0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.

A legtöbb fejlett országban is csak becslések állnak rendelkezésre, hogy pontosan honnan származik a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb része.

„Pontos információk hiányában lehetetlen okos és hatékony politikai megoldásokat kidolgozni a kibocsátás csökkentésére”

– mondta a Tufts Egyetem egyik professzora. E nélkül követhetetlen, hogy történt-e bármilyen változás a célok elérésében.

A Világ Erőforrásai Intézet nonprofit szervezet munkatársa elkeserítőnek tartja, hogy a közel 3 évtizede elfogadott ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye óta, még mindig nincsenek minden országban friss, átfogó és konzisztens nyilvántartások az üvegházhatású gázok kibocsátásáról. Ugyanis a minőségi adatok hiánya a kibocsátási kvótában való megállapodást is megnehezíti. Hogy egy példát említsünk, néhány hónappal ezelőtt a COP22 marokkói klímakonferencián Kína jelezte, hogy 17 százalékkal alábecsülte hazájukban az elégetett szén mennyiségét. Ez az eltérés további egymilliárd tonnányi üvegházhatású gáz légkörbe kerülését jelentette, ami Németország teljes energiaszektorának kibocsátásával egyezik meg.

Ezeknek a hibás kalkulációknak az elkerülésére, és a pontos adatok szolgáltatására jelenthet megoldást a Climate TRACE, mely kezdeményezés mögé még a Google is odaállt.

A jelenleg összesen kilenc tagból álló szervezet eleinte különféle szenzorokkal az illegális halászat mértékét mérte fel valós időben a világtengereken, mára viszont a hajók mozgása és a hajómotorok specifikációi alapján képes azt is mérni, mennyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki ezek a járművek.

Emellett a Carbon Tracker műholdas adatokat használva például előre jelzi a világ erőműveinek az energiafelhasználását, a CarbonPlan ugyancsak műholdas adatokkal a biomasszában végbemenő változásokat követi, míg a Hudson Carbon a mezőgazdasági kibocsátást monitorozza

Forrás: magyarmezogazdasag.hu