Back to top

Ugyanaz, de mégis különböző - Környezetbarát élesztőszármazék mikrogranulátumok

Az élesztőszármazékok főként táplálkozási és aromás tulajdonságaik miatt kerülnek forgalomba az élelmiszeripar és az egészségügy szegmenseiben, valamint a mikroorganizmusok növekedését elősegítő anyagként.

Négy családba osztják őket: inaktivált élesztők, élesztő-autolizátumok, élesztőkivonatok és élesztőhéjak. Ebben az évben gondosan és alaposan megvizsgáltuk a borélesztő-származékok kínálatát annak érdekében, hogy felhasználóbarátabb formát érjünk el, és ennek lettek az eredményei az E2U™ címkével ellátott termékek.

Ezt a minőségcímkét a Fermentis néhány évvel ezelőtt hozta létre, és az így jelölt termékek egyre több pincészethez gyorsan eljutnak, mivel ezáltal a borászok időt és energiát takaríthatnak meg.

Ez a címke egyszerűséget képvisel a felhasználók számára, de a termékeknek komoly vizsgálatokon kell átesniük, hogy megszerezzék ezt a minőségi jelölést. Számos elemzésnek vetik alá őket négy alapvető kritérium validálására: hatékonyság, egyszerűség, biztonság és fenntarthatóság. Ezen típusú termékek azért jelentősek, mert pozitívan hatnak mind a környezetre, mind a cég költségeire, valamint a felhasználók egészségére.

Mik is azok a mikrogranulátumok?

A mikrogranuláció alapvetően egy új porformátum, amely felváltja az előző, nagyon finom porformátumot. Ez az új formátum úgy néz ki, mint a por mikroegyesítése, míg az előző inkább egy finom por.

A por a Fermentis kutatóosztályától az „Easy 2 Use” (E2U™) elismerést kapja, ha porossága gyenge és diszpergálhatósága magas.

Szabad szemmel láthatatlan, de ez az új formátum nagy különbséget jelent!

Milyen előnyei vannak ennek az új formátumnak?

A por formátumát olyan részecskék jellemzik, amelyek szuszpenzióban maradhatnak a levegőben. Ezt a jelenséget „poros hatásnak” nevezzük. Ez a hatás kellemetlenséget okoz a használat során, részecskék belégzésének kockázatával, termékveszteséggel jár a csomagolás felnyitásakor és a folyadékban való rossz diszpergálhatósággal párosul.

A mikrogranulátum viszont kevés csomót képez a folyadék felületén.

A szemcsék sűrűsége, amely nagyobb, mint a finom poré, segíti a folyadék gyorsabb behatolását. A mikroaggregátumok porozitása szintén megkönnyíti a folyadék belépését az üregbe és növeli a termék higroszkóposságát.

Hogyan kerül előállításra a mikrogranulátum?

A mikrogranulátum formátum pontos specifikációk és számos prototípusfejlesztés eredménye. Számos folyékony terméket vetettek alá különböző porlasztva szárításnak annak érdekében, hogy különböző részecskeméreteket érjenek el. Mindegyiket laboratóriumban tesztelték (PowderStudioTM) annak érdekében, hogy validálják azt a formát, amely a legjobb felhasználói élményt nyújtja, és fenntartja, vagy akár javítja a termék teljesítményét.

Az „Easy 2 Use” kifejezés a könnyű kezelhetőségre, a rehidratáció nélküli élesztő-felhasználásra utal.

Könnyebb erjesztés

Az E2UTM tanúsítással és címkével rendelkező aktív száraz élesztők első jellemzője az, hogy már nem kell újrahidratálni őket a beoltás előtt. Közvetlenül a mustba tehetőek, az erjedés minősége nem változik.

Mindegyik törzset több mint egy éven át tesztelték annak igazolására, hogy rehidráció nélkül elérjék az összes várt eredményt: erjesztési teljesítményt, ízek és aromák létrehozását, a szín és az alkohol kívánt mértékét.

Akár rehidratál a borász, akár nem, már nem hatékonyság, hanem preferencia kérdése. Bárhogy is dönt, az E2UTM lehetőséget ad a fermentációs fázis leegyszerűsítésére.

Kevesebb víz- és energiafogyasztás

Ha az aktív száraz élesztők összes felhasználója (azaz a borászok 75%-a) úgy döntene, hogy nem rehidratál, 600 000 hl víz megtakarítható lehetne évente. Ez a mennyiség az Egyesült Államok egy négyfős családjának éves vízellátását jelenti 162 éven át, Franciaországban 274 évig, Latin-Amerikában pedig 548 évig.

Továbbá ez energia-megtakarítást is eredményezne, mivel már nem lenne szükséges a rehidrációs víz melegítése, ami még a mai napig többnyire bevett gyakorlat.

E tekintetben az E2UTM termékek használata kevesebb villamos energia vagy gáz felhasználását és kevesebb szén-dioxid kibocsátását jelentené, pontosan évi 240 tonna lenne a csökkenés. Ugyanezzel a céllal, tehát az energiafogyasztás csökkentése érdekében a szobahőmérsékleten történő tárolás a jövőben szintén prioritást élvez.

Akik már kipróbálták - Alison Rodriguez borász (Hess családi birtok, Kalifornia)

Csökkenő szennyezés

Becslések szerint évente több tíz tonna tiszta mosószer kerül felhasználásra a 2,15 millió borászati élesztő előkészítéséhez szükséges berendezések megtisztításához. A mosószerek biológiailag nagyon nehezen bonthatóak le, és hosszú ideig aktívak maradnak. A csatornába engedve a környezetbe kerülnek a vízfolyásokon és szivárgáson keresztül, szennyezve ezáltal a folyókat, károsítva a vízinövényeket és -állatokat. Ezért a mosószer használatának bármilyen korlátozása pozitív hatást jelent.

Sok borász megkönnyebbült, hiszen a munka könnyebb és nagyobb biztonságot jelent a munkavállalók és a bortermelő család számára.

Nagyobb biztonság és kényelem

Az elmúlt években a Fermentis számos laboratóriummal együttműködve foglalkozik a felhasználás közbeni élesztőrészecske-belégzés problémájával; kezdetben a saját gyáraiban dolgozó alkalmazottai, de természetesen az ügyfelei miatt is.

A cég mindig is elkötelezett volt a termékeit használók maximális biztonsága iránt, ezért számos megoldás merült fel e kutatás során: a mikrogranulátum-megoldások, úgymint a Spring’FinerTM kezelőanyag és folyékony alapú termék, mint az erjedésaktivátor, a ViniLiquidTM.

Ezenkívül kiterjedt kutatási és fejlesztési projektet vállaltak az élesztőszármazékok diszpergálhatóságának tesztelésére a hatások korlátozása érdekében (belélegzés és pazarlás).

Gazdaságossági, költségcsökkentő hatás

A rehidratációs fázis elkerülésének, vagy a termék szobahőmérsékleten tárolásának lehetősége egyúttal azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elkerüljék bizonyos, nagy befektetést igénylő berendezések használatát.

Azon fiataloknak, vagy bárkinek, akik a túlzott tőkeigény miatt vonakodnak a borászkodás elkezdésétől, az E2UTM megoldást nyújthat.

Ugyanebben a szellemben nagy erőfeszítések folynak a termékek csomagolásának javításábra és a termékek eltarthatóságának meghosszabbítására, ezzel segítve felhasználókat a költségeik és egyben a hulladék csökkentésében. Bizonyos értelemben ez a gazdasági dimenzió a hab a tortán.

 

Forrás: 
Borászati Füzetek
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Borászati Füzetek 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Nébih hamburgerezőt zárt be Budapesten

Egy fővárosi reggeliző és hamburgerező egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei szeptemberben a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt. A nem megfelelő higiéniai körülményeken túl nyomonkövethetetlen, valamint tisztítatlanul felszolgált zöldségek is akadtak az üzletben.

Égnek a híres Napa-völgyi szőlőültetvények Kaliforniában

Erőteljes szél táplálja a tüzeket Kalifornia északnyugati részén, és tűz borítja a híres Napa-völgyi szőlőket, ahol emberek ezreinek kellett elhagyniuk otthonaikat az éjszaka közepén.

A fehérborok már a pincékben forrnak

A borvidékekről a szürettel kapcsolatban fennakadásról, zavarról nem érkezett hír. A tavalyihoz képest minden borvidéken később kezdődött a betakarítás. Mennyiség tekintetében a szárazság némileg érezteti hatását, a korai illetve a fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalék terméskiesést jegyeznek.

Személyi okok miatt kerül közvetlen miniszteri irányítás alá az élelmiszerlánc-felügyelet

Október elsejétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel majd.

Jó minőségű, közepes mennyiségű szőlőre számítanak Szekszárdon

Jó minőségű, de közepes vagy annál kisebb mennyiségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

202 érem: prémium borok és élelmiszerek Magyarországról

Éremesővel és komoly elismeréssel indult a hét a magyar agrár-élelmiszeripari termékek számára Londonban. A járványhelyzet miatt jelentős késéssel, de kihirdették a Great Taste Awards és Decanter World Wine Awards díjakat is.

Újabb három sajátmárkás COOP-termék a legjobbak között

Idén újabb három termékkörben is Érték és Minőség Nagydíj védjegyhasználattal és kitüntető címmel ismerték el a COOP sajátmárkás termékeit. Az ezúttal harmadik alkalommal kiosztott elismeréseket a COOP Jót jó áron téliszalámi és paprikás téliszalámi, a bolognai mártás alappor és a Jó nekem natúr desszertrúd termékei kapták meg.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.

Csaknem 13 tonna húskészítményt vont ki a forgalomból a Nébih

Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét.