Back to top

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.

A legtöbb fejlett országban is csak becslések állnak rendelkezésre, hogy pontosan honnan származik a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb része.

„Pontos információk hiányában lehetetlen okos és hatékony politikai megoldásokat kidolgozni a kibocsátás csökkentésére”

- mondta a Tufts Egyetem egyik professzora. E nélkül követhetetlen, hogy történt-e bármilyen változás a célok elérésében.

A Világ Erőforrásai Intézet nonprofit szervezet munkatársa elkeserítőnek tartja, hogy a közel 3 évtizede elfogadott ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye óta, még mindig nincsenek minden országban friss, átfogó és konzisztens nyilvántartások az üvegházhatású gázok kibocsátásáról. Ugyanis a minőségi adatok hiánya a kibocsátási kvótában való megállapodást is megnehezíti. Hogy egy példát említsünk, néhány hónappal ezelőtt a COP22 marokkói klímakonferencián Kína jelezte, hogy 17 százalékkal alábecsülte hazájukban az elégetett szén mennyiségét. Ez az eltérés további egymilliárd tonnányi üvegházhatású gáz légkörbe kerülését jelentette, ami Németország teljes energiaszektorának kibocsátásával egyezik meg.

Ezeknek a hibás kalkulációknak az elkerülésére, és a pontos adatok szolgáltatására jelenthet megoldást a Climate TRACE, mely kezdeményezés mögé még a Google is odaállt.

A jelenleg összesen kilenc tagból álló szervezet eleinte különféle szenzorokkal az illegális halászat mértékét mérte fel valós időben a világtengereken, mára viszont a hajók mozgása és a hajómotorok specifikációi alapján képes azt is mérni, mennyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki ezek a járművek.

Emellett a Carbon Tracker műholdas adatokat használva például előre jelzi a világ erőműveinek az energiafelhasználását, a CarbonPlan ugyancsak műholdas adatokkal a biomasszában végbemenő változásokat követi, míg a Hudson Carbon a mezőgazdasági kibocsátást monitorozza

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Dimény Zoltán 1960-2020

Ismét gyászol az agrárújságírás. Hatvan évesen elment Dimény Zoltán, aki életének felét ennek az életpályának szentelte.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Szombaton folytatódik az agrárcenzus

Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákat. Szombaton folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, amely során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók.