0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kukori a kemencéből

Bármily apró község is a somogyi Csurgónagymarton, a fesztiválozók népszerű helyszíne. Nem véletlen, hogy az augusztus közepi Kukorikú-Kukoris Fesztivál idején is alig lehet mozdulni az útszélét elálló parkoló autóktól.

A településről az első történelmi feljegyzés 1367-ben fordult elő, Nagymarton néven említik. 1839-41-ben építették meg a református templomot, amely ma már műemlék. 1907-ben Csurgónagymartonra módosította nevét. Gyönyörű erdők, természetvédelmi területek ölelik közre a települést. A község polgárai megőrizték régi hagyományaikat, rendezvényeiket és azok vonzó hangulatát.

A Zalai-dombságban, a Zalaapáti-hát területén található Csurgónagymarton Község Önkormányzata és a Kifoglak Horgásztó által hagyományosan minden évben megrendezi a Kukorikú-kukoris Fesztivált. Sokan csak itt találkozhatnak a fonott kalácshoz hasonló tésztafélével, a kukorissal. Receptjét az idős Horváth Józsefné osztotta meg. Három dekányi élesztőt 1 egész tojással tejben felfuttatunk, és 1 mokkáskanálnyi cukrot is beleteszünk. Ezt fél kiló liszttel – amibe kevés sót tettünk – és kevés tejjel összedagasztjuk. Végül 1 deka megolvasztott margarinnal összedolgozzuk a tésztát. Egy óra hosszáig kelni hagyjuk. Akkor két kis cipót formálunk belőle, kisodorjuk, és két ágba fogva összefonjuk. Újabb 10-15 percig kelni hagyjuk, majd a tetejét 1 felhabolt egész tojással bekenjük. Akkor lesz a legfinomabb, ha kemencében sütjük.

Ám van még egy esemény, kakasütés, ami Csurgónagymartont – a sajtó jóvoltából – világhírűvé tette. Brigitte Bardot filmszínésznő tiltakozott az ilyen fajta állatkínzás ellen. Ebben a községben – a polgármester szerint – hosszú évtizedeken át élt a szokás, a lakosság ragaszkodik hozzá, a kakasütés bevétele fontos része a búcsúi bál költségtérítésének. Egy lukas fazékba tették a kakast úgy, hogy a feje kilátsszon. Az ütésre vállalkozóknak bekötötték a szemét, csépet adtak a kezébe, s megforgatták. Az ütésért fizetni kellett.

Ha a kakast eltalálták, a kocsmárosné megsütötte, s ezzel a lakomával fejeződött be a farsang.

A kakasütés tulajdonképpen vidám farsangi ügyességi játék, ritkán fordul elő, hogy a kakas fejét eltalálják. Egy idősebb helyi lakos elmondása szerint, aki 30 éven keresztül látta a kakasütést, csak egy esetet tudott, amikor a kakas az ütőé lett. Az eredménytelen ütés után a kakast eladták, s az összejött pénzen elmentek a kocsmába mulatni.

Napjainkban megújult ez  a szokás is, ám élő kakas helyett műkakas ütésre lehet „licitálni”.

Forrás: magyarmezogazdasag