású része is van a növénynek. A népi gyógyászat sok mindenre használta ám napjainkban inkább külsőleg érdemes kipróbálni. A konyhában sok rendhagyó étel is készülhet belőle: diótej, diófasírt, diósült. Darálva, főzve almalekvárral házasítva még diólekvár is készíthető...

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

Csírazöldség, mikrozöldség: hamarosan indul a szezon...

Viszonylag új divatnak tűnik, ám már az 1980-as években létezett a módszer: az igen hasznos a mikrozöldségek termesztése és fogyasztása. Leginkább a csírazöldségekhez hasonlíthatók, csak azoknál nagyobb, továbbnevelt növényekről van szó, melyeket egyszerűen otthon is létrehozhatunk. A szabadföldi zöldségek szezonjának elmúltával sokan kezdenek otthoni csíráztatásba...

Szibériában épít gigaüzemet az amerikai PepsiCo

A járványhelyzet okozta krízis dacára nagy fába vágta fejszéjét az amerikai élelmiszeripari cégóriás, a PepsiCo: mintegy 50 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárból építik meg legújabb üzemüket, méghozzá a szibériai Novoszibirszkben. A beruházás a tervek szerint nagy lendületet ad majd a térség burgonyatermesztő ágazatának.

A fehérborok már a pincékben forrnak

A borvidékekről a szürettel kapcsolatban fennakadásról, zavarról nem érkezett hír. A tavalyihoz képest minden borvidéken később kezdődött a betakarítás. Mennyiség tekintetében a szárazság némileg érezteti hatását, a korai illetve a fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalék terméskiesést jegyeznek.

Áttelelők veteményezése

Bár az ősz a zöldségfajok nagy részénél a termények betakarításának az időszaka, sokukat augusztus végétől október végéig (esetleg november közepéig) már vetjük vagy ültetjük a következő évi terméshez. Az őszi vetés célja elsősorban a következő tavaszi-nyári korai szedés lehetősége, vagy az, hogy a hosszú tenyészidejű növények jobb terméshozamot érjenek el.