0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Átalakult a korai káposzta piaca

A kisebb felületen, fóliában termelők közül többen abbahagyják, miközben 1-1,5 hektáros kertészetek is vannak. Ők arra törekszenek, hogy mihamarabb belépjenek a piacra, és lehetőleg minél több korai árut szállíthassanak. A korai magasabb ár ugyanis fedezi a nagyobb költségeket.

Mivel nem volt túl hideg a tél, időben, február elején kiültették a kertészek a fejes és kelkáposztát a fóliasátrakba. A palánták nem fáztak meg, így nem mentek magszárba a tövek. A március közepi, végi mínusz 8 °C-os éjszakák azonban lassították a növények fejlődését, a február 1. és 20. közt ültetett állományok termése ezért összecsúszott.

Az első idei káposzták április közepén, végén kerültek a piacra a Kistelek, Csólyospálos környéki fóliasátrakból.

A termelők nem panaszkodtak a mennyiségekre, a legkorábban piacra szállítóknak pedig kifejezetten jó idényük volt, tudtuk meg Kovács Árontól, a Rijk Zwaan Kft. káposztafélék témafelelősétől.

A fátyolfóliás káposzták ültetését március közepére ütemezték. Ezek sajnos a takarás ellenére megszenvedték a hideget, 7-10 napot kitolódott a fejlődésük. Aki pedig ebben az időszakban megkockáztatta a takarás nélküli termesztést, annak az előző évektől eltérően jó eséllyel tönkrement az állománya. A szabadföldi állományok március végi, április eleji palántázásakor már nem kellett ettől tartani.

.A sátrakból 800-1200 grammos, a fátyolfólia alól 1-1,2 kilogrammos fejeket értékesítenek. A pultos, azaz 1,2-2,2 kilogrammos méret a későbbiekben is fontos, így a jó fajtaválasztásnak az eddigieknél is nagyobb a szerepe.

( A Kertészet és Szőlészet 35. számban az Alsónémediben káposztaféléket termesztő Zupka Béla gazdálkodásáról olvashatnak.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet