0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Idén a paprikahajtatásra fókuszálnak

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács immár kilencedik éve rendezi meg a Magyar Paprika Napját. Idén szeptember 4-én újra Szentesen, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetével közösen mutatják be a paprikatermesztés, -értékesítés és -fogyasztás hagyományait, valamint a fejlődés lehetőségeit. Az érdeklődőket a Megyeháza kulturális és Konferencia Központba várják.

Idén a paprikahajtatás köré szervezik a programot. Az elmúlt évek tapasztalatai, nehézségei késztették a szervezőket arra, hogy rendszerbe foglalva foglalkozzanak e fontos témával.

A technológiai előadások előtt Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a vidékfejlesztési pályázatokban a zöldségtermesztésre vonatkozó támogatási lehetőségeket taglalja. 

Az integrált paprikahajtatás eredményeit, távlatait Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke foglalja össze. A zöldséghajtatás növényvédelmi nehézségeiről, azok lehetséges megoldásairól pedig Jordán László, a Nébih igazgatója beszél. 

Külön hangsúlyt kapnak az előadásokban a talajjavítók és a biostimulátorok. A szakmai előadások mellett most is szerveznek üzemi gyakorlati bemutatót. A talaj nélkül kápiapaprikát hajtató Berényi Imre kertészetében lehetőség nyílik a technológiai módszerek megismertetésére, és a tapasztalatok megvitatására. 

A vevői, fogyasztói elvárások az uniós és hazai szigorítások, a klímaváltozás hatásai új megoldásokat követelnek a termesztés területén.

A hatékony, biztonságos termesztéshez már nem elég a hasznos rovarok alkalmazni, az egész termesztési folyamatot átfogóan kell kezelni, és a technológia fegyelmezett betartására van szükség.

A magyarországi paprikatermesztés pedig csak akkor lehet sikeres, a fejlesztési törekvések csak akkor érhetnek célt, ha minden szereplő együttműködik. Ennek megvalósításához be kell vonni a hatóságokat, felügyeleti szerveket, a termesztéshez szükséges anyagok gyártóit, forgalmazóit is. A rendezvényen 35-40 gyártó cég mutatja be legkorszerűbb termékeit.

A részletes programelérhető a FruitVeB honlapján (www.fruitveb.hu)., és regisztrálni is ott lehet.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a járványügyi előírások miatt csak előzetes regisztráció után lehet részt venni az eseményen. A beléptetéskor pedig testhőmérsékletet is ellenőrzik. A maszk viselése ajánlott, de nem kötelező.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu